Skolebygg vant byggeskikkprisen i Stavanger

– Bygget har en generøs og lettlest romlighet som en vakker ramme for de unges sosiale fellesskap og et godt sted for læring, sier juryen.

Hetland videregående skole i Stavanger.

Foto: Hundven-Clements Photography
>

Onsdag formiddag delte Stavanger kommune ut årets byggeskikkpris, og prisen gikk til DARK Arkitekter Stavanger og byggherre Rogaland fylkeskommune for utvidelsen og ombyggingen av Hetland videregående skole.

«Her har dyktige arkitekter analysert både oppgave og bygg før de utarbeidet presise og kreative løsninger med en vakker utforming. Det reduserte behovet for nybygg er et svært vellykket grep med stor miljøgevinst», skriver juryen i sin diplomotekst.

– Hetland VGS er et eksempel på at det er både miljøvennlig og lønnsomt å tenke grundig før det bygges, mener Henrik Lundberg, kommunens byarkitekt.

Byggeskikkprisen i Stavanger er en hederspris som deles ut til byggverk og bygde omgivelser som «bidrar til å heve, fornye og utvikle den allmenne byggeskikk på stedet, og gjør Stavanger til en god by å bo i».

>

Godt ivaretatt

– Tilbygget til Hetland videregående er blitt vakker ramme for de unges sosiale fellesskap, og et godt sted for læring, sa ordfører Tormod Wilson Losnedal da han overrakte landskapsarkitekt Robert Paal, daglig leder Jostein Korsnes og arkitekt Peter Feltendal i DARK Stavanger prisen på Ledaal.

DARK står oppført som både arkitekt og landskapsarkitekt på prosjektet.

«Nybygget er gjennomført med en høy miljøprofil, og har sammen med det rehabiliterte skolebygget fått en tiltalende materialpallett og fargesetting. Store takvinduer slipper inn godt med dagslys. Vinduene rammer inn omgivelsene på en interessant og fin måte, og tilbyr sitteplass for elevene. Bygget har en generøs og lettlest romlighet som en vakker ramme for de unges sosiale fellesskap og et godt sted for læring. Utformingen er nært knyttet sammen med skolens pedagogiske modell, «Hetland-modellen»», melder juryen, som videre mener nybygget lander godt i omgivelsene med fine overganger mellom nytt og gammelt, ute og inne:

«Utomhusanlegget er nytt med høy grad av gjenbruk fra skolens originale elementer i betong og naturstein. Universell utforming er godt ivaretatt».

Mer for mindre

Byarkitekt Lundberg sier at alle de tre kandidatene til prisen har oppnådd en god miljøprofil og en spesiell merverdi i arkitekturen.

– De er resultater av at dyktige arkitekter har gjort grundige analyser av både oppgave og bygg. Ut fra dette har de utarbeidet presise og kreative løsninger med en vakker utforming. En viktig faktor i at dette har lyktes handler om at samme arkitekt har fulgt prosjektet i alle faser, fra ideskisser til gjennomføring. Slik er de blitt gode eksempler på at det faktisk er mulig å få mer for mindre, hevder han.

Fiskepiren Mad Arkitekter

Terminalbygget Fiskepiren er omgjort til møteplass i Stavanger sentrum, både som konsertscene og konferansesenter, og som en første start på aktivisering av sjøfronten mot øst i byen.

Foto: Kyrre Sundal
INNOASIS

Sverdrups gate 27 ble opprinnelig oppført som kontorbygg for Oljedirektoratet i 1978, tegnet av arkitekt Jan Ivar Aase. Kontorbygget er transformert til et fleksibelt arbeidsmiljø med navn Innoasis.

Foto: Sindre Ellingsen

Tre nominerte

Kandidaten Fiskepiren, er i følge kommunen blitt en ny magnet i bysentrum, som konsertarena og scene, med rom for konferanser, møter og selskap. Det er Mad Arkitekter som har vært arkitekt/landskapsarkitekt på bygget som opprinnelig ble tegnet av Brandsberg Dahls arkitekter i 2001.

Innoasis, tegnet av Helen & Hard og Atsite (landskapsarkitekt), sies å ha en arkitektur som gir rom for både arbeidsplasser og arrangementer.

«Sammen med byggets planløsning har arkitektene utviklet prinsipper for bruken som stimulerer delingskultur og at organisasjoner kan ha organisk vekst», heter det i nominasjonsteksten om bygget som opprinnelig ble oppført i 1978.

>
>
>