Kartotekvilla åpnes

Hvordan kan arkitektene gjenvinne kontrollen over materialene? Torsdag åpner Arkitektenes kartotek i Trondheim.

Hvordan kan arkitektene gjenvinne kontrollen over materialene? Torsdag åpner Arkitektenes kartotek i Trondheim.

I en villa i Trondheim åpner Arkitektenes kartotek denne uken. 

Foto: Sofie Brovold
>

I en murvilla i Osloveien i Trondheim inviteres det, torsdag 25. mai, til åpning av Arkitektenes Kartotek. Dette er ifølge innsalget «et sted man drar for å finne roen, ta på det taktile, se på noe nytt og hente inspirasjon når man skal lage gode rom». Her finnes det vareprøver på utvalgte materialer, som kan kikkes, tas og føles på. 

Kartoteket, som er et eget firma, etableres av arkitekt Mari Asmervik og interiørarkitekt Åshild Von Lantz. Målet er å gjenopprette forbindelsen mellom arkitekt og materiale, forteller Asmervik til Arkitektur. 

– Arkitektene skal tradisjonelt være eksperter på materialitet, men i dag har vi fjernet oss alt for langt fra materialene. Da jeg gikk på AHO for 20 år siden, måtte jeg begynne å forske på fasader før jeg fikk ta på materialene. I dag kan man argumentere med at entreprenørene har mest kunnskap om pris, kvalitet og brukervennligheten til ulike materialer. Den makten og kunnskapen er det på tide at arkitektene nå tar tilbake, sier hun. 

>

Ikke bare materialer

Forretningsideen er derfor som følger: Produktene skal stilles ut i kartoteket mot betaling fra leverandørene. Under etableringen er det lagt opp til at alle arkitekter og deres kunder kan benytte kartoteket kostnadsfritt.

I kartotek-villaen kan arkitektene også kunne leie grupperom hvor de kan ha møter med leverandører, kunder, handverkere og andre involverte i byggeprosjektet. 

– I tillegg til kuraterte materialer skal arkitekter og andre kunne få hjelp til alt av bistand en trenger i et byggeprosjekt. Også immaterielle ting som rådgivning, forsikring og banktjenester. Derfor byttet vi også navn fra Arkitektenes materialkartotek til Arkitektenes kartotek i løpet av planleggingsfasen, sier Asmervik, som sammen med Von Lantz starter bedriften på siden av jobb ved andre arkitektkontorer. 

To dager i uken vil en egen fargerådgiver være å finne i kartoteket. 

Foto: Sofie Brovold

Skal sile bærekraft 

Asmervik mener det finnes en rekke fordeler ved å opprette et slikt kartotek. Ved å tilby både kontorlokaler og utstilling av vareprøver, kan arkitektkontor selv ha mindre areal ved sine kontorer.

I tillegg kan transporttid reduseres ved at alle vareprøver er på ett sted. 

– Hva er kriteriene for å stille ut vareprøver hos dere. Er det fritt frem eller er det begrensninger knyttet til bærekraft for eksempel? 

– Det er ikke fritt frem. Det er vi som kontakter ulike leverandører basert på pris og kvalitet. Vi vil også etterhvert få til en siling basert på bærekraft og BREEAM-sertifisering. Kartoteket vil slik hele tiden være i utvikling. Her har vi også alt fra en 5000 år gammel forsteinet trebit, til det mest moderne materialet.

Murvillaen i Osloveien er nøye utvalgt til oppgaven. 

Foto: Arkitektenes kartotek

Autentisk kunståpning

Foreløpig er kartoteket et Trondheim-prosjekt, men duoen snuser allerede på mulighetene for å åpne noe lignende i Oslo.

Torsdag 25. mai klokken 18.00 markeres åpningen med kunstutstilling hvor Cathrine Knudsen, Kari Lena Flåten, Kristin Bye, Katarzyna Chrzanowska, Sigrid Rostad og Anne Mette Asbjørnsdatter er nøye utvalgte kunstnere. Utstillingen er kuratert av Galleri 7, som også er en av leietakerene i kartoteket.

– Kunsten står ofte for den mest autentiske materialbruken. Å se materialiteten i en annen form enn arkitektur håper vi kan gi inspirasjon. Å bruke kunst til å presentere kartoteket, sier også noe om hvilken tverrfaglig plattform vi ønsker å bygge, avslutter Asmervik. 

>
>
>