Pris til dugnad i Vietnam

Khadka + Eriksson Furunes vant Peter Davey-prisen under AR Emerging Architecture awards.

Khadka + Eriksson Furunes vant Peter Davey-prisen under AR Emerging Architecture awards.

2 barn på en sykkel på landsbygda i Vietnam. Foto.

Khadka + Eriksson Furunes vant pris for deres dugnadsbaserte prosjekter på landsbygden i Vietnam.

Foto: Alexander Eriksson Furunes
>

Fredag ettermiddag ble AR Emerging Architecture awards delt ut. Hovedprisen gikk til det Barcelona-baserte kontoret Carles Enrich Studio, men også det filippinsk-norske samarbeidet Khadka + Furunes vant pris. Utdelingen arrangeres av publikasjonen The Architectural Review (AR).

Samarbeidet til den norske arkitekten Alexander Eriksson Furunes mottok årets Peter Davey-pris. Prisen omtales som «redaktørens valg». AR-redaktør, Monrad Mollard, mener Khadka + Furunes har «en lavmælt og radikal tilnærming til samarbeid» i deres arbeid med dugnadsprosjekter med lokalbefolkningen i blant annet vietnamesiske landsbyer.

«I likhet med den lokale tradisjonen for gjensidig støtte, «đôi công», praktiserer studioet en måte å jobbe på som resonnerer med både ARs redaksjonelle praksis og er en modell for hvordan å samarbeide bredere», heter det i begrunnelsen.

Prisen går ikke bare til prosjektene Khadka + Furunes har jobbet med i Vietnam, men til hele praksisens portofolio, hvor de har jobbet med lokale dugnadsprosjekter i flere land og kulturer.

– Dugnadens potensiale

AR Emerging Architecture awards ble lansert i 1999 og skal være en motpol til de mer tradisjonelle internasjonale arkitekturprisene. Målet er å berømme unge arkitekter tidlig i karrieren, heller enn å være en pris for lange karriereløp.

– Det er en virkelig stor ære for oss å få denne prisen. En erkjennelse av arbeidet vi har gjort med utgangspunkt i dugnaden og potensialet denne metoden har for arkitekturen, skriver Furunes i en tekstmelding til Arkitektnytt etter prisutdelingen.

>
>
>