Unge talenter i Venezia

Vinnerne av Young Talent Architecture Award stiller ut under Biennalen Venezia fra og med neste uke.

Vinnerne av Young Talent Architecture Award stiller ut under Biennalen Venezia fra og med neste uke.

Steiner utstilt på betongbenker inni en sirkel, vann og fjell i bakgrunnen. Foto.

Vinner 1: "Three Places to Inhabit the Mountain Range" av Antonia Ossa ble tegnet, bygget og gjennomført av studentene ved Universidad de Talca’s Architecture School i Chile, med ønske om å bygge småskala-konstruksjoner på lav-budsjett.

Foto: Felipe Figueroa
>

Den 22. mai åpner Biennalen i Venezia, ett år etter opprinnelig dato, og på ny skal verdens arkitektøyne rettes mot den italienske byen. Blant utstillerne finnes også en yngre garde arkitekter som i fjor høst vant Young Talent Architecture Award (YTTA), en pris tilhørende European Union Prize for Contemporary Architecture –Mies van der Rohe Award (EU Mies Award).

– Vi var alle veldig imponert over innleveringsnivået og omfanget, og ikke minst av hvordan studentene uredd taklet store problemer som migrasjon på grunn av klimaendringer. Ikke bare gjennom langsiktige prosjekter som atomavfallsanlegg, men også gjennom sensitive løsninger for gravsteder og religiøs tilbedelse. Andre mer enkle forslag ble også ordentlig taklet og robust undersøkt, vakkert illustrert, og viste frem gjennomtenkte løsninger, sier Martine de Maeseneer, styreleder i YTAA i en pressemelding.

Palassutstilling

I Palazzo Mora (European Cultural Center) vil de fire vinnerforslagene vises frem gjennom hele biennale-perioden, med avslutning 21. november, 2021. Det samme vil de tre vinnerne av den asiatiske utgaven av YTAA. Alle prosjektene knytter seg til biennalens hovedtema «Hvordan skal vi leve sammen?»:

– Som jury anser vi YTAA som en åpen plattform for diskusjon i både global og lokal skala. De utvalgte prosjektene beveger seg gjennom forskjellige skalaer og geografiske sammenhenger og spørsmålet «Hvordan skal vi leve sammen?» er den røde tråden for utviklingen av forslag som fungerer på en rekke måter. De viser hvordan man kan møte akademiske prosjekter basert på dialog og samarbeid, feltforskning i ikke-hypotetiske virkeligheter og inkludering av tverrfaglige felt, sier Momoyo Kaijima, styreleder i YTAAs Asia-utgave.

>
  • Røde hus i et vinterlandskap med fjell og måne. Illustrasjon.

    Vinner 2: Willem Hubrechts' "Off the Grid" tenker nytt rundt forholdet mellom vannforvaltning, urbanisering og rollen som selvstyrende lokalsamfunn i tider med klimaendringer som kompromitterer vannforsyningen til byen Ayacucho, Peru.

    Foto: Willem Hubrechts
  • Ett vann med trær på siden. Illustrasjon.

    Vinner 3: Álvaro Alcázar, Roser Garcia, Eduard Llargués, Sergio Sangalli fra Vallès School of Architecture of the Universitat Politècnica de Catalunya i Barcelona vant med renaturaliserings-prosjektet "Oasi".

    Foto: Álvaro Alcázar

Møtes i september

I tillegg til et vitnemål mottar vinnerne 5000 euro for hvert prosjekt, omtale i World-Architects.com, synlighet gjennom YTAA 2020-utstillingen i Venezia og på universiteter over hele verden, og deltakelse i arrangementer som utdelingsseremonien og Future Architecture Platform samt møbler fra USM til arbeidsplassene.

Den 28. September vil et arrangement samle de syv vinnerne og de ti jurymedlemmene, samt representanter fra institusjonene, sponsorer og støttespillere til prisen. Deltakerne deltar i flere samtaler om noen av dagens mest debatterte emner i arkitekturen.

>
>
>