Pritzkerprisen til Chipperfield

Pritzkerprisen 2023 går til David Chipperfield, som med radikal tilbakeholdenhet viser ærbødighet overfor historien, ifølge juryen.

Pritzkerprisen 2023 går til David Chipperfield, som med radikal tilbakeholdenhet viser ærbødighet overfor historien, ifølge juryen.

Foto av David Chipperfield

I dag ble det klart at den britisk arkitekten David Chipperfield mottar fagets gjeveste utmerkelse.

Foto: Tom Welsh
>

Britiske David Chipperfield er tildelt årets Pritzkerpris, arkitekturverdens gjeveste utmerkelse.

Pritzker-juryen omtaler Chipperfields arkitektur som «subtil, men kraftig, dempet, men elegant». Han er en produktiv arkitekt, radikal i sin tilbakeholdenhet, og viser med sin ærbødighet overfor historien i hvordan han hedrer eksisterende bygde og naturlige omgivelser, samtidig som han gjenoppfinner funksjonalitet og tilgjengelighet til nye bygninger og restaureringer gjennom tidløs moderne form som konfronterer klimakriser, transformerer sosiale relasjoner og gir byer nytt liv, heter det i begrunnelsen.

– Jeg er overveldet over å motta denne ekstraordinære æren, og å bli forbundet med tidligere vinnere, som alle har gitt dette yrke så mye inspirasjon, sier Chipperfield selv i en pressemelding.

>
Foto av Morland Mixité Capitale

Morland Mixité Capitale i Paris, Frankrike av David Chipperfield Architects.

Foto: Simon Menges

Tar prisen som en oppfordring

Chipperfield velger alltid de verktøyene som er essensielle for prosjektet, heller enn de som framhever arkitekten som kunstner, mener Pritzker-juryen.

«En slik framgangsmåte forklarer hvordan en begavet arkitekt noen ganger nærmest kan forsvinne i restaureringen av et eksisterende bygg og arkitektoniske mesterverk som de på Berlins museumsøy eller i Mies van der Rohes ikoniske Nye nasjonalgalleri i Berlin, heter det i begrunnelsen.

Hans evner vises også i all sin fylde når han blir hyret inn for å skape noe fra bunn, mener juryen.

– Jeg tar denne prisen som en oppfordring til å fortsette å rette oppmerksomheten ikke bare mot arkitekturens substans og mening, men også mot det vi som arkitekter kan bidra med for å adressere de eksistensielle utfordringene klimaendringene og samfunnsmessig ulikhet utgjør. Vi vet at som arkitekter kan vi ha en mer fremtredende og engasjert rolle i å skape ikke bare en vakrere verden, men også en mer rettferdig og bærekraftig verden. Vi må ta den utfordringen, og bidra til å inspirere neste generasjon til å omfavne dette ansvaret med visjoner og mot, fortsetter den britiske arkitekten som ble adlet i 2010.

Foto av The Neues Museum

Fra 1997 til 2009 arbeidet Chipperfield med restaureringen av Neues Museum på Museumsinsel i Berlin.

Foto: Joerg Von Bruchhausen

– Unngår trender

Etter å ha fullført studier ved  Architectural Association i London i 1977, jobbet Chipperfield for blant andre Douglas Stephen, Norman Foster og Richard Rogers før han etablerte David Chipperfield Architects i 1985. Hans fullførte arbeider, som strekker seg over fire tiår, er ekspansive i både typologi og geografi, og inkluderer over 100 verk, fra sivile, kulturelle og akademiske bygg til boliger og urbane masterplaner i Asia, Europa og Nord-Amerika. Chipperfield har tidligere mottatt både Riba-medaljen i 2007 og Mies-prisen i 2011.

«Han er sikker, men uten hybris, og unngår konsekvent trender, men konfronterer og opprettholder forbindelser mellom tradisjon og innovasjon, i historiens og menneskehetens tjeneste», sier Tom Pritzker, styreleder i Hyatt-stiftelsen, som sponser prisen, pressemeldingen.

Foto av James Simon Galerie

James Simon Galerie, et nytt besøkssenter på Museumsinsel i Berlin, stod ferdig i 2019.

Foto: Simon Menges

Det er 52. gang Pritzkerprisen deles ut. Chipperfield bor i London og leder ytterligere kontorer i Berlin, Milano, Shanghai og Santiago de Compostela. Prisseremonien for 2023 vil avholdes i Aten i mai.

>
>
>