Aktuelt / Bransje
Doga delte torsdag ettermiddag ut sitt hedersmerke. Prisen gikk til MDH arkitekters studentby, Moholt 50|50 i Trondheim, og Mad arkitekters gjenbruksprosjekt, Kristian Augusts gate i Oslo. I tillegg fikk nettbrettdesignerne i reMarkable hedersmerke for sitt nettbrett «Remarkable 2».
Næringsminister Iselin Nybø (V) delte ut DOGA Hedersmerket. Hun mener de tre vinnerprosjektene sier noe om hva Norge skal leve av fremover.
– De viser alle evne til å gå foran og inspirere andre. De er eksempler på faglig kvalitet – de er vakre, funksjonelle og nyskapende – og tilfører en unik verdi til omgivelsene sine. De viser at design og arkitektur lønner seg, og de viser vei til bærekraftige løsninger, sier ministeren.
– Knallsterke prosjekter
Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), bemerker nivået på årets vinnere.
– Her har vi to knallsterke og fremsynte arkitekturprosjekter som begge scorer høyt på bærekraft og sirkulær tankegang, i tillegg til et designprosjekt som løfter et norsk nettbrett helt opp i verdenstoppen på forbrukerelektronikk. Vi snakker om tre svært fortjente hedersvinnere, sier Hjemdal i en pressemelding
Studentbygg i massivtre
Da Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit) skulle bygge nye studentboliger i Trondheims største studentby, Moholt, ønsket de samtidig å etablere en ny beste praksis for bærekraftige studentboliger. MDH arkitekter ble engasjert, og sammen med Sit gikk de inn i en tverrfaglig prosess med arkitekter, rådgivere, entreprenører og leverandører når det kommer til bygging i massivtre. Dette har ifølge Doga «bidratt til en betydelig kunnskapsheving» i norsk byggebransje.
I studentbyen Moholt er alle bygningene passivhus og bygget i massivtre, hvor energien hentes fra et eget nærvarmeanlegg. Økt sosial samvær og kamp mot ensomhet har også vært viktig i utformingen av møtesteder og korridorer. Moholt 50|50 ble sto ferdig i 2019 og rommer 632 studentboliger, barnehage, aktivitetshus og bydelsbibliotek.
Juryens begrunnelse er som følger: «Det er tydelig at miljømessig og sosial bærekraft har vært sentrale drivere som har påvirket prosjektet helt ned på detaljnivå. Et godt eksempel på dette er hvordan de bruker arkitektur for å legge til rette for fellesskap og motarbeide ensomhet. Et annet eksempel er den smarte løsningen med faste, plassbygde møbler som gjør at studentene i praksis kun trenger å ha med seg en madrass når de flytter inn».
Gjenbruk i sentrum
I Kristian Augusts gate 13 fremhever juryen hvordan utbygger Entra, Mad arkitekter og Scenario interiørarkitekter har «valgt største motstands vei og jobbet beinhardt for å få dette viktige pionerprosjektet opp og stå». Prosjektet er utført etter sirkulære prinsipper, hvor de ved hjelp av ombruk og gjenbruk av materialer og bygningsdeler har fått et bygg som Doga kaller «en ledestjerne for fremtidens sirkulære byggebransje».
I juryens begrunnelse heter det: «Kristian Augusts gate 13 tildeles DOGA-merket for design og arkitektur fordi vi trenger slike banebrytende prosjekter. Vi er ikke i tvil om at dette prosjektet har potensial til å endre bransjen. Byggherre, arkitekter og rådgivere skal ha mye skryt for arbeidet som er lagt ned gjennom hele prosjektet».