Merkedryss hos Doga

Tre arkitekturprosjekter hedres med Doga-merket for design og arkitektur. «Prosjektene viser bredden av hva design og arkitektur kan bidra med», skryter næringsministeren.

Tre arkitekturprosjekter hedres med Doga-merket for design og arkitektur. «Prosjektene viser bredden av hva design og arkitektur kan bidra med», skryter næringsministeren.

Feiring på scenen hos DOGA

Onsdag ettermiddag delte Doga ut tretten merker for design og arkitektur, i tillegg til tre mottakere av Doga-merket nykommer.

Foto: Sverre Chr. Jarild/Doga
>

Det var onsdag ettermiddag at Dogas hedersutmerkelser ble delt under et arrangement i Oslo.

– Årets vinnere har kommet opp med kreative løsninger på hvordan vi kan skape de nye, lønnsomme, innovative arbeidsplassene, attraktive byer og steder og samtidig ta vare på naturen. Prosjektene viser bredden av hva design og arkitektur kan bidra med, og gir et spennende innblikk i hva Norge skal leve av i framtiden, skryter næringsministeren i en pressemelding.

De tre merkene til arkitekturprosjekter gikk til en revitalisert bygning i Kvadraturen; et omfattende skiltsystem i et av Frankrikes største mediehus og til Nord-Europas største spiselige takhage. Henholdsvis utformet av Kima arkitekter, Snøhetta og Lark Landskap.

>
Foto oppover en aula

Telegrafen.

Foto: Frank Holtschlag

Telegrafen: Tilbakeføring, modernisering, åpning

Transformasjonen av bygget Telegrafen i Oslo omtales av juryen som et foregangsprosjekt og «et fremragende eksempel på fremtidsrettet byutvikling.»

«Juryen er svært begeistret over at Kima arkitektur har latt bygget selv få sette premissene for ombygging og modernisering. I samarbeid med Byantikvaren har utbygger og arkitektkontor basert seg på bærekraftig estetikk, noe vi sjelden ser i denne utstrekningen. I stedet for å skape kontraster har de valgt materialer og visuelt formspråk som fremhever bygningens eksisterende kvaliteter», heter det i jurykjennelsen.

Takhage full av planter

Økern portal.

Foto: Kjersti E Tofte/Lark

Økern Portal: Grønn takoase

På toppen av nybygget Økern Portal har Lark Landskap tilrettelagt landets største takpark, med over 7000 kvadratmeter park med 40 frukttrær, 2500 kvadratmeter med grønnsaker, 9000 spiselige busker og planter samt 200 000 bier.

Juryen roser prosjektet for å skape verdier både for byen og miljøet:

«Takparken er velfungerende og vakker, samtidig som den bidrar til bedre helse, et levende bomiljø og en mer bærekraftig by. Dette er et prosjekt som flytter grenser innen landskapsarkitektur, og som andre utbyggere kan la seg inspirere og lære av», skriver juryen.

Navnetags på en plankett

Skiltsystem Da Groupe Le Monde.

Foto: Antoine Mercusot

Snøhettas nyskapende skiltsystem

I Paris har Snøhetta laget et fleksibelt skiltsystem i det nye bygget til mediehuset Da Groupe Le Monde, hvor en tverrfaglig prosjektgruppe med arkitekter, designere og håndverkere har utarbeidet et både inn- og utvendig skiltsystem.

«Snøhetta har laget et fleksibelt skiltsystem som er historisk forankret og inspirert av trykkekunsten. Utskiftbare moduler i tre sender tydelige signaler om tidløshet og bærekraft. Skiltene spiller på lag med det visuelle formspråket vi forbinder med redaksjonelle utgivelser», står det i jurykjennelsen.

Viktigere enn noen gang

Til sammen gis det ut tretten Doga-merker for design og arkitektur, i tillegg til tre mottakere av Doga-merket nykommer. Merket, som tidligere het Merket for god design, har historie helt tilbake til 1964.

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Doga, mener det er viktigere enn noen gang å satse på nyskapning i landet vårt:

– Næringslivet og offentlig sektor har to tøffe pandemiår bak seg, og mange utfordringer foran seg. Vi lever i usikre tider, og da er det viktigere enn noen gang at vi fortsetter å satse på nyskaping. Blant årets merkemottakere finner vi mange gode eksempler på hva det går an å utrette når design og arkitektur settes i kjernen for innovasjon og verdiskaping, sier Hjemdal i pressemeldingen.

For mer informasjon og hele juryens uttalelse, se her.

>
>
>