Pepperkakehus for flyktninger

Snøhetta designer pepperkakhus for adventstiden. Pengene går til husløse på flukt over hele verden. 

Snøhetta designer pepperkakhus for adventstiden. Pengene går til husløse på flukt over hele verden. 

Arkitekt Ingebjørg Skaare og arkitektpraktikant Andreas Kamark, begge Snøhetta, er arkitektene bak det nye pepperkakehuset. Hvor vanskelig er det egentlig å være pepperkakehusarkitekt?

Foto: Flyktninghjelpen
>

Med skrått tak man kan gå på og store og høye vinduer julelyset kan strømme utav, har kanskje Snøhetta hentet noen elementer fra operaen, når det nå lager pepperkakehus i samarbeid med Flyktninghjelpen.

– Huset er litt utradisjonelt som pepperkakehus, men likevel er det innenfor det vi kaller pepperkakehustypologien, med store tak- og veggflater som man kan pynte på, sier arkitekt Ingebjørg Skaare i Snøhetta, som sammen med arkitektpraktikant Andreas Kamark har utformet huset, som er en del av kampanjen «#giethjem»

>

En krevende oppgave

Malen til pepperkakehuset kan kjøpes enten som del av et fullt bakesett med deig, bakelim og pynt hos Oda, eller alene på flyktninghjelpen.no, i digital eller fysisk form. 

Inspirasjonen til huset kommer, i tillegg til Operaen i Bjørvika, fra konseptet lys. Det er meningen at man skal plassere et lite batteridrevet telys inni huset. 

– Lyset skal strømme ut fra fasaden og skape refleksjoner gjennom den perforerte fasaden. Dette skaper et vakkert lysspill ut i rommet. Du får dere oppleve rommet inni huset, også fra utsiden. Lyset blir også et symbol på lyset som et håp i alt mørket. Taket skråner også slik at barna kan kose seg med å lage en ski- eller akebakke på den siden av huset, sier Skaare. 

– Er det vanskelig å være pepperkakearkitekt? 

– Ja, det var faktisk mye vanskeligere enn jeg trodde. Vi trodde det skulle være kjempelett, men så er det noe med pepperkaketypologien som gjør det krevende. Det skal være kompakt, lett og bygge og har mange tradisjoner knyttet til det. Samtidig ville vi vise frem noen arkitektoniske kvaliteter. Vi har prøvebakt mye før vi landet på det endelig huset. 

Alvoret bak bakingen

Før du setter på Jul i Skomakergata eller Det lyser i stille grender og begynner å pynte huset med seigmenn, nonstop og glasur, finnes det et alvor Skaare ber oss ta innover seg. Pepperkakehuset kommer også med et budskap. Kjøper du huset, støtter du Flyktninghjelpens juleaksjon #giethjem

Grunnen til at Snøhetta ble spurt om å være med på denne pepperkakeaksjonen, er at Skaare ved flere anledninger har blitt utleid til Flyktninghjelpen. Hun var nylig i Romania og jobbet med ukrainske flyktninger der.

Tidligere har hun blant annet jobbet med flyktninger i Serbia, jordskjelvrammede i Nepal og tsunamirammede i Indonesia. 

– Snøhetta har vært veldig villig til å gi slipp på meg i disse periodene, så kontakten har vært der lenge. I tillegg synes vi dette pepperkakehuset var en morsom måte å bidra inn i deres julekampanje. 

– Hvor går pengene?

– Pengene går til mennesker på flukt over hele verden. Det er ikke klart om det går til spesifikke steder, men det er naturlig å tenke på de store krisene i Gaza og Ukraina som foregår akkurat nå. Det fine med pepperkakehuset er at det ikke bare handler om å gi penger, men at folk gjør en aktivitet sammen, med barn, familie eller venner, hvor man kanskje snakker om det som skjer i verden mens man bygger huset.

>
>
>