Rekordsalg for Røros

Rørosseminaret utsolgt på under tre dager. – Mange er sultne på positiv og engasjerende input – også når arkitektstanden har litt tøffere kår, sier Ingrid Grændsen i Røroskomiteen. 

Rørosseminaret utsolgt på under tre dager. – Mange er sultne på positiv og engasjerende input – også når arkitektstanden har litt tøffere kår, sier Ingrid Grændsen i Røroskomiteen. 

Rørosseminaret har vært arrangert på Røros annethvert år siden 1988. Målet er å «feire felleskapet blant arkitekter, uansett hvor de arbeider i verden». I år arrangeres det 19. - 21. april. Her Anna Schei og Emilie Bergrem på Slagghaugan på seminaret i 2022.

Foto: Torbjørn Tumyr Nilsen
>

Egentlig skulle dette være en sak om at billettene til Rørosseminaret 2024 var lagt ut for salg. Redaksjonen i Arkitektur rakk imidlertid ikke å snu seg rundt, før det heller ble en gladsak om at vårens arkitektsamling ble utsolgt på under tre dager.

– Vi la ut billettene til våre medlemmer i Trondhjems Arkitektforening (TAF) i to dager før vi åpnet for alle andre. Da vi fredag morgen åpnet for alle, gikk det bare noen timer før det var fulltegnet. Det var vi ikke forberedt på, sier en fornøyd Ingrid Grændsen, leder av Røroskomiteen i TAF.

>

Feirer arkitekturen

TAF har arrangert Rørosseminaret annethvert år siden 1988. Årets seminar blir dermed det 19. i rekken. Grændsen har følgende beskrivelse av hva seminaret egentlig er: 

– Vi kaller det litt pompøst nok for TAF International Celebration of Architecture. Det handler om å samle gode kollegaer til inspirasjon, læring og oppbyggende faglige diskusjoner. Vi vil bli inspirert av gode, flinke fagfolk fra hele verden, forteller Grændsen. 

– Markedet er jo litt usikkert for tiden, så vi var spent på hvordan det ville gå med oss. Men det kan virke som det er mange sultne på positiv og engasjerende input – også når arkitektstanden har litt tøffere kår.

Teller kontinenter

At Grændsen vektlegger akkurat «hele verden» er kanskje nøkkelen her. Mens internasjonal arkitekturoffentlighet ofte har en vesteuropeisk dominans, har man på Røros prøvd å inkludere hele verden.

I år kommer de opp i 47 land. Det er Diébédo Francis Kéré fra vestafrikanske Burkina Faso som er hovedtrekkplaster. I tillegg kommer Mariam Issoufou fra Niger og Amrita Ballal fra India. 

– Vi vil samle folk fra andre deler av verden enn det som vanligvis synes mest i arkitektfeltet. Siden 1988 har teknologi og nye medier gjort verden mindre. Den gangen var det derfor kanskje enda mer viktig å løfte frem nye stemmer fra andre verdensdeler, men fremdeles ser vi dette behovet. Ofte sitter vi og teller kontinenter mer enn land, når vi setter sammen programmet i komiteen. Det handler både om å få opp øynene for det som er likt og universelt – og det som gjør oss ulike, sier Grændsen.

Ingrid Grændsen i engasjert passiar med Maarten Gielen (Rotor) under Rørosseminaret 2022. I bakgrunnen Alexander Furunes. 

Foto: Privat

Ryktet om Røros

Europa er på sin side representert av Anna Chavepayre (Frankrike/Sverige) og Jens Linnet (Danmark), mens Kastler Skjeseth, Joar Nango, Inge Melås og Ingerid Helsing Almås representerer Norge.

– Hvem er Rørosseminaret til for? 

–  Det ble etablert av TAF og var til for TAF-medlemmer, men er i dag for arkitekter i hele Norge. Det viktigste er å samle folk, bidra til en god arkitekturdiskusjon og faglig utvikling. Det er viktig for oss at det er dyktige forelesere, men minst like viktig er det jo at de er trivelige og at folk, som alltid, får en usedvanlig hyggelig arkitekturhelg på Røros!

– Seminaret ble utsolgt på tre uker forrige gang. Denne gangen gikk det snaut tre døgn. Hvorfor er Røros blitt så populært? 

– Seminaret på Røros er noe som gjerne må oppleves før man skjønner hva det er. Dette ryktet har spredd seg mer og mer. Det å samles en hel helg er en annen måte å ha arkitekturseminar på enn det vi er vant med fra for eksempel Arkitekturdagen. På Røros kan vi gå mer i dybden enn andre seminarer, og finne nye sammenhenger og koblinger. I tillegg har vi noen veldig gode navn på blokken i år, som folk vil se og møte.

For mer informasjon om seminaret, se her.

>
>
>