Dobbel betongtavle til Bygdøyvilla og Trondheimsbru

Betongtavlen tildeles Lund Hagem for Villa Bygdøy og Plan arkitekter for Nydalsbrua, med hedrende omtale til HUS arkitekters kontorbygg ALO.

Betongtavlen tildeles Lund Hagem for Villa Bygdøy og Plan arkitekter for Nydalsbrua, med hedrende omtale til HUS arkitekters kontorbygg ALO.

Foto: Einar Aslaksen
>

Torsdag kveld deles Betongtavlen 2023 ut, og i år er det tre utmerkelser som skal tildeles.

– To prosjekter får Betongtavlen og ett får hedrende omtale. Her er det estetikk, teknikk og miljø i bruk av betong av ypperste klasse, sier juryleder Vetle Houg i en pressemelding.

Betongtavlen deles ut til både Villa Bygdøy av Lund Hagem arkitekter og Nydalsbrua, tegnet av Plan arkitekter.

«Villa Bygdøy demonstrerer hvordan imponerende betongoverflater kan oppnås selv i krevende konstruksjoner. Prosjektering, forskaling og utstøping er utført med særdeles høy kvalitet, og vitner om sjeldent god håndtering av alle de variabler som påvirker et endelig resultat. I betongverden er man vant til å tilgi og ta høyde for noe «variasjon» – noen skjolder her, litt riss der – det er utallige ting som kan skje underveis i prosessen. Men her er overflatene tilnærmet perfekte», heter det i juryens begrunnelse.

>

Arkitekt Lund Hagem arkitekter, byggteknisk rådgiver Bllinger + Grohmann Ingeniører, entreprenør Jensen ByggTeam og betongleverandør Unicon hylles for det juryen kaller «en oppvisning i betongperfeksjonisme, muliggjort av et team av særdeles gode fagfolk».

Høy kvalitet i Trondheim

«Nydalsbrua er et nytt landemerke i Trondheim, og vil være til stor nytte for trafikanter av alle slag. Brua gir en bedre forbindelse over Nidelva og binder sammen de østre og vestre bydelene mer effektivt. Plasseringen er i seg selv svært krevende og gjør konstruksjonen kompleks der den er klemt mellom elv, veier, fjellskrent og jernbane. Her har det blitt lagt ned mye arbeid for å gjøre tilpasningen så god som mulig og ivareta alle trafikale behov», skryter juryen.

Prosjektet får heder for å være særdeles godt gjennomtenkt og gjennomført, med høy kvalitet på betongarbeidene hele veien.

Foruten Plan arkitekter har rådgivende ingeniør Aas-Jakobsen, entreprenør Skanska Norge og betongleverandør Unicon deltatt i prosjektet. Byggherre er Statens Vegvesen.

Hedrende omtale til forbildeprosjekt

Hvordan kan man bygge med lavest mulig karbonavtrykk? Hvilke materialer egner seg best?

Det er store spørsmål som både bransjen og omverdenen er opptatt av, og som juryen har vektlagt når de gir hedrende omtale til kontorbygget ALO på Sluppen i Trondheim, tegnet av HUS Arkitekter.

ALO er «et forbildeprosjekt på hvordan man skal jobbe helhetlig med løsninger som både er gode nå – og som vil være gode i årene som kommer. Byggherren Kjeldsberg har langsiktighet som rettesnor, og ønsket et bygg som skulle være fleksibelt med tanke på framtidig bruk, men også ha dagens beste løsninger for å ha et lavt klimagassavtrykk. I et nært og godt samarbeid med Multiconsult, Veidekke og Betong Øst har de løst oppgaven med topp karakter. Her har alle partene strukket seg langt for å løse utfordringer som andre tidligere har gitt opp. Med godt samarbeid og særdeles god betongkunnskap har partene prosjektert – og bygd – et bygg som ga toppscore for byggherren både på klima, endringsdyktighet og økonomi», heter det fra juryen.

Betongtavlens jury bestod i 2023 av juryleder Vetle Houg fra Heidelberg Materials, samt medlemmene Stine Smiseth fra Skanska Norge AS, Ådne Trodahl fra Trodahl Arkitekter AS, Inger Anne Landsem fra Per Knudsen Arkitektkontor AS og Solveig Sandnes fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.

Prisen er et samarbeid mellom NAL og Norsk betongforening, som er tilknyttet Tekna.

>
>
>