Slik blir arkitekturåret 2025

Jubileer, fagdager, utstillinger, triennale og muligheter for sosialt og faglig påfyll. Er du klar for et nytt år?

Stavanger og Domkirken feirer 900 år i 2025, og det markeres med flere arrangementer gjennom hele året.

Foto: Stavanger 2025
>

Godt nytt år, kjære leser! Enten du var førstemann på kontoret i dag eller har startet året med hjemmekontor på hytta, ønsker Arkitektur-redaksjonen deg velkommen til 2025.

Og her har vi samlet et kobbel av aktiviteter du kan glede deg til i året som kommer.

Januar

6. januar: Juryen legger frem nye dører til Nidarosdomen. I august 2024 ble det offentliggjort at elleve skisseforslag var blitt til tre. Et av disse teamene vil få den prestisjefylte oppgaven: K.O.S.A: Athena, Vera og Sverre Wyller, Erlend Leirdal og Trond Eide eller Fredrik Tydén. Dørene skal lages i verkstedene til Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider, også kalt Bygghytta.

6. januar: Stup inn i det nye året med offisiell åpning av det nye Tøyenbadet. Møt opp utenfor hovedinngangen, og mellom kl. 12 og 14 blir det taler av blant annet ordfører Anne Lindboe, byrådsleder Eirik Lae Solberg og byråd Anita North Leirvik etterfulgt av stupeshow og svømmekonkurranse med aktører fra svømmeidretten.

>

I januar kan befolkningen endelig plaske fritt i det nye Tøyenbadet.

Foto: Torgeir Holljen Thon

14. januar: Masterutstillingen åpner på på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Semesterets diplomstudenter viser frem prosjektene sine. Hvordan løser fremtidens arkitekter, designere og landskapsarkitekter samtidens utfordringer?

15. januar: Sverre Fehns 100-års jubileum er over — nå starter den virkelige debatten.

Da AHO ble invitert til å diskutere om Fehn var gått ut på dato, trakk de seg i tolvte time.

Nå tar Byens Tak ansvar og inviterer til lansering av Arkitekturs Fehn-utgave og den store Sverre Fehn-debatten: Hvorfor er det så innmari vanskelig å snakke om vår mest feirede arkitekt? Hva er konsekvensene av poetisk modernisme som ledende ideologi i et praktisk fag? Ja kort sagt: Hva kan vi lære av Sverre i dag?

Arkitektur og Byens Tak inviterer AHO, Nasjonalmuseet og flere av våre fremste arkitekter til både sterk og følelsesladet fagdebatt

15. januar: BarePrat #24 med NODA og Oscar Vassmyr i Tromsø om «Hvordan arkitektur og de bygde omgivelsene påvirker folkehelsen vår». Arrangementet varer fra kl. 19 til 21.

16. januar: Kick off for FutureBuilt i Kristiansand på Bølgen bærekraftsenter. FutureBuilt er etablert i Kristiansand, og 16. januar sparkes det hele i gang. Hva vil det si å være et FutureBuilt-prosjekt, og hvilke fordeler kan bransjeaktører få ved å være en del av programmet?

18. januar: Stavanger er 900 år i 2025 og jubileumsåret åpnes offisielt med lysfestivalen Glød fra 16.30 til 20. Lysverkene lyser opp byen med verk på Domkirkeplassen, Obstfelders plass, St. Petri kirke og gjennom hele Pedersgata. Langs lysverkene blir det musikk, dans, teater og mat. Mer informasjon om jubileumsåpningen kommer snart.

23. januar: Agder arkitektforening (AAF) inviterer til foredrag med Rodeo Arkitekter. Mer info kommer.

23. januar: NIL arrangerer digital lunsj siste torsdag hver måned gjennom året. Denne gangen skal studenter med oppdrag for Sweco og Asplin Ramm snakke om livet inni husene.

21.– 30. januar: «Inkluderende bakgård» – Medvirkningsworkshop hos Kirkens Bymisjon i Tromsø, med NODA og to masterstudenter i arkitektur ved NTNU. 

30. januar: Trondhjems Arkitektforening (TAF) arrangerer Afterwork, inkludert utstillingen Measuring the Mountains 2025.

Februar

12. februar: Møre og Romsdal Arkitektforening (MAF) skal ha årsmøte med omvisning på det nye sykehuset på Hjelset.

13. februar: Riksantikvaren flytter inn i nye lokaler bak den fredede fasaden i Schweigaards gate 28 rett etter jul. 13. februar inviterer de til foredrag og åpent hus. 

Riksantikvaren Schweigaards gate

Riksantikvaren flytter inn i Schweigaards gate i februar og inviterer til innflyttingsfest. Bygningen på Grønland i Oslo er fredet, og ble oppført ca.1910 for Norsk Trelastindustri AS.

Foto: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren

13. februar: Det blir lansering av Metode volum 3, på ROM for kunst og arkitektur kl. 18. Utgaven inneholder elleve eksperimentelle essay.

Midt i februar arrangerer TAF en dobbelbefaring av NTNU Campus Helgasetr med Link Arkitektur og nybygget på Studentersamfundet med Eggen Arkitekter.

25. februar: Nasjonalmuseet arrangerer konferanse om Wenche Selmer, i forkant av en stor utstillling om arkitekten i 2026. 

27. februar: I NILs digitale lunsj forteller Arkitektskap om kulturminner, transformasjon og bevaring i interiørfaget. 

27. februar: Afterwork med TAF.

I løpet av februar blir det DEL&LÆR om bymiljø og arkitektur. Forbildeprosjektene i FutureBuilt skal ha høy arkitektonisk kvalitet, bidra til et godt bymiljø og «gi noe ekstra tilbake til byen». På årets første DEL&LÆR handler det om kvalitet i praksis.

I løpet av februar arrangerer også Agder Arkitektforening foredrag med arkitekt Magnus Wåge på Kunstsilo i Kristiansand.

Mars

27. februar–2. mars: Arkitekturfilm Oslo går av stabelen i månedsskiftet februar/mars, og det er Paul Tunge som er kurator i år. Filmskaperen vil ta tak i sin egen frustrasjon over å se at modernismen ofte blir syndebukken i dagens arkitekturopprør, særlig når høyhusene på Løren og lignende prosjekter feilaktig omtales som modernistiske. Mer informasjon om programmet kommer.

6. mars: Vestfold Arkitektforening ønsker velkommen til lanseringen og prisutdeling av Vestfold Arkitekturpris 2024. Mer informasjon og endelig klokkeslett kommer fortløpende.

27. mars: Afterwork med TAF. I løpet av mars skal TAF også ha en stor paneldebatt/workshop med Arkitektopprøret om fasadekomposisjoner.

I mars blir det også DEL&LÆR om FutureBuilt ZERO-B – veien mot nullutslipp. FutureBuilt ZERO viser hva som må til av utslippsreduksjoner for at byggenæringen skal møte Paris-avtalen og Norges klimaforpliktelser. På DEL&LÆR i mars presenteres oppdatert versjon av FutureBuilt ZERO-B (bygg) og et knippe prosjekter som benytter ZERO-B for å nå sine klimamål. Det blir også Kick off for FutureBuilt i Trondheim med oppstartsseminar.

April

2. april: PÅFYLL på NOUA med Gisle Jakhelln, om «Utviklingen i Bodø sentrum i et historisk perspektiv». Det blir presentasjon og byvandring, mellom 17 og 19. 

4. april: Norske landskapsarkitekters forening (NLA) har sin årlige fagdag den 4. april i Stavanger. Temaet er i år energilandskap, i energihovedstaden, på Hotel Energy. Intet mindre!

10. april: Det blir materialtreff i regi av TAF og NAL. Mer informasjon kommer.

7.–16. april: Det blir byggeworkshop hos Kirkens Bymisjon i Tromsø, med NODA og 2 masterstudenter i arkitektur ved NTNU, med tema «Inkluderende bakgård».

24. april: Afterwork med TAF.

24.–27. April: Gater og byrom i Stavanger fylles med musikk, dans og opplevelser. Hovedrollen i Byfesten har forestillingen «Fortellingen om byen vår», som iscenesetter fem sentrale steder i Stavanger: Bjergsted, Domkirken, Skansenkaien, Arneageren og Tou. Hvert sted får spille hovedrollen i fortellingen om byen på hver sin måte.

25.–27. april: Open House Oslo gjør en stor forandring i 2025 og har berammet årets utgave til den første helgen etter påske. Open House Oslo planlegger å utvide med fredagen også, fordi de slik kan få med en del arkitektkontorer på arrangementet. Programmet er ikke landet ennå, men det vil bli et særlig fokus på kvinnelige arkitekter, i anledning 50 års-jubileet for det internasjonale kvinneåret.

25.–26. april: I 2025 fyller Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) 80 år, så det vil bli en markering av jubileet samtidig som fagdagen 25. april og landsmøtet 26. april i Oslo.

Aprils DEL&LÆR skal handle om grønn mobilitet. FutureBuilt forbildeprosjekter har mål om 50 prosent reduserte klimagassutslipp fra transport. For å oppnå dette må prosjektene legge til rette for mer klimavennlige reisevaner enn hva som er dagens praksis.

Stranden Aker Brygge 1990

Arkitekt Kari Nissen Brodtkorb er blant annet kjent for Stranden på Aker Brygge, som sto ferdig i 1990. I mai er hun sentrum for utstillingen Stamina på Nasjonalmuseet.

Foto: Nina Brodtkorb Spilling

Mai

9. mai: Åpning av fotoutstillingen Sanatorium Stenersen av Espen Gleditsch i Villa Stenersen. Utstillingen bygger på Gleditschs egne kunstneriske undersøkelser, studier av arkivmateriale og forskning knyttet til Arne Korsmo, Villa Stenersen, helsearkitektur og den moderne arkitekturens opprinnelse. Dette er første gang Villa Stenersen inngår i en skreddersydd kunstnerisk sammenheng, der huset i seg selv blir en direkte del av utstillingen. 

16. mai: I Nasjonalmuseets galleri for grafikk og tegning er det åpning av utstillingen Stamina, om Kari Nissen Brodtkorb, en av Norges mest prisbelønte arkitekter. Stranden på Aker Brygge i Oslo, som sto ferdig i 1990, gjorde henne kjent langt utover fagmiljøets grenser. I over 30 år drev hun eget arkitektkontor med stort sett kvinnelige ansatte, og realiserte mange store og komplekse bygninger i en mannsdominert byggebransje. 

I utstillingen er hun invitert som medkurator for et møte mellom egne bygninger og arbeidene til fire historiske forgjengere, som drev egen praksis og var anerkjente i sin samtid, men som det finnes få spor av i museer og arkiver: Lilla Hansen, Kirsten Sand, Kirsten Sinding-Larsen og Maja Melandsø.

23. mai: Åpning av utstillingen Ny nordisk. Mat, estetikk og sted på Nasjonalmuseet. I utstillingen viser Nasjonalmuseet hvordan matbevegelsen vokste sammen med andre kulturelle tendenser i samtiden. Gjennom arkitektur, samtidskunst, design og kunsthåndverk fra museets samling, og innlånte gjenstander fra ulike restauranter, tar utstillingen for seg begrepet «ny nordisk» som en bred estetisk impuls kjennetegnet av samspillet mellom materialer, mennesker og landskap. 

Gjennom året kan publikum omkring i Norge delta på arrangementer knyttet til utstillingstematikken. Program kommer i løpet av våren. 

I løpet av mai skal MAF avholde arrangement om gateterminalen i Ålesund. Mer informasjon kommer.

August

18.–24. august: Den årlige diplomutstillingen er åpen på Bergen Arkitekthøgskole.

16.–22. august: Den internasjonale filmfestivalen i Haugesund går av stabelen, og i den anledning arrangeres Norges største arkitekturfilmfestival, Norwegian Archfest, i filmbyen. Programmet kommer, men de kan røpe at de i 2025 er nysgjerrig på spesielt to bokstaver i ordet «AR__TEKTUR».

I slutten av august blir det også utdeling av Anne Alnæs’ studentpris for beste masteroppgave, samt lansering av NILs årbok INTERIØR & MØBLER 2025.

Open House Bergen. Foto.

For fjerde år på rad kan bergensere og andre besøkende titte inn i byens mange spennende hus under Open House.

Foto: Open House Bergen

September

13.–14. september: For fjerde år på rad blir det Open House Bergen, og arrangørene lover et variert og spennende program. Fra små boliger til store institusjoner kan publikum se frem til en helg i midten av september med god arkitektur i fokus. Og hva er vel bedre enn å være innomhus i Bergen om høsten?

16.–18. september: Oslo Urban Week foregår i 2025 på Grønland og Vaterland i Oslo.

18. september: NAL arrangerer Arkitekturdagen: åpningskonferansen til Oslo arkitekturtriennale. Programmet vil ta utgangspunkt i triennaletemaet What if nature comes first. Følg med på arkitektforbundet.no for mer info. 

Arkitekturtriennalen vil deretter rulle og gå over flere uker i september og oktober.

I september skal også den årlige Bylivkonferansen arrangeres på Hamar. Dato og program kommer.

Oktober

9. oktober: Utdeling av Oslo Bys arkitekturpris i Oslo Rådhus.

15.–23. oktober: Under Bergen internasjonale filmfestival kan arkitekturinteresserte se fram til BIFF+Byarkitekten som del av programmet.

November

4.–5. november: Riksantikvarens høstmøte avholdes i Tønsberg, for forvaltning, frivillige og alle som er opptatt av kulturminnevern.

Gamlehaugen Bergen

Gamlehaugen er en bygning i jugendstil inspirert av skotske jaktslott. I 2025 ferdigstilles endeling restaureringsarbeidene.

Foto: Statsbygg

Annet som skjer i 2025

ROM feirer 20 år og vil bruke året til å se bakover på sin egen snart førti år lange historie og se framover mot en ny tid. I 2024 lagde ROM salgsutstillingen Arkitektenes tegninger for første gang. Utstillingen var godt besøkt og mottatt og ROM vurderer en ny versjon for 2025. 

I løpet av høsten blir det to DEL&LÆR til, blant annet om plast, samt to kriteriekurs om naturmangfold og FutureBuilt Zero T (transport). Følg med på Futurebuilts nyhetsbrev for datoer og mer info.

I løpet av året arrangerer de også befaringer til:

– Nansenløkka – et boligprosjekt på Fornebu som også inkluderer et nabolagshus og en felles dyrkningshage. 

– Tradlab Tre på Norsk Folkemuseum. Tradlab Tre kombinerer ombruksmaterialer og bærekraft med tradisjonshåndverkskunnskap og skal fungere som kunnskaps- og opplæringssenter innen tradisjonelt og bærekraftig håndverk.

– Magasinparken ungdomsskole på Ski – et prosjekt som har jobbet med medvirkning, naturmangfold og ikke minst klimagassberegninger – også for landskap.

– Grubbegata 14 i Oslo. Kontorbygg fra slutten av 1930-årene som rehabiliteres etter sirkulære prinsipper. 

På nyåret lanserer Riksantikvaren en ny UU-veileder for kulturmiljøer.

Riksantikvaren skal også lage forslag til ny bevaringsstrategi for Bygder og byers kulturmiljø. Det blir innspillsmuligheter og høring utover året i 2025. 

Riksantikvaren melder videre om følgende fredninger med arkitekturtema i løpet av året: Victoria terrasse, Oslo Handelsgym, Alfheim svømmehall i Tromsø og Britannia hotell i Trondheim. Vestland vil starte fredning av Kristian Bjerknes’ hytte på Ornes.

I løpet av våren/sommeren blir det offisiell åpning av Gamlehaugen i Bergen. 

Et gjennomgående tema for fagarrangementene på Byens Tak i 2025 vil være sentralisering. Sentralisering er en av de tydeligste samfunnstrendene i vår tid. Tallene er klare: Byene vokser, bygdene eldes. Men i hvilken grad fører dette til mer urbanisering rundt i landet? Altså steder med klassiske bykvaliteter og en mer urban kultur i levemåter, samhandling, verdier og preferanser?

I valgåret 2025 setter Rodeo og Byens Tak sentralisering på agendaen gjennom en serie arrangementer. Arrangementene vil annonseres fortløpende på nyåret.

Doga-merket har 60-års jubileum i 2025, og det skal markeres med en samtaleserie der de både ser tilbake på historien, og løfter blikket for å diskutere hvordan design og arkitektur kan bidra til å løse fremtidens utfordringer. Doga skal også medvirke i en New European Bauhaus-festival i mai/juni i Stavanger.

Skjer det ting i din del av arkitektverden som ikke er med på listen? Send en epost til redaksjon@arkitektur.no

>
>
>