Aktuelt / Bransje
Dobbel heder til ROM
ROM for kunst og arkitektur mottar Oslo Opens hederspris. Samtidig får ROM-tilknyttede Anna Ulrikke Andersen ansattprisen for likestilling og mangfold ved NTNU.
ROM for kunst og arkitektur mottar Oslo Opens hederspris. Samtidig får ROM-tilknyttede Anna Ulrikke Andersen ansattprisen for likestilling og mangfold ved NTNU.

Gjertrud Steinsvåg under prisutdelingen på Kunstnernes hus.
Foto: Jan KhürFredag kveld ble Gjertrud Steinsvåg og ROM for kunst og arkitektur tildelt Oslo Opens hederspris. Prisutdelingen fant sted under jubileumsfesten på Kunstnernes Hus.
Oslo Open arrangerte den årlige åpningen av Oslos kunstneratelier denne helgen. De ønsket samtidig å hedre arbeidet til ROM – spesielt innenfor arbeidet med å tilgjengeliggjøre arkitektur- og kunstfeltet for mennesker med funksjonsnedsettelse.
– ROM har gjort tilgjengelighet og likeverd til grunnpilarer i sitt virke – både når det gjelder publikum, ansatte og kunstnere. Arbeidet deres er preget av en gjennomgående forståelse av at inkludering må skje på alle nivåer i organisasjonen, sier Katinka Maraz, styreleder i Oslo Open, i en pressemelding.
– En motivasjon og forpliktelse
Rom feirer i år at det er 20 år siden Galleri ROM (startet i 1987) og Institutt for Romkunst (startet i 1989) slo seg sammen til et tverrfaglig møtested for kunst og arkitektur og flyttet inn i garasjehuset til gamle Nora syltetøyfabrikk i Maridalsveien i Oslo. Steinsvåg og ROM er både overrasket og svært glade for hedersprisen.
– Det er kjempegøy og viktig for oss å få anerkjennelse for arbeidet vi føler vi jobber veldig hardt med. En sånn pris er også en katalysator for det videre arbeidet og medfører også en forpliktelse til å fortsette med å bare gjøre mer og bedre arbeid innenfor de områdene vi jobber i. Det gir en helt annen energi inn i det vi skal gjennom denne våren og høsten, sier Steinsvåg til Arkitektur.

Førsteamanuensis Anna Ulrikke Andersen ved Institutt for kunst- og medievitenskap, NTNU ble tildelt ansattprisen for likestilling og mangfold ved samme sted. Prisen ble utdelt av prorektor Monica Rolfsen.
Foto: Geir Mogen/NTNUDobbel pris samme uke
At det er arbeidet med mennesker med funksjonsvariasjon som vektlegges er Steinsvåg ekstra glad for. Hun ser prisen i sammenheng med at ROM-tilknyttede Anna Ulrikke Andersen samme uke mottok ansattprisen for likestilling og mangfold ved NTNU.
Andersen er førsteamanuensis ved Institutt for kunst- og medievitenskap og har vært sentral i ROMs arbeid med funksjonsnedsatte i flere perioder – blant annet gjennom sommerskolen, som i år arrangeres for tredje året på rad, som «et femdagers heldagsverksted for personer med funksjonsvariasjon» i kunst, arkitektur og design.
– Vi har stor tro på sommerskoleprosjektet. At Anna Ulrikke får pris ved NTNU for sitt mangfoldsarbeid, samtidig som vi får hedersprisen, er bare helt fantastisk. Sommerskolen prøver både bokstavelig talt å åpne opp kunstfagene for mennesker med funksjonsvariasjon, men også å utfordre skolene på å ta debatten om hvordan en gruppe på rundt 20 prosent av Norges befolkning ikke lenger skal ekskluderes fra disse utdanningene, sier Steinsvåg.
Mangfoldig program
ROMs program denne våren sier mye om hva de prøver å gripe fatt i som et lite galleri og institusjon for kunst og arkitektur. Denne uken flytter den audiovisuelle kunstneren Anne-Lise Stenseth inn i galleriet. Hun skal utforske de fysiske lokalene og beliggenheten i en historisk og geografisk kontekst.
Senere i mai blir det «boligpolitisk kveld» med lansering av andre utgave av tidsskriftet Ny boligplan, hvor temaet «hvorfor Norge er redd for en ny boligpolitikk» drøftes.
I mai skal også det eksperimentelle arkitektkontoret Exutoire lansere boken «Housing, Micropolitics, and Pedagogies: Designing and Practicing Collectivity». Til sommeren blir det så både jubileumsfest, historisk utstilling (Speed arkitekter) og sommerskole, før høsten kommer med blant annet et større internt strategiarbeid og et større samarbeid med Bergen arkitekthøgskole.