Aktuelt / Bransje
Hvordan kan arkitekturkritikken bli mer mangfoldig? Spørsmålet er tema for et arrangement i Bergen denne uka.
Anders Rubing er arkitekturkritiker og medlem av arbeidsutvalget i Kunstseksjonen i Kritikerlaget, som har søkt om penger for å lage seminarer om hvordan man kan gjøre kunstkritikken mer mangfoldig.
For arkitekturkritikkens del var det da naturlig å invitere New Architecture Writers, forteller Rubing.
Utvikle kritiske stemmer
New Architecture Writers betegnes som et eksperiment innen radikal arkitekturpedagogikk. Programmet for nye skribenter med minoritetsbakgrunn startet i London i 2017, med mål om å utvikle medlemmers skriveferdigheter, redaksjonelle forbindelser og kritiske stemme.
Onsdag 27. november kommer altså London-baserte Thomas Aquilina og Abiba Coulibaly til Bergen for å presentere prosjektet.
Utvider nedslagsfeltet
– Prosjektet handlet i utgangspunktet om hvordan flere people of color (engelsk betegnelse for ikke-hvite, red.anm.) kunne få en stemme i arkitekturdiskursen. Etterhvert har de utvidet til å konsentrere seg om flere underrepresenterte grupper.
Nå i sin sjette utgave, beveger programmet seg utover representasjon og bruker skriving for å påvirke den bredere kulturen innen arkitektur.
– Hvor stort er mangelen på mangfold i norsk og nordisk arkitekturkritikk, tenker du?
– Det store problemet for arkitekturkritikk i Norden er at den knapt eksisterer. Selvfølgelig må vi diskutere mangfold, men første skritt må være å i det hele tatt få mer kritikk. Vi har ikke den samme diskursen som i for eksempel London, hvor det er mange steder å publisere kritikk og mange som skriver, sier Rubing.
Få nordiske skribenter
Som redaktør for Nordisk revy for arkitektur merker Rubing selv hvor vanskelig det er å få tak i skribenter som kan skrive arkitekturkritikk.
– Men de to tingene kan kanskje henge sammen, at ved å få nye grupper inn så kan man utvide arkitekturkritikken og dens nedslagsfelt?
– Absolutt. De to tingene er ikke i konflikt med hverandre. Det blir interessant å høre om situasjonen i London, hva skjer når man har gått gjennom deres program. Hvordan kan man få oppdrag, og hvorvidt man kan forsørge seg ved å skrive om arkitektur, sier Rubing.
Etter presentasjon av programmet skal Rubing være ordstyrer i en samtale der de to besøkende fra London deltar sammen med rektor på Bergen Arkitekthøgskole (BAS) Emma Nilsson, samt publikum.
Arrangementet blir også strømmet. Les mer om arrangementet på Kritikerlagets nettsider.