RIBA jakter verdens mest transformative bygning

RIBA har åpnet for nominasjoner til RIBA International Prize 2024. Denne gangen er britene på leting etter verdens mest transformative bygning.

RIBA har åpnet for nominasjoner til RIBA International Prize 2024. Denne gangen er britene på leting etter verdens mest transformative bygning.

Friendship Hospital i Bangladesh, tegnet av Khashef Chowdury/URBANA, vant RIBA International Prize da den ble delt ut i 2021. 

Foto: Asif Salman/Urbana
>

RIBA International Prize 2024 er nå åpen for nomineringer, annonserer Det kongelige instituttet for britiske arkitekter (RIBA) i en pressemelding. Prisen, etablert i 2015, er en global utmerkelse som tildeles «bygninger som demonstrerer visjonær tenkning, originalitet, enestående utførelse og som gir et betydelig bidrag til brukerne, miljøet rundt, og samfunnet». 

>

Prisen, som deles ut annethvert år, er åpen for arkitekter fra hele verden og tildeles bygninger av alle størrelser og typer – innenfor alle budsjetter. Prosjektene må samtidig være miljømessig og økonomisk bærekraftige og gi samfunnsverdi, for å være aktuelle vinnere. I tillegg må nominerte bygg være bygd utenfor Storbritannia og ha blitt ferdigstilt mellom desember 2018 og desember 2022.

Hver bygning som nomineres blir besøkt av internasjonale eksperter. Før kunngjøringen av prisen vil RIBA også presentere omtrent 20 bygninger for en kortliste. Disse vil i sin tur bli befart av det som omtales som «prisens storjury».

Grafton Architects vant prisen i 2016, for Universidad de Ingeniería y Tecnología i Lima, Peru.

Foto: Iwan Baan

Tidligere vinnere

Forrige vinner av RIBA International Prize var Friendship Hospital i Bangladesh i 2021. Sykehuset, tegnet av Khashef Chowdury/URBANA, fikk den gang «ros for sitt bidrag til klientens filantropiske oppdrag, bruk av lokale og tradisjonelle materialer og god integrering i tomten».

Aleph Zero og Rosenbaum ble tildelt RIBA International Prize 2018 for Children Village i nordlige Brasil, etter at Grafton Architects vant i 2016 for Universidad de Ingeniería y Tecnología i Lima, Peru.

Påmeldinger for RIBA International Prize 2024 kan gjøres her.

>
>
>