Aktuelt / Arkitektur
Ti år med åpne hus
Hamphus, moské og nye og gamle bygg i kvadraturen står på programmet når Oslo Open House arrangeres for tiende gang.
Hamphus, moské og nye og gamle bygg i kvadraturen står på programmet når Oslo Open House arrangeres for tiende gang.
I år feirer Open House Oslo tiårsjubileum. Det vil si, det er ti år siden de ble medlem av den internasjonale Open House Worldwide, men det er en uavhengig forløper som går enda lenger tilbake til 2003, med Norske arkitekters landsforbund og arrangementet Oslo Åpne hus.
– Vi er stolte over å kunne si at festivalen har «bitt seg fast» og blitt en viktig del av folks årssyklus, sier styreleder Randi Horgen, til Arkitektur.
Husfestivalen arrangeres helgen den 21. og 22. september.
Hedret med pris
Tidligere i år mottok Open House Oslo Oslo bys kunstnerpris, for «sin fremragende innsats for å vise frem og fremme interesse for de arkitektoniske mesterverk som finnes i Oslo og omegn».
I begrunnelsen het det også at Open House Oslo klarer å «tilby en arena hvor innbyggerne kan dele arkitekturopplevelser og forstå stedenes historie og kontekst».
Kvadraturåpning
Tiårsjubileet sammenfaller med et annet jubileum: Det var da Oslo, kalt Christiania, ble flyttet til et rettvinklet gatenett ved Akershus slott. I den anledning har årets festival særlig oppmerksomhet rundt kvadraturen. Her er vil hele elleve hus være åpne for publikum.
Det er imidlertid ikke alle husene i kvadraturen som lar seg åpne.
– Veldig mange av de fine 1800-tallshusene er departementer, og der kommer man ikke inn. Men det er veldig mye spennende i kvadraturen, understreker Horgen, og trekker fram nybygget til Kristiania høgskole i kirkegaten, samt Prinsens gate 18, et av byens eldste bevarte bygninger.
Det blir også familievandringer med omvisere fra Nasjonalmuseet.
Hamp og resirkulert aluminium
Det har vært viktig å finne bærekraftige hus å vise fram, påpeker Horgen.
Blant disse er Norges første bolighus bygget i hamp, tegnet av Matthew Dalziel, og badstuehuset Trosten, laget av resirkulert aluminium, samt flere større Breeam-sertifiserte bygg.
– Det er også flere eksempler på hvordan en familie kan bo på relativt få kvadratmeter, hvis plassen er utnyttet godt.
Som tidligere år er det også mange privatboliger, både villaer og leiligheter, tegnet av arkitekter som Sverre Fehn, Knut Hjeltnes og Jan Inge Hovig, totalrehabilitert av Einar Jarmund & co.
Moskéen World Islamic Mission i Åkebergveien er også å finne på årets program.
Mange private eiere nøler
Der man tidligere år har inkludert tilstøtende kommuner som Asker og Bærum, er det i år kun hus i Oslo som åpnes.
– Har det blitt enklere med årene å finne hus som kan vises fram?
– I år har flere av oss opplevd veldig mange avslag. Private eiere kan syns det er litt ubekvemt å skulle åpne hjemmet, mens offentlige institusjoner og private bedrifter er avhengig av å ha vakthold, noe som krever ekstra ressurser i helgene.
Ellers merkes det også på annonsetilfanget at det er litt dårlige tider, sier Horgen.
– Men selv om mange private huseiere ofte er skeptiske først, så blir de raskt glade og stolte når besøkende, som har øye for design og arkitektur, gir ros, avslutter Horgen.
Se hele programmet på Open House Oslos nettsider.