Ny Venezia-kurator utnevnt

Italienske Carlo Ratti skal kuratere neste års arkitekturbiennale i Venezia.

Italienske Carlo Ratti skal kuratere neste års arkitekturbiennale i Venezia.

Carlo Ratti under en Ted-talk i Berlin. Neste år kuraterer han Arkitekturbiennalen i Venezia.

Foto: Sebastian Gabsch
>

Den italienske arkitekten og ingeniøren Carlo Ratti er utnevnt som kurator for arkitekturbiennalen i Venezia 2025. Det melder biennalen i en pressemelding.

Ratti er både arkitekt og ingeniør og underviser som professor ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) og Politecnico di Milano. I tillegg leder han Senseable City Lab og er grunnleggende partner i arkitektur- og innovasjonsfirmaet CRA – Carlo Ratti Associati, som har kontorer i Torino, New York og London.

>

– Må utnytte intelligensen

– Vi arkitekter liker å tenke at vi er smarte, men ekte intelligens finnes overalt: i evolusjonens kroppsløse oppfinnsomhet, datamaskinenes voksende makt og i folkemengdens kollektive visdom. I møte med en brennende verden må vi arkitekter utnytte all intelligensen rundt oss. Jeg er beæret og ydmyk for å få mulighet til å kuratere arkitekturbiennalen i 2025, sier Ratti selv i pressemeldingen.

Ratti er en svært mye sitert forsker innen byplanlegging, og står bak over 750 publikasjoner, blant annet fjorårets «Atlas of the Senseable City», i samarbeid med Antoine Picon. Han skriver også jevnlig meningsstoff i internasjonale medier. 

Fra Carlo Ratti-tegnede Meet, senter for digital kultur og kreativ teknologi i Milano.  

Foto: Michele Nastasi

Til verdensutstillingen i Dubai i 2020 tegnet Ratti den italienske paviljongen.

Foto: Michele Nastasi

Innovativ arkitekt

Blant Rattis større arkitekturprosjekter finner man den italienske paviljongen under verdensutstilling i Dubai 2020 og Meet, et senter for digital kultur og kreativ teknologi i Milano.  Tre av prosjektene hans – en digital vannpaviljong, elsykkelinnovasjonen The Copenhagen Wheel og skriveroboten Scribit – har alle blitt omtalt av Time magazine på lister over «Årets beste innovasjoner». 

Som kurator har Ratti erfaring fra en rekke prosjekt i ulike land, deriblant programdirektør for Strelka-instituttet for media, arkitektur og design i Moskva, kurator for BMW Guggenheim-paviljongen i Berlin og kurator for Future Food District-paviljongen på verdensutstillingen i Milano i 2015.

Som utstiller har Ratti også erfaring fra blant annet MoMA i New York, biennalen i Venezia og Designmuseet i Barcelona. 

Den nittende arkitekturbiennalen i Venezia åpner 24. mai 2025, og står til 23. november 2025.

>
>
>