Kjemper for håndverkeren 

Stolt håndverker jobber for å øke ung rekruttering til yrkesfag. – Vi vil at arkitekter skal fortelle hvorfor vi trenger håndverkere, sier grunnlegger Anita Lindberg. 

Håndverker_illustrasjon

– Det handler om dem som bygger landet vårt, sier Anita Lindberg, initiativtaker til plattformen Stolt håndverker.

Illustrasjon: Jon Arne Berg
>

Norske bedrifter manglet i 2024 rundt 34.000 arbeidere, meldte NHO nylig. Av disse er håndverkere eller fagarbeidere den største mangelvare. Dette er litt av bakteppet for hvorfor Arkitekturs nyeste utgave er dedikert samarbeidet mellom arkitekt og håndverker.

For finnes det nok snekkere, blikkenslagere eller rørleggere til å bygge dette landet?

På Flisa finner vi Anita Lindberg, primus motor for Stolt håndverker, en «nasjonal plattform og mediekanal som formidler stolthet, innsikt og rollemodeller innen fagarbeid». Plattformen feirer i år femårsjubileum. 

– Hele Norge er avhengig av gravemaskinføreren, fordi vi må kunne grave og planere, vi er avhengig av betongarbeideren, forskalingssnekkeren og alle ledd videre. Det er ikke bare én tømrer eller én elektriker, men det handler om dem som bygger landet vårt, sier Lindberg til Arkitektur.

>

Vil inspirere de unge

Bakgrunnen til Stolt håndverker, etablert i 2020, var at Lindberg jobbet med medieproduksjon og kommunikasjon innen yrkesfagene.

Hun opplevde at flere bedrifter tok kontakt fordi de hadde store problemer med å finne lærlinger. 

– Fagarbeidere og håndverkere har ikke fått den anerkjennelsen de fortjener. Det er heller ikke noen som prater til ungdom, som de faktisk lytter til. Det er det vi prøver å gjøre noe med – ikke bare ved å informere, men også inspirere. 

– Hvordan gjør dere det? 

– Vi reiser på skolebesøk og tar med oss influensere fra bransjen. Vi er også ute på arbeidsplassene og snakker med lærlinger som står midt oppi yrkesvalget. Det handler blant annet om at du kan tjene penger fra dag én, uten studielån, og ha en sikker yrkeskarriere hele livet.

Anita Lindberg brenner for økt rekruttering til yrkesfag. Nå etterlyser hun arkitekter til ny kampanje fra plattformen Stolt håndverker. 

Foto: Stolt håndverker

Egoisme og felleskap

Lindberg beskriver bygg- og anleggssektoren som splittet.

– Én del av bransjen er preget av kortsiktighet – hvor det ofte handler om å tjene mest mulig, raskest mulig. Men det finnes også en annen side, som handler om fellesskap, faglighet og stolthet. Det er den jeg ønsker å løfte fram og hegne om, sier hun.

– Hva er hovedårsaken til at vi har manko på håndverkere slik du ser det? 

– Det handler om at det har blitt tabu å bli håndverkere. Folk vil ikke «bare være en snekker». Vi har hatt 20 år med Schengen-innvandring som har senket lønningen, men nå har mange østeuropeere reist og Norge sitter igjen med å mangle håndverkere. Dette preger ryktet disse yrkene har i dag. 

Søker arkitekter

Kan arkitektene gjøre noe for å bedre situasjonen? Lindberg ser på arkitekter og andre rådgivere i byggebransjen, som forbilder. 

– Både arkitekter og rådgivere må som forbilder vise at det er samspill mellom håndverk og design – mellom idé og utførelse – og inspirere ungdom til å vise det store bildet av bransjen som helhet – hvor avhengig vi er av alle ledd. Her tror jeg det bør bli enda bedre dialog mellom arkitektene, ledere i håndverksbedrifter og hver enkelt håndverker. 

Denne våren satser derfor Stolt håndverker på en egen kampanje i sosiale medier hvor blant annet arkitekter skal inviteres til å vise hvorfor håndverksfagene er viktige. Kampanjen lanseres i mai. 

– Vi vil at arkitektene, ingeniørene og de andre rådgiverne skal fortelle hvorfor vi trenger håndverkere. Foreløpig har vi ingen arkitekter klare, men jeg håper de vil være med å si noe – enten det er i tekst eller video, avslutter hun.

>
>
>