Stampet jord på Færderbiennalen

Færderbiennalen er i gang, og slår et slag for bærekraftig midlertidighet gjennom dans og arkitektur.

Færderbiennalen er i gang, og slår et slag for bærekraftig midlertidighet gjennom dans og arkitektur.

Brøtsø steinbrudd. Færderbiennalen.

Installasjonen Borrowed Land har fått omtrent halvparten av flaten av Brøtsøbruddet på Tjøme, og inviterer besøkende til å gå rundt og oppleve rommet fra alle vinkler.

Foto: Bruno Giliberto
>

Færderbiennalen avholdes nå for andre gang, med dans og arkitekturopplevelser spredt utover by og landskap til nabokommunene Færder og Tønsberg mellom 27. juli og 10. august.

Festivalen er en internasjonal festival i stedsspesifikk arkitektur og dans som inviterer utøverne sine til eksperimentering og samspill med naturen, men aldri på bekostning av den.

>

Etterlivet

Biennalen ble grunnlagt av at et kollektiv av arkitekter og scenekunstkuratorer bestående av Marianne Bilger, Harald K. Foss og Guilio Torracchi.

Til Arkitektur forteller Bilger at kollektivet er veldig opptatt av etterlivet til disse installasjonene. 

– Avhengig av materialbruk er det ulik mulighet for etterliv, men Borrowed Land er dømt til å ha et kort liv, forteller hun, og viser til ett av de tre vinnerforslagene av en open call for arkitekturinstallasjoner som ble vunnet i et samarbeid mellom det norsk-franske arkitektkontoret ACT!, tyske CLAYA og arkitekt Ask Holmen.

Installasjonen Borrowed Land oppfyller alle festivalens krav og visjoner for en klar miljøprofil som innebærer sirkularitet og å etterlate naturen som den var.

Brøtsø steinbrudd. Færderbiennalen.

Flere på jobb for eksperimentering og test av ulike jord og steinsammensetninger.

Foto: Sophie Dorn

Stampet jord

Prosjektet baserer seg på eksperimentering med konstruksjon av stampet jord, gjennom en rekke søyler, konstruert på ulikt vis og med ulike prinsipper som vil føre til variert erosjon og forvitring. Dette gir anledning for å øke kunnskap om hvordan bruke jord og leire som material, som ACT!s Rikke Winther fremmer som et verdifullt overskuddsmateriale fra industri.

Norsk jord- og halmbyggerforening ramser opp fordelene ved bruk av ubrent leire i bygg på sine hjemmesider. Som et rent naturprodukt er leire og jord klimavennlig, kan gjenbrukes og er lokalt tilgjengelighet. De er naturlige materialer som puster, regulerer fuktighet og er brannsikre.

Winther forteller at de har benytte prosjektet til å utforske materialets kvaliteter og grenser, og jobbet med ulike teknikker det har vært vanskelig å få til i andre typer prosjekter.  

– I Norge mangler vi både kunnskap og et godt nettverk rundt å bygge med stampet jord. Frakt, verktøy som trengs og uforurensede jordmasser er ting vi har brukt tid på å kartlegge hvor kan skaffes.  

Som gjest får man også mulighet til å få en taktil forståelse av arbeidsprosessen. 

– En del av utstillingen er «laboratoriet» vi har satt opp for å teste de ulike blandingsforholdene mellom jord og stein, og hvordan de reagerer på å stå ubeskyttet i naturen over tid. Råmateriale som har blitt brukt ligger igjen som hauger av jord og stein, forteller Winther.

Brøtsø steinbrudd. Færderbiennalen.

Ulike prinsipper for oppbygging av stampet jord og stein skaper variasjon mellom de ulike søylene.

Foto: Rikke Winther

Brøtsø steinbrudd som laboratorium 

Installasjonen står i kontrast med og nærmest som en direkte kommentar til omgivelsene den har blitt reist i: Brøtsø steinbrudd, et nedlagt steinbrudd som nylig ble ombrukt til scene.

– Den er jo veldig nesten majestetisk, i den konteksten også så ser man også hvor brutale sånne inngrep er. Det er det som gjør det ganske kraftfullt. Steinbruddet er akkurat det motsatte av det vi prøver å belyse, og står som et veldig brutalt inngrep i naturen, sier Winther.

– Og så er det fint at man finner ny bruk i noe som allerede er blitt skadet.

Brøtsø steinbrudd. Færderbiennalen.
SUSPENDED: Svevende over Brøtsø steinbrudd. Materialer og konstruksjon brukt i Malin Bülows perfomance skal brukes videre i fremtidige forestillinger.
Foto: Harald K. Foss

Dra frem ideer!

Marianne Bilger fra Færderbiennalen er også begeistret for Brøtsø steinbrudd som scene, men velger heller å tenke på det som et galleri for midlertidig utforsking og strukturering av rom.  

– Vi prøver destrukturere og gå vekk fra forventning om å oppleve noe frontalt. Å utfordre arkitekturformidling og hva folk forventer.  

Hennes kollega Guilio Torracchi anmoder nye unge stemmer om å bli med på å utvilke nettopp dette;  

– Når vi utvikler biennalen videre ønsker vi åpne for at arkitekturstudenter kan eksperimentere og teste ut ting. Dra frem ideer fra skuffer og skissepapir! 

På lørdag har du mulighet til å oppleve flere siden av denne nye arkitekturformidlingen, gjennom svenske Malin Bülow sitt verk SUSPENDED, et stedspesifikt perfomanceverk skapt for Brøtsøbruddet, svevende over Borrowed Land.

Som leser av Arkitektur har du mulighet til å hente ut gratisbillett til SUSPENDED via denne lenken. Oppgi koderord: GJEST

>
>
>