Nesten dobbelt så mange ledige kvinner som menn

Kvinner, nyutdannede og ansatte med ikke-skandinavisk morsmål opplever arbeidsledighet langt over snittet. Det viser tall fra Afags ferske ledighetsbarometer.

Kvinner, nyutdannede og ansatte med ikke-skandinavisk morsmål opplever arbeidsledighet langt over snittet. Det viser tall fra Afags ferske ledighetsbarometer.

Arkitekt som tegner

Arbeidsledigheten preger stadig arkitektbransjen, men tallene har ikke forverret seg drastisk det siste halvåret.

Foto: Tima Miroshnichenko/Pexels
>

Afags ledighetsbarometer for høsten 2024 viser store forskjeller i hvordan ledigheten i arkitektbransjen rammer ulike grupper arbeidstakere. Andelen arbeidsledige er nesten dobbelt så stor for kvinner som for menn, 9,4 prosent av kvinner mot 5,5 prosent av menn, blant annet. 

Ledighetsbarometeret publiseres to ganger i året, og grunnlaget er tall fra Afags egne medlemsundersøkelser. Dette skiller seg fra den månedlige publiseringen av ledighetstall, da disse kun baserer seg på tall Afag mottar fra Nav – et tallgrunnlag som blant annet ikke fanger opp alle nyutdannede.

Ledighetsbarometeret går i dybden og ser på arbeidssituasjon, permitteringer, oppsigelser og hvordan ulike grupper er representert.

>

– Har ikke snudd ennå

At kvinner blir hardere rammet av ledigheten i bransjen enn det menn blir, stemmer overens med tilbakemeldinger Afag har mottatt fra medlemmer. 

– Men vi har ikke tidligere hatt tall som bekrefter dette. Nå ser vi det tydelig, sier organisasjonsrådgiver Tale Marker i Afag.

På et overordnet plan viser høstens ledighetsbarometer at ledigheten ikke har endret seg mye siden vårens barometer. De ferskeste tallene viser den laveste andelen ansatte som Afag har målt det siste året. I vår var tallet 85,4 prosent, mot 81,1 nå. 

– Det er ingen dramatisk utvikling, men det har vi heller ikke hatt forventninger om å se. Situasjonen har ikke blitt mye dårligere, men den har ikke snudd ennå heller. Vi ser likevel noen få tegn til positiv utvikling, blant annet at blant de under 30, så er andelen arbeidsledige noe lavere nå enn tidligere – rundt 18 prosent i vår mot 16 prosent nå. Dette ser vi til tross for at det har blitt utdannet nye kull siden forrige måling, sier Marker.

I Afags undersøkelse er det 8,3 prosent av de spurte som oppgir at de er arbeidsledige, samt 2 prosent som er i jobb i oppsigelsestid.

– Blant de som er arbeidsledige er man ledige lenger enn tidligere. 20 prosent av arbeidsledige har vært ledige i mer enn 12 måneder, sier Marker. 

Graf

Ledighetstall fra 2004 til oktober 2024, basert på tall fra NAV.

Illustrasjon: Afag

– Desidert høyest ledighet blant unge

En annen gruppe som rammes uforholdsmessig hardt er arbeidstakere som har et ikke-skandinavisk morsmål. Også denne gruppen har meldt fra til Afag tidligere om urettferdig behandling, men det er først nå at Afag besitter tall som bekrefter oppfatningen.

– Andelen arbeidsledige i denne gruppen er nær dobbelt så høy som snittet, så de er overrepresentert. Det er viktig å få det tallfestet, sier Marker. 

– Ser du andre grupper som er hardere rammet enn snittet?

– Ja, ledigheten er desidert høyest blant de unge. Vi ser egentlig et mønster i at jo eldre du er, jo mindre utsatt er du for å være arbeidsledig. Blant de permitterte er de unge utsatt, men der er også de over 60 år utsatt. Hva permitteringer angår, har de to gruppene en høyere andel enn snittet. 

I undersøkelsen har Afag også målt ansattes trivsel. Deltakerne ble spurt hvor godt de trives på jobb, på en skala fra 1 til 10, hvor 10 er høyeste score.

– Funnene viser at folk i jobb trives veldig godt, her er snittet på 7,6. De eldste trives best. Jo eldre man blir, jo bedre trives man, forklarer Marker.

Graf

Ledighet og permittering fordelt på alder, fra Afags ledighetsbarometer høsten 2024.

Illustrasjon: Afag

– Arkitekter trekker snittet opp

Om man dykker ned i fordelingen mellom faggruppene, er arbeidsledigheten høyest hos arkitekter, deretter landskapsarkitekter og interiørarkitekter. Antallet respondenter i siste gruppe er litt for lavt til å kunne være sikre på om dette gir et riktig bilde. 

– Men arkitektene trekker snittet noe opp, sier Marker.

Ledigheten i bransjen gjør at stillingsutlysninger utenfor Oslo får svært mange flere søkere enn de er vant til.

– Et lite kontor i Bergen forteller om å ha mottatt 60 søknader på en stilling hos dem. Det er en indikasjon på at folk i større grad leter bredt etter jobber og at de er villige til å flytte på seg for å få jobb, sier hun.

For nyutdannede ser man at ledigheten rammer alle faggrupper.

– Det er et krevende arbeidsmarked. Fra tidligere har det vært slik at når det er vanskelig å få jobb i privat sektor har det vært mulig i det offentlige. Nå ser vi at også det offentlige strammer inn, ikke minst på grunn av dårlig kommuneøkonomi, så summen er uansett at det er et vanskelig arbeidsmarked for arkitektene nå, sier Marker.

Tale Marker

Tale Marker, organisasjonsrådigver i Afag, skulle gjerne sett at utviklingen så bedre ut.

Foto: Afag

Kan det snu?

– Hvilke tanker gjør dere dere om utviklingen?

– Vi skulle gjerne sett at det så bedre ut nå. Det har det også vært spådd at det skulle gjøre. Arkitektbedriftene kom jo med sin konjunkturrapport forrige uke, og den viser det samme som vi rapporterer om. Det er ingen store endringer, men vi kan ane en positiv utvikling.

I Afag har de rustet opp jusavdelingen med ekstra arbeidskraft på grunn av stor pågang. 

– Vi kommer til å gjøre det vi kan for være medlemmer, og arbeide for å skaffe innsikt og tallgrunnlag. Vi har tidligere igangsatt tiltak for nyutdannede og de som leter etter jobb, og vi skal fortsette å gjøre det vi kan for å bistå våre medlemmer på best mulig måte, sier Marker.

>
>
>