– Hele bransjen blør

Ferske tall fra Arkitektbedriftene viser at nedgangen i arkitektbransjen fortsetter. – 2025 blir tøft, sier Steinar Skjerdingstad.

Ferske tall fra Arkitektbedriftene viser at nedgangen i arkitektbransjen fortsetter. – 2025 blir tøft, sier Steinar Skjerdingstad.

– Å drive på underskudd gjør bare vondt verre. Hvis vi konkurrerer hverandre ut, graver vi vår egen grav, sier Arkitektbedriftenes Steinar Skjerdingstad.

Foto: Kim Ramberghaug
>

I morges presenterte bransjeorganisasjonen Arkitektbedriftene i Norge konjunkturer og prognoser for arkitektbransjen for andre halvår av 2024. Tallene viser en fortsatt negativ utvikling i markedet, med nedgang i omsetning, ordresituasjon og antall årsverk. 

– «Alt tyder på at vi har nådd bunnen og at det går oppover», sa du i mai i år. Men det har ikke helt snudd ennå?

– Nei, vi har nok hatt en forestilling om at det skal snu fortere enn det har gjort. Det henger tett sammen med renta, for rentenedgangen har som kjent latt vente på seg. Vi er på rentetoppen, og det fortsetter å gi svakere omsetning i hele byggebransjen og også for arkitektkontorene. Hele bransjen blør, sier administrerende direktør i Arkitektbedriftene, Steinar Skjerdingstad. 

– Peker oppover, ikke nedover

Det private boligmarkedet har i lang tid vært den største kunden for arkitektene.

– Prognosene tilsier en økning i igangsettingstillatelser for bolig, men vi vil ikke komme tilbake til det nivået vi har vært på før. Forventingen til ordrereserver er dog høyere de neste seks månedene enn den har vært. Det er en gradient som peker oppover, ikke nedover. Og når det gjelder sysselsetting tror jeg vi er helt på bunnen. Forhåpentligvis har vi tatt ned den kapasiteten som skal ned, sier han.

Skjerdingstad peker samtidig på at en stor del av arbeidskapasiteten i byggebransjen er borte, i form av utenlandsk arbeidskraft som i stor grad har reist hjem igjen. 

– Det er en joker framover, for hvis vi har bygget ned kapasiteten i byggenæringa, hva slags evne vil vi da ha til å bygge i henhold til de behovene vi har fremover?  

>

– Liten vilje fra regjeringa

– På denne tiden i fjor nevnte du at igangsettelse av en del offentlige prosjekter ville hjelpe til å snu skuta – har det skjedd i den grad dere håpet på?

– Vi har prøvd å legge press på regjeringa til å drive mer med konjunkturpolitikk, men vi har opplevd veldig liten vilje fra dem og vi har ikke fått de tiltakene vi hadde håpet på. Statsbudsjettet viser lite konjunkturvillighet. Dette igjen skyldes at andre deler av norsk næringsliv går så det griner. Men en av budsjettvinnerne er Statsbygg, noe som vil gi høy produksjon knytta til statlig byggeri i året som kommer. I all hovedsak handler det om en del store byggeprosjekter i Oslo og Østlandet, som sykehus og regjeringskvartalet.

Samtidig ser vi en stadig forverring av kommuneøkonomien i Norge, påpeker Skjerdingstad.

– Norske kommuner og fylkeskommuner har mindre økonomisk handlingsrom. Gjeldsbyrden har økt sterkt i mange kommuner, og det gir mindre aktivitet og mindre evne til å investere i skoler, barnehager og andre byggeprosjekter. Utviklinga av kommunal fattigdom og stadig flere lovpålagte oppgaver kompenseres ikke tilstrekkelig i statsbudsjettet. I tillegg flytter folk fra landsbygda til byene, og de som bor igjen blir eldre. Dette gir lavere inntekter for mange kommuner og det må kuttes. Skolenedleggelsene i Innlandet er jo et eksempel på dette, sier han.

– Ansett unge arkitekter

– Hvordan ser du for deg 2025 i lys av de siste tallene?

– 2025 blir et tøft år for mange i bransjen. Noen er heldige og er inne i store statlige prosjekter. Mange vil merke at det kan komme mer jobb innen planlegging, spesielt knytta til boliger. Forsvarsbygg er budsjettvinner har fått mye penger knyttet til utvikling av infrastruktur og byggeri. Her bør arkitektvirksomhetene se etter nye muligheter.

– Hvordan går det med studenter som skal ut i jobb?

– Jeg tror dessverre den situasjonen fortsatt er veldig tøff. Bransjen og kontorene må nå passe på at vi ikke taper flere «generasjoner» arkitekter. Vi må strekke oss for å prøve å ansette også unge arkitekter. Vi oppfordrer også nyutdannede til å ta de jobbmulighetene som finnes, blant annet i kommunal sektor. Man bør være villig til å flytte på seg for å få verdifull erfaring.

Skjerdingstad råder arkitekter til å bite tennene sammen og smøre seg med tålmodighet.

– Vi må være nøysomme. Jeg vil oppfordre alle til å sørge for at det man driver med gir positive bidrag til økonomien. Det å drive på underskudd gjør bare vondt verre. Hvis vi konkurrerer hverandre ut, graver vi vår egen grav, sier han.

>
>
>