Reaksjoner etter jugendbrann

Trondheim diskuterer bevaring etter at mulig påsatt brann i ubebodd jugendgård. Rives bygningene blir det et stort tap for byen, mener Adressa på lederplass.

Trondheim diskuterer bevaring etter at mulig påsatt brann i ubebodd jugendgård. Rives bygningene blir det et stort tap for byen, mener Adressa på lederplass.

Bilde av jugendbygningen i Elgeseter gate i Trondheim kommune som brant i helgen.

Jugendbygning i Elgeseter gate i Trondheim brente i helgen. Mens politiet jakter mulige brannstiftere, kjemper flere for at brannen ikke skal påvirke bevaringsplanene.

Foto: Trondheim kommune
>

Det var lørdag morgen flammene slikket oppover taket på jugendgården Elgeseter gate 30b i Trondheim. Ingen bodde i den engang så staselige bygården fra 1911, men 21 mennesker ble evakuert fra nabogårdene. Nå diskuteres det hva som skal skje med bygningen, også kalt «jugenddronninga», som har forfalt i flere tiår.

Trond Åm (V), bystyremedlem i Trondheim, skriver hos Trønderdebatt at brannen ikke bare er trist for lokalmiljøet og dem som kjempet frem bevaring, men den er også «et uttrykk for den politiske avmakta som har ligget tungt over Trondheim i flere av de viktigste byutviklingsprosjektene de siste åra».

Mulig påsettelse

En av teoriene til politiet i Trondheim er at brannen var påsatt, melder blant annet NRK Trøndelag. Til NRK sier Samuel Billaud Feragen, styreleder i Fortidsminneforeningen, Trondheim og omegn lokallag, at det er tragisk.

– At det er påsatt, betyr at det er en sjanse for at bygget ikke har vært sikra tilstrekkelig. Dette har vi vært redd for lenge. Når det er påsatt og fra innsiden, kan det jo tyde på at noen har kommet inn i bygget, sier Feragen.

Gir fylket skylda

Venstre-politiker Åm påpeker at brannen viser at det går seint med kommunens bevaringssaker. For det er allerede to år siden bystyret i Trondheim vedtok at bygården skulle bevares. Det er også snart ti år siden selve arbeidet med oppgradering og bevaring av alle de tre jugendgårdene i gaten begynte.

Åm mener det er fylket, som eier bygningene, som har forsinket bevaringsprosessen: «Det er i hvert fall åpenbart at fylkeskommunen har gjort det de kan for å forhindre bevaring og rehabilitering av gårdene, og at de har helt andre interesser i saken enn å drive bygningsvern», skriver han.

Han finner det «dypt problematisk» at fylkespolitikere skal ha så stor innflytelse over viktige byutviklingsprosjekt i Trondheim: «Trondheim burde bestemme selv hvordan Trondheim skal utformes. Verre blir det når fylkeskommunen i tillegg har en så sterk interesse i å vektlegge ett hensyn, at andre viktige byutviklingshensyn settes til side».

Kan bli pangstart

Også Adressa tar til ordet for å bevare jugenddronninga, som omtales som «totalskadet» av brannen. På lederplass tirsdag skriver avisen om det de kaller den «svært verdifulle» bygningen i Trondheim: «Hvis det er mulig, mener vi det er svært viktig at bygningen blir rehabilitert, slik at den blir fylt med aktivitet og får et nytt liv. Utenfra ser det ut til at det lar seg gjøre, siden fasaden er i behold».

Trondheims byantikvar Mette Bye blir i avisen referert på at murgården før brannen var i god teknisk stand og at hun nå «håper brannen kan bli en pangstart for at noe skjer, både med Elgeseter gate 30 B og to andre jugendgårder i samme gate, nummer 4 og 6».

For Adressa er dette et håp de deler. For, som de skriver, «bygningene har stor verdi, både historisk og arkitektonisk. Det blir et stort tap for Trondheim om de forsvinner».

>
>
>