Nordnorske paradokser på festival

Er det et paradoks at vi bygger ned natur for å gi flere tilgang til naturen? Dette er blant spørsmålene som stilles under årets Dark-festival i Tromsø.

Utbyggingen langs vannkanten i Tromsø har vært og er omdiskutert. Her fra fjorårets Dark-festival på Havneterminalen.

Foto: Alexandru Mitu
>

Dark-festivalen i Tromsø har som mål å vise hvordan design og arkitektur er samfunnsnyttig. Festivalen arrangeres for fjerde gang den 28. og 29. oktober i regi av Nordnorsk design og arkitektursenter (NODA). 

– I fjor kom det både politikere, folk fra kommunen, næringsliv og studenter, i tillegg til selvfølgelig designere og arkitekter fra hele landsdelen, forteller Kjersti Monsen, daglig leder i NODA til Arkitektur.

>

Paradoksalt å skape attraktive steder?

Årets tema er «paradoks». Den brede tematikken er valgt for å prøve å favne alle de ulike design- og arkitekturfagene som inngår i NODA. 

Blant andre kommer tjenestedesigneren Julius Oförsagd finske Arctic Factory, som skal snakke om hvordan man kan formgi fleksible læringsverktøy for fremtiden.

Paradokser er tilsynelatende absurde eller motstridende utsagn, som ved nærmere ettersyn kan vise seg å være sanne.

– Paradokser er noe vi ofte kommer borti i Nord-Norge, forteller Monsen. 

Som et eksempel siterer hun Sami Rintala fra Rintala Eggertsson, som også kommer til festivalen: 

– Vi bygger ned natur for å gi mennesker tilgang til naturen. Man vil gjøre Nord-Norge attraktivt for å tiltrekke seg flere folk, og flere folk vil igjen skape nye utfordringer som igjen skaper nye behov for å gjøre stedene attraktive.

Fra fjorårets festival.

Foto: Alexandru Mitu

Neom-besøk

Til å sparke i gang festivalen kommer næringsminister Cecilie Myrseth (Ap), som skal forsøke å redegjøre for regjeringens syn på hvordan arkitektur og design bidrar til samfunnsutviklingen.

Festivalen, som arrangeres på Havneterminalen i Tromsø, foregår over to dager, med konferanse mandag, fest mandag kveld og faglige dypdykk tirsdag. Som del av sistnevnte kan man velge mellom blant annet en omvisning på avlastningsboliger eller et kurs om hvordan man kan påvirke makta ved tidligere politiker Line Oma, nå generalsekretær i Norske landskapsarkitekters forening. 

Eller workshop om kunstig intelligens med britiske Howard Miller, som for tiden er basert i Saudi-Arabia, der han jobber på det omstridte Neom-prosjektet.

– Forhåpentligvis finner man noe man vil nørde litt ekstra på, sier Monsen.

I samarbeid med musikkfestivalen Insomnia arrangerer Dark konsert med kunster Åsne Kummeneje Mellem og arkitekt og musiker Anders Jakobsen, og deres prosjekt «Shape from sound».

Foto: Insomnia Festival

Arkitekt Kjersti Monsen er daglig leder i Noda. 

Foto: Espen Bergø

Fra Tana til Tromsø

I samarbeid med musikkfestivalen Insomnia arrangeres det mandag kveld også konsert med kunster Åsne Kummeneje Mellem og arkitekt og musiker Anders Jakobsen.

De har bygget et stort rom, en trestruktur, som også er en tromme, og som publikum kan gå inn og ut av. Her møtes kunst, arkitektur og musikk, i prosjektet med tittelen «Shape from Sound».

Todagers-festivalen er lagt opp sånn at man innenfor to arbeidsdager kan komme seg både til Tromsø, være med på opplegg, og reise igjen. 

– Det kommer deltakere helt fra Tana, og vi prøver å få det til å bli et samlingspunkt for hele Nord-Norge. Men i NODA er alle velkommen, avslutter festivalsjefen.

Årets Dark-festivalen arrangeres 28.-29. oktober. Mer info på NODAs nettsider.

>
>
>