Aktuelt / Bransje
Nytt nordisk tidsskrift for arkitekturkritikk på trappene
Kritikere lanserer blad for uavhengig nordisk arkitekturkritikk. Ansvarlig redaktør Anders Rubing lover at Nordisk revy for arkitektur (NORA) skal være en kritisk venn til dagens arkitekturtidsskrifter.
Kritikere lanserer blad for uavhengig nordisk arkitekturkritikk. Ansvarlig redaktør Anders Rubing lover at Nordisk revy for arkitektur (NORA) skal være en kritisk venn til dagens arkitekturtidsskrifter.
Fredag 30. august hos Block i Stockholm vil en ny nordisk arkitekturutgivelse se dagens lys. Nordisk revy for arkitektur (NORA) er et fellesprosjekt for alle de nordiske landene – inkludert Sápmi og Grønland.
Bak NORA står blant andre Anders Rubing, arkitekt og arkitekturanmelder i Bergens Tidende. Den svenske bergenseren er ansvarlig redaktør for NORA og forteller at det hovedsakelig er to grunner til at NORA trengs i nordisk arkitekturdiskusjon.
– Vi har en sterk tro på arkitekturkritikken som har små publiseringskanaler i de nordiske landene. Det finnes litt i de nasjonale magasinene, samt i noen få aviser, men vi trenger et sted hvor nye stemmer kan eksperimentere med kritikk som verken passer dagsavisene eller de tradisjonelle arkitekturbladene, sier Rubing.
Tanken bak navnet
Publikasjonen NORA printes i tykk aviskvalitet og skal komme ut i hele Norden to ganger i året. På engelsk er navnet det mer tradisjonelle Nordic Review of Architecture, men vi må bare spørre redaktør Rubing hvorfor de på nordisk har landet på det litt gammelmodige «revy», som høres mer ut som NRK 1982, enn noe nytt i 2024.
– Vi ville bare ha et navn som fungerer på både norsk, dansk og svensk. Betydningen av ordet «revy» er egentlig en oversikt eller tidsskrift, som egentlig passer bra. I tillegg harmonerer det fint med det engelske Nordic Review of Architecture og blir akronymet NORA på både engelsk og norsk, sier Rubing.
Nytt nordisk kritikkrom
Utgangspunktet for NORA er det fellesnordiske prosjektet «Jävla kritiker!» til Rubing og danske Morten Birk Jørgensen. I det første seminaret fortalte den svenske arkitekturskribenten Rasmus Wærn om hvordan man på 1960-tallet sendte svenske kritikere til Danmark for å anmelde arkitektur.
– Dette gjorde de for å få et mer uavhengig blikk på arkitekturen, som beriket den danske arkitekturdialogen, men også for å skape en felles nordisk samtalte om arkitektur. Hver for oss er vi nesten ikke-eksisterende miljøer med arkitekturktikere, men som et nordisk fagfelleskap, kan vi faktisk bli sterkere og bygge opp kritikken hos hverandre. Med nytt stort nordisk fellesskap gir det også flere kontaktflater for små miljøer som Sápmi og Grønland i fellesskapet.
Norden rundt
I første utgave er vi virkelig på en slags nordisk revy i arkitekturen. Vi går under bakken i Stockholm, river en bygning i Reykjavik og besøker både bedehus på Lista og en sauna i Helsinki.
På Grønland får vi et kritisk og ganske komisk framstilling av hva utenlandske arkitekter har tegnet der de siste tiårene. Kritiker Thomas Riis skriver blant annet følgende:
«Da Nuuk skulle have en ny lægeklinik ved landshospitalet, fortalte den danske arkitekt senere at han på sin dagtur til Nuuk havde stået nede ved stranden og set på de små isskosser som trillede rundt i brændingen. Disse skæve former var blevet til formen på en lægeklinik. En form huset har kæmpet med lige siden. Smukt har det aldrig været og tæt er det endnu ikke blevet».
Peker på hva som mangler
Anders Rubing impliserer i lederen i første utgave at dagens nordiske arkitekturblader, oss i Arkitektur inkludert, trenger «en kritisk venn».
Vi spør om det også ligger en kritikk av de eksisterende tidsskriftene i NORA-etableringen?
– Ikke en kritikk, men det skjer som resultat av en kritisk analyse. Det mangler en kritisk venn til de nordiske arkitekturtidsskriftene. Du har Kritik i Sverige, men bortsett fra det er det ingen alternative utgivelser. Det er bra å å ha noen på utsiden som ser hva arkitekturtidsskriftene gjør og reagerer på det, heller enn at det blir en intern debatt i tidsskriftene. Også er det interessant å se hva som skjer når vi som en uavhengig stemme etablerer oss. Alle de nordiske magasinene er frittstående og redaktørstyrte, men drevet av arkitektorganisasjonene – det er ikke vi.
– Hva er det som mangler mer spesifikt?
– Nathan Romero Muelas har gjennomgått de nordiske tidsskriftene og skriver blant annet om fraværet av ideen om en nordisk arkitektur. Den nordiske arkitekturen finnes, men i stedet blir det fokusert på den nasjonale arkitekturen.
NORA lanseres i Stockholm på Block (Hornsgaten 32) fredag 30. august 17-19.
For mer informasjon om bladet, se her.