Ny direktør for Oslo arkitekturtriennale

Fra grensen mellom Thailand og Burma til Oslo arkitekturtriennale: Landskapsarkitekt Line Ramstad blir ny OAT-direktør 

Fra grensen mellom Thailand og Burma til Oslo arkitekturtriennale: Landskapsarkitekt Line Ramstad blir ny OAT-direktør 

Line Ramstad. Foto.

Landskapsarkitekt Line Ramstad blir ny direktør for Oslo arkitekturtriennale.

Foto: Vincenzo Floramo
>

Styret i Oslo arkitekturtriennale har valgt ny direktør. Valget falt på Line Ramstad, landskapsarkitekt og grunnlegger av organisasjonen Gyaw Gyaw, som arbeider med bærekraftig bygdeutvikling på grensa mellom Thailand og Burma, der hun har bodd i årevis. 

– Hun har en veldig interessant CV, og har jobbet mye med arkitektur og prosjektutvikling helt andre steder enn i Norge, forteller styreleder Erling Dokk Holm til Arkitektur.

>

Internasjonalt nettverk

Ramstad er sterk faglig, har mye energi, er på god relasjonsbygging og har et stort internasjonalt nettverk, påpeker Dokk Holm.

Siden 2023 har Ramstad vært på Harvard Graduate School of Design, etter å ha fått tildelt det prestisjefylte Loeb Fellowship-stipendet.

– Vi er sikre på at hun er rett person til å lede triennalen og bygge organisasjonen framover, sier Dokk Holm, som også understreker at det var veldig mange gode søkere til stillingen, og at det har vært vanskelig å velge.

Likevel er styret sikre på at de har valgt rett person.

– Det har vært et luksusproblem, sier han.

portrett av Erling Dokk Holm

OAT-styreleder Erling Dokk Holm er opptatt av at den nye direktøren skal få være med og sette sitt preg på de faglige valgene før neste triennale.

Foto: OAT

Ikke radikalt brudd

– Blir det en ny retning på triennalen nå, etter Pagh og nabolagstematikken?

– Nei, det handler mer om å videreutvikle. Nå har vi hatt fokus på nabolag, og de faglige valgene for neste triennale er åpne for diskusjon, og selvfølgelig noe den nye direktøren skal få sette sitt preg på. Det er ikke noe radikalt brudd.

Der triennalen tidligere har outsourcet kuratering, har man siden forrige triennale gått mer inn for å ha kontrollen selv, påpeker Dokk Holm, som mener dette har vært vellykket.

– Så er vi også opptatt av at medlemsorganisasjonene NAL, Nasjonalmuseet, Doga, OAF, AHO og Arkitektbedriftene skal få bidra med sin kompetanse og sine ambisjoner. Vi ønsker å sikre at medlemmene får et stort dansegulv.

Ramstad begynner i stillingen i løpet av sommeren, selv om selve datoen ikke er endelig satt.

Line Ramstad. Foto.

Siden 2009 har Line Ramstad-grunnlagte Gyaw Gyaw gjennomført over 80 byggeprosjekter på grensen mellom Thailand og Burma. Organisasjonen har arbeidet mest med sosial infrastruktur i form av skoler, sovesaler og felleshus. De tegner, planlegger og bygger i tett samarbeid med lokalbefolkningen og landsbyene de har arbeidet i.

Foto: Vincenzo Floramo

Bygdeutvikling

Det har ikke lykkes Arkitektur å komme i kontakt med den ferske direktøren, men i et lengre intervju i 2023 fortalte Line Ramstad til Arkitektur at hun kanskje brenner mer for bygd enn by: 

– Noe av det jeg virkelig vil jobbe mer med er hvordan vi kan få folk til å bli mer engasjert i bygdeutvikling, for der er det virkelig potensial. Vi må begynne å se at bygda og byen er to vesensforskjellige ting, og at løsninger som virker og som trengs i byer ikke nødvendigvis er de samme som fungerer til å videreutvikle bygda, sa hun den gang.

Samtidig ville hun utvide samtalen om arkitektur til resten av samfunnet. 

– Jeg vil jobbe med å skape verdifulle og gode steder. Da holder det ikke med bare arkitektprat mellom arkitekter. Vi trenger et mer helhetlig samarbeid rundt by og bygdeutvikling.

Foto av Christian Pagh.

Avtroppende triennaledirektør Christian Pagh satte fokus på nabolag. Nå gir han stafettpinnen videre, men vil fortsatt være involvert i triennalen i en annen faglig rolle.

Foto: Linda Bournane Engelberth

Mener Pagh har lykkes

Christian Pagh har vært direktør for Oslo arkitekturtriennale siden 2021, og slutter nå for å flytte til Bergen. 

I forkant av ansettelsen av Pagh ville styret og Dokk Holm ha en direktør som dro triennalen bort fra det «esoteriske», abstrakte og teoretiske og mer over i en konkret tematikk påkoblet Oslo by og debattene der, har Dokk Holm tidligere sagt til Arkitektur. 

Det ønsket mener han de fikk oppfylt.

– Christian er jo en fantastisk kapasitet, som har lykkes med å endre triennalen. Jeg fikk den direktøren jeg ønsket meg. Besøkstallene er veldig høye, og folk snakker om nabolag på annen måte nå enn før triennalen. Det har blitt et viktig begrep. Så er det alltid ting som kunne vært annerledes, men det å lykkes med å nå bredt ut var det viktigste, sa Dokk Holm da stillingen ble utlyst.

>
>
>