Aktuelt / Arkitektur
Sommerens Arkitektur-guide
Hvor skal du dra, og hva skal du lese og lytte til på veien dit? Her er redaksjonens sommerguide.
Skal du ut og reise eller bare være hjemme i sommer? Uansett har vi det du trenger: Her er Arkitekturs sommertips, til utstillinger og arkitekturdestinasjoner å oppsøke, eller podkaster, musikk og lesestoff å slappe av med. God sommer!
Lese
Den romerske arkitekten Vitruvs verk Om arkitektur foreligger på norsk for første gang, i Gyldendal-serien Kanon. Antikkens litteratur på norsk. Teksten er oversatt av Einar Weidemann. Boken er den eneste samlede gjennomgang av gresk og romersk arkitektur som er overlevert fra antikken.
Boka Norske blomsterenger: forbilder, frøblandinger, etablering og skjøtsel er utgitt på Fagbokforlaget. Forfatterne er Ingvild Austad, Leif Hauge, Ellen Svalheim, Kristina Bjureke, Line Rosef og Trygve Aamlid. Boka ønsker å inspirere til økt interesse for natur og viltvoksende vegetasjon – og videre til økt biologisk mangfold ved å gi praktiske råd om hvordan slike enger bør etableres og skjøttes.
Sommeren kan også brukes til å nerde – for eksempel kan du laste ned det nye planforslaget fra Byrådet i Oslo, som ble lagt ut på høring 22. juni. Du har seks måneder på deg før fristen går ut, men la oss være ærlige – en tjuvstart på stranda kan komme godt med før alt setter i gang igjen til høsten.
Om du skulle være ute etter en roman i strandstolen kan kanskje «Jenter i trær» (Tiden forlag) være noe. Forfatter Heidi Mittun-Kjos, jobber selv innenfor design og er opptatt av arkitektur, og har tidligere skrevet en roman med landskapsarkitekt i hovedrollen. I «Jenter i trær» er det jeg-personens bestefar som er arkitekt. Eller, han gjennomfører imidlertid bare fire av fem studieår og må vende tilbake til et tradisjonelt øysamfunn – Sandhornøy utenfor Bodø. Disse godter seg i smug når den urbane utflytteren mislykkes, men for hovedpersonen blir oppgaven å ta vare på et gammelt soppbefengt funkishus på øya, tegnet av nesten-arkitekt-bestefaren. Dagbladet kalte romanen «mesterlig» og trillet seks på terningen.
«Bjørvika er tipp topp, men den må rives og få en ny arkitekt» sier Alto Braveboy på forsiden av den nyeste utgaven av =Oslo. Braveboy er initiativtaker bak den ideelle organisasjonen Gamlebyen sport og fritid (GSF) og har skapt mange møteplasser i Oslo siden GSF åpnet sin første aktivitetspark i 2000. Braveboy ønsker seg lav trebebyggelse langs fjorden og mener alt må ned, utenom Deichman.
Den nederlandske arkitekten Reinier de Graaf går løs på mytene om samtidsarkitekturen og språket som tåkelegger den i architect, verb: The New Language of Building, som er utgitt på Verso Books.
Den 17. utgaven av +KOTE har tema «Symboler», hvor ulike forståelser av symbolbruk i våre fysiske omgivelser utforskes. Utgavens bidragsytere gir leseren et innblikk i hvordan hjertesaker har blitt til fysiske elementer, og hvordan fysiske elementer har blitt til hjertesaker. Tekster og visuelle bidrag skildrer blant annet skeiv arkitektur, rurale strukturer, protesterende kunst og transformasjon.
Martin Ebert har vært redaktør for Between Purpose and Poetry: The Works of Per Knudsen and the Architecture of Human Scale, en gjennomgang av Knudsens arkitektur med tekstlige bidrag fra Nina Berre, Jan Støring og Ebert selv. Knudsens egne håndtegninger står også sentralt. Boka utgis av Grünberg Verlag.
Lytte
Om du ikke allerede er Våre steder-lytter, er sommerferien den perfekte anledning til å bli det. Våre steder er noe så sjeldent i norsk sammenheng som en uavhengig podkast om stedsutvikling, laget av landskapsarkitekt Ragnhild Augustsen og byplanlegger Karoline Birkeli-Gauss. Små og store steder i Norge settes under lupen, med et særlig fokus på robuste lokalsamfunn.
En av de mest populære podkastene på iTunes er 99% Invisible, hvor Roman Mars ser på hvordan arkitektur og design påvirker våre hverdagsliv, ofte på måter vi aldri ville tenkt over selv. Episodene tar for seg alt fra Brasils fotballdrakter til pappesker, kappsag og ultramaraton.
Hva med en arkitekturrelatert spilleliste? Redaksjonen setter deg i gang med følgende tracks:
An Architect’s Dream – Kate Bush
Sampa - Cateano Valoso
So Long, Frank Lloyd Wright – Simon & Garfunkel
Hoover Factory – Elvis Costello
Thru’ These Architects Eyes – David Bowie
Here I Dreamt I Was an Architect – The Decemberists
The Big Top – Laurie Anderson
The Hexx – Pavement
Spiral Architect – Black Sabbath
Neighboring Sounds – Holiday Palaces
Trenger du å trene øret til lyden av det danske sprog før verdenskongressen? Da anbefaler vi Dansk arkitektur centers (DAC) podkast Byen forfra, hvor spørsmål om hvordan vi bygger, bor og lever i byen besvares. DAC har også engelskspråklige podkaster, som den populære Let’s Talk Architecture.
Gjøre
Er du på bilferie i Norge i sommer skal det godt gjøres at ruta ikke svinger forbi et Nasjonale turistveger-prosjekt, og det åpnes stadig nye. I høst ble kunstverket «Skyldner» av Matias Faldbakken avduket i Rondane, langs fylkesveg 27. En tidligere parkeringsplass er omgjort til en mosaikkverk på 260 kvm med motiv fra en trebyste i Nasjonalmuseets samling i Oslo.
Denne sommeren kan også by på følgende nye steder: Sluppen på Aurlandsfjellet (Landskapsarkitekt: Østengen og Bergo), Flesefossen i Ryfylke (Arkitekt: Haugen/Zohar Arkitekter), Sundshopen på Helgelandskysten (Arkitekt: Rever & Drage), Madland hamn på Jæren (Haugen/Zohar) og Brunstranda i Lofoten (Arkitekt: Studio Vatn & Jørgen Tandberg Arkitektur). Til høsten åpner nytt servicebygg ved Gjende (Knut Hjeltnes arkitekter).
Husk også at nyeste Arkitektur er fullt av stoff om Nasjonale turistveger, med bildereportasjer, intervjuer, essays og presentasjoner av nye prosjekter.
Sommerens største tetthet av arkitekter og andre arkitekturinteresserte kan forventes, og beskues på kloss hold om man ønsker det, i København under den internasjonale verdenskongressen som går av stabelen 3.-6.juli. Målet er å vise hvordan arkitekturen skal være et sentralt verktøy i oppnåelsen av FNs bærekraftmål, og programmet er tettpakket.
FAFA – Fotball Arrangement For Arkitekter arrangeres for tredje år på rad i september. Konkurransen er ment for arkitekt-, byutviklings- og landskapsarkitekturfirmaer i Oslo. Årets fotball-turnering vil finne sted på Voldsløkka 16. september, og kanskje du bør bruke sommeren til å finslipe teknikken og toppe laget? Siste frist for påmelding er 16. august, og du kan melde på ditt lag her.
I Helsinki kan du fram til midten av oktober oppleve utstillingen Concrete Dreams: And Other Perspectives on 1970s Architecture. Utstillingen er en del av en serie hvor det finske arkitekturmuseet utforsker arkitekturens fortid, tiår for tiår. 1970-tallet representerer en drøm om økonomisk vekst, velstand og like muligheter i Finland, og utstillingen utforsker hvordan dette fikk utslag i arkitekturen.
Utenfor Arkitektenes hus, på plenen foran Josefines gate 32, skal studenter fra AHO gjennom workshopen TreStykker bygge en installasjon. Det blir åpning 7. august, og vi gleder oss til å komme tilbake fra ferie og se hva som er bygget.
Til høsten er det kommune- og fylkestingsvalg i Norge, og de fem arkitektorganisasjonene gjør i den anledning sitt for å løfte fram arkitekturens samfunnsrelevans. Under Arendalsuka i august blir det debatt om Regjeringens arbeid med ny nasjonal arkitekturpolitikk.
Det er tretten år siden regjeringen la fram en nasjonal arkitekturpolitikk, da under navnet Arkitektur.nå. Tirsdag 15.august i Samfunnsteltet skal søkelyset rettes mot politikkens innflytelse på våre bygde omgivelser. Arrangementet er et av flere under Arendalsuka som tar opp problemstillinger knyttet til by- og stedsutvikling.
Arkitektur tar sommerferie fra nett frem til 1. august, og er tilbake på papir i september.
Vi ønsker alle våre lesere en god sommer!