Slåss om å være utviklernes favoritt

Hvem er eiendomsutviklernes favorittarkitekter? Med en «fight club» under årets Oslo Urban Week skal tiårets beste arkitektkontor på byutvikling kåres.

Collage Oslo Urban Week

Henning Sunde fra Rodeo, Nicolai Riise fra Mad arkitekter og Knut Hovland fra Nordic Office of Architecture.

Foto: Koro/Jan Khür/Nordic Office of Architecture
>

Slåsskamp! Ikke før har arkitektene lagt den årlige fotballturneringen bak seg, før de nå skal slåss! Hvert år arrangeres en «Fight club» under Oslo Urban Week, der årets byutvikler kåres i en «battle» mellom utvalgte kandidater.

I fjor ble tiårets utvikler kåret, nominert av arkitektkontorer, og i år har man valgt å snu på konseptet: Utviklerne skal kåre tiårets arkitektkontor.

– Arkitektene finner løsningene som fungerer i byen. De skal finne en utforming som svarer på kjerneoppgaven til utbygger, og som også er god for byen og helheten rundt, sier Rasmus Reinvang, administrerende direktør i Oslo Metropolitan Area (OMA) som arrangerer Oslo Urban Week.

>

Idealisme, kreativitet, gjennomføringsevne

15 utviklere ble stilt spørsmålet «Hvilket arkitektkontor mener du i sterkest mulig grad har bidratt til å forme byutviklingen i Oslo på en positiv måte de siste 10-årene?». De seks kontorene med flest stemmer var Mad arkitekter, Haptic Architects, A-lab arkitekter, Nordic Office of Architecture, Rodeo Architects og Grape Architects.

Rodeo, Mad (tidligere Moderne arkitektur og design) og Nordic er de tre utvalgte finalistene som skal grilles og utfordres av Erling Fossen, før en vinner kåres av en jury bestående av Ellen de Vibe, Egil André Mortensen fra Vedal og Kristian Ahlmark fra SHL.

– De arkitektene som er i finalen nå klarer å finne balansen mellom idealisme, kreativitet og fremsynthet, og det som fungerer i praksis og lar seg gjennomføre. Det er i det skjæringspunktet vi bygger den gode byen. Med prosjekter som spenner fra Deichman Holmlia, over juridiske fakultet i Kristian Augusts gate, til næring og bolig i Vinslottet på Løren, viser dette trekløveret hvordan det kan gjøres, mener Reinvang.

Rodeos prosjekt Deichman Holmlia, som åpnet tidligere i år, er forbilledlig byutvikling, mener Omas Rasmus Reinvang.

Foto: Rodeo Arkitekter/Ruben Ratkusic

Selvsikre finalister

Og hva sier de tre kamphanene selv? Hvorfor tror de selv de er blitt trukket fram som de beste arkitektene på byutvikling av eiendomsutviklerne?

– Jeg tipper det er fordi vi har mange store og spennende utviklingsprosjekter i osloregionen, som vi er gode til å håndtere. Vi sitter på en portefølje som er ganske interessant i byutviklingssammenheng, svarer Henning Sunde i Rodeo på spørsmål fra Arkitektur.

Også Knut Hovland i Nordic er selvsikker før kampen.

– I det siste tiåret har Nordic bidratt til å bygge Oslo og forme byen, ikke bare designet illustrasjoner og visjoner. Vi evner å forme både byens grunnstruktur og et levende samfunn. VI leverer både på inkluderende by, gode arbeidsplasser og mangfoldige nabolag.

– Og hva tror du er grunnen til at dere ble valgt, Nicolai Riise i Mad?

– Det er nok fordi vi har tatt og har ganske stort fokus på urbanisme, er involvert i mange byutviklingsprosjekter, ikke bare lokalt i Oslo, med med for eksempel Nygaardsplassen i Fredrikstad og Dokken i Bergen. Vi har bred kompetanse på planlegging.

Mad-prosjektet juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo trekkes fram av Reinvang.

Foto: Kyrre Sundal

Ikke redd for å være utviklernes favoritt

– Hvordan føles det å være utviklernes favoritt? Er det utelukkende positivt?

– Jeg syns det er positivt, men det er ikke sikkert alle synes det. Det vi er kjent for er å få gjennomført disse planene, til glede for samfunnet og byen. Det er kanskje en av tingene vi bringer til torgs, at vi får ting til i praksis, ikke bare i teori. Utviklere er glade i oss fordi vi leverer kvalitet. Det er jo en tillitsbasert bransje, man må hele tiden ta vare på tilliten ved å levere. Vi opplever jo at det ikke er alltid utviklerne vil ha høyest mulig utnyttelse, de beste er de som skaper mest verdi for samfunnet. Derfor er vi også strenge på hvilke prosjekter vi påtar oss, sier Riise.

– Er det bare utviklere som har stemt, spør Hovland når vi spør ham hvordan det føles. 

– Jeg tror valget handler om vår evne til å bygge kvalitet som varer. Store aktører som Ferd, Møller, Eiendomspar, Aspelin Ramm og Høegh tenker langsiktig, og de vet at vi kan levere på de utfordrende og kompliserte prosjektene. Det gir skaper trygghet og merverdi til prosjektene.

Kristin Jarmunds (nå del av Nordic) prosjekt Vinslottet på Løren i Oslo.

Foto: Dmitry Tkachenko

Rasmus Reinvang i Oma.

Foto: Maria Jentoft

 – Juryen som velger

Også Henning Sunde i Rodeo syns utelukkende det er positivt å være utviklernes favoritt.

– Utviklerne ønsker å jobbe med folk som er profesjonelle, og som kan levere gode prosjekter. Det er ingenting som er bedre enn å bli ansett som det. Og så må man selvfølgelig ha sin faglige integritet oppi alt dette, men i de prosjektene vi jobber med så handler det om å få et bra resultat både fysisk og verdimessig. Disse tingene henger nært sammen.

– Du er ikke redd for å fremstå for utviklervennlig hvis dere vinner?

– Nå er det Ellen de Vibe som er juryleder her, hun er ikke noen utvikler. Det er hun og de øvrige i juryen som skal velge.

– Og hva tenker du om konkurrentene?

– Vi gleder oss til å møte dem i ringen! Så får vi se hvem av oss som tar hanskene på, sier Sunde, som forteller at Rodeo ikke har avgjort hvem fra kontoret som stiller til kamp.

>
>
>