Skal tegne høyhus i Landbrukskvartalet

Transformasjonsekspertene KIMA arkitektur og høyhuslystne Powerhouse Company skal tegne høyhustilbygg for Aspelin Ramm i Landbrukskvartalet i Oslo.

Transformasjonsekspertene KIMA arkitektur og høyhuslystne Powerhouse Company skal tegne høyhustilbygg for Aspelin Ramm i Landbrukskvartalet i Oslo.

Johanne Borthne i Powerhouse Company og Martin Dietrichson i KIMA arkitektur (t.h.), som sammen skal tegne det første bygget i det transformerte Landbrukskvartalet på Grønland i Oslo. I midten Aspelin Ramms prosjektsjef, Jostein Swensen.

Foto: Geir Anders R. Ørslien / Aspelin Ramm
>

Kima arkitektur og Powerhouse Company er første arkitektteam på plass i Landbrukskvartalet på Grønland i Oslo. Det annonserte utvikler Aspelin Ramm tirsdag. Sammen skal de to kontorene transformere og bygge på det vernede meieribygget i midten av kvartalet.

Tilbygget skal gi bygningen ti etasjer på toppen av dagens fire, og romme både boliger og kontorlokaler, i et høyhus som totalt vil bli på 48,5 meter.

Bygget har en viktig historisk funksjon i kvartalet og er samtidig det mest komplekse i prosjektet, skriver Aspelin Ramm i en pressemelding.

De mener dette krever svært god forståelse for vernehensyn og en kreativ og grundig tilnærming for å sikre høy arkitektonisk kvalitet.

>

Gjennomførbarhet og økonomi

– Her får vi et team som tar transformasjonen på alvor, og som har med seg den riktige ekspertisen inn i prosjektet. Etter en lang reguleringsfase er det utrolig godt å få vind i seilene og komme i gang, sier prosjektsjef Jostein Swensen i Aspelin Ramm. 

KIMA har bred erfaring fra kompleks transformasjon i norsk kontekst, og har de siste årene høstet mye ros for prosjekter som Sentralen, Telegrafen, Tollboden og Pressens hus i Oslo. Kontoret jobber nå også med transformasjon av NRKs lokaler på Marienlyst.

Powerhouse Company på sin side er kjent og prisbelønt for en rekke internasjonale høyhus-prosjekter, og har kontorer i Oslo og München i tillegg til hovedbasen i Rotterdam.

– De demonstrerer en holdning, involvering og dialogform som sammenfaller godt med det vi ser etter i en samarbeidspartner, og har en spennende tilnærming og gode referanser på utvikling av gode og unike bokvaliteter. Teamet demonstrerer også stor bevissthet knyttet til gjennomførbarhet og økonomi, sier Swensen.

Oversiktsbilde over Landbrukskvartalet, hvor bygget som skal få ti nye etasjer er markert.

Illustrasjon: Aspelin Ramm

– Drømt om å tegne høyhus

Johanne Borthne i Powerhouse Company omtaler prosjektet som den perfekte cocktail. 

– Her får du alt du drømmer om som arkitekt – det kan ikke bli mer interessant enn dette. Det er en dårlig skjult hemmelighet at jeg lenge har drømt om å kunne tegne et høyhus i Oslo. Og når vi får gjøre det sammen med så gode og ambisiøse oppdragsgivere, er det ekstra tilfredsstillende. Det har vært mange år med godt og grundig forarbeid, og det er en klar fordel for oss når vi nå starter en ny fase, sier Borthne.

– Vakker tegldetaljering

Martin Dietrichson i KIMA gleder seg til å gå i gang.

– Bygningen i seg selv er en perle i norsk sammenheng, med nydelige proporsjoner, gode etasjehøyder og fin materialbruk. Her er det mye vakker tegldetaljering fra 1930-tallet, som du ikke ser i dagens arkitektur. Det å få mulighet til å ta hånd om et slikt bygg, ivareta den historiske karakteren og foredle det ved å tilføre noe helt nytt, det gleder vi oss enormt til å komme i gang med, sier Dietrichson.

Et av Aspelin Ramms og Transborder Studios tidligere forslag til et 76 meter høyt tilbygg. Oppgaven til Kima og Powerhouse Company blir imidlertid å tegne et tilbygg på 48,5 meter med totalt 14 etasjer.

Illustrasjon: Transborder Studio

Høydekompromiss

Transborder Studio har siden 2015 jobbet som reguleringsarkitekt for hele kvartalet. Det har vært mye diskusjon rundt høyden på det midterste bygget, da både By- og Riksantikvar reagerte på utviklerens forslag om å bygge 107 meter og 30 etasjer. 

Plan- og bygningsetaten foreslo deretter 12 etasjer, noe Aspelin Ramm mente ble for lite. Etter megling hos Statsforvalteren endte det altså på kompromisset med 48,5 meter og 14 etasjer.

>
>
>