Blir Trondheims nye byarkitekt

Nadja Sahbegovic er Trondheims nye byarkitekt. – Det vi bygger bør være både vakkert og varig, er beskjeden.

Nadja Sahbegovic er Trondheims nye byarkitekt. – Det vi bygger bør være både vakkert og varig, er beskjeden.

Nadja Sahbegovic

Ny byarkitekt: Nadja Sahbegovic kommer fra jobb på Byplankontoret i byen og i kommunedirektørens fagstab med ansvar for utviklingsprosjekter som En blå tråd, Nyhavna, og Møllenbergsatsinga.

Foto: Trondheim kommune
>

Onsdag formiddag ble det klart: Nadja Sahbegovic blir Trondheims nye byarkitekt etter Are Risto Øyasæter som gikk av med pensjon 1. september. Det melder kommunen på egne hjemmesider.

22 personer hadde søkt på stillingen som byarkitekt, en stilling som ble gjenopprettet i 2022 etter 70 år. Sahbegovic tiltrer stillingen den 1. desember i år.  

– Arkitektur er et meget godt verktøy for å oppnå vedtatte samfunnsmål om en grønnere og mer menneskevennlig by. Alle, både de som bygger byen og de som bor og lever i den, bør være opptatt av at byen utvikler seg med kvalitet. Trondheim har et godt utgangspunkt for å lykkes, men vi må tørre å høyne ambisjonene våre og sørge for å lage de beste rammer for å oppnå gode resultater. Det vi bygger bør være både vakkert og varig, sier Sahbegovic.

Einar Bye er konstituert byarkitekt i mellomtiden.

>

Mine perspektiver

Selv kommer hun fra en arkitektfamilie i Sarajevo i Bosnia, og kom til Norge som flyktning i 1993. Hun har arkitektutdannelse fra Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm og NTNU Trondheim, og har nå 20 års erfaring som arkitekt og byplanlegger fra både privat og offentlig sektor.

De seneste årene har hun jobbet på Byplankontoret i byen og i kommunedirektørens fagstab med ansvar for utviklingsprosjekter som En blå tråd, Nyhavna, og Møllenbergsatsinga.

– Jeg skal bidra med mine perspektiver som byarkitekt, men skal vi lykkes må mange på banen og være sitt ansvar bevisst. Jeg gleder meg til å bli enda bedre kjent med de som utvikler og bygger byen, de dyktige fagmiljøene i kommunen, på NTNU og byens arkitekter, sier den nyutnevnte byarkitekten på kommunens sider.

Oversiktsbilde tatt fra fly/drone av Nyhavna. Foto.

Utviklingen av Nyhavna i Trondheim er ett av de store utviklingsprosjektene i Trondheim som den nye byarkitekten skal delta i.

Foto: Nyhavna utvikling

Uaktuelt å skrote

Tidligere i høst ble det på ny debatt om stillingen som byarkitekten i Trondheim, etter at Bergen kommune valgte å legge ned byarkitektens kontor i vetslandshovedstaden av angivelige økonomiske årsaker.

Byrådet i Trondheim var dog raskt ute med tydelig beskjed om at dette ikke var aktuelt i deres by.

– Det som har skjedd i Bergen er en tragedie som ikke trenger flere akter. Vi i Trondheim vil vise en annen vei, sa Trond Åm (V) til Arkitektur.

Åm er i dag byråd for kultur, idrett og friluftsliv i Trondheim, men var politikeren som fikk gjennomslag for forslaget om å opprette stillingen som byarkitekt i 2022.

På vegne av byrådet var Åm tydelig:

– Det er helt uaktuelt for byrådet å skrote byarkitekten, og ansettelsesprosessen er i full gang.

Trond Åm

Trond Åm (V), byråd for kultur, idrett og friluftsliv i Trondheim.

Foto: Trondheim kommune

Ny arkitekturstrategi

Nå er altså ansettelsen fullført, og Sahbegovic mener det er spennende tider for byutviklingen i Trondheim med et nytt byråd på plass, flere store byutviklings- og byggeprosjekter på gang, og en nylig vedtatt KPA.

– Det er laget et godt grunnlag for arbeidet jeg skal i gang med, ikke minst med byens nye arkitekturstrategi som snart skal vedtas. Samtidig er FutureBuilt nylig etablert i Trondheim, et innovasjonsprogram som skal få fram bærekraftige og attraktive forbildeprosjekter. Jeg gleder meg til å utforske videre hvordan vi kan bruke arkitektur til å skape en enda bedre by for dem som bor i og besøker Trondheim, sier den ferske byarkitekten.

Til kommunens hjemmesider, sier kommunaldirektør for byutvikling, Bente Næverdal, at hun gleder seg til det videre samarbeidet. 

– De siste årene er det lagt et meget godt grunnlag med etablering av Rådet for arkitektur og arbeid med arkitekturstrategi for Trondheim. Nå fortsetter arbeidet. Nadjas erfaring fra komplekse prosesser som krever engasjement og forpliktelse fra mange, og stor interesse for arkitektur, vil komme godt med i denne fasen, sier kommunaldirektøren.

Arkitektur kommer tilbake med mer.

>
>
>