Aktuelt / Bransje
– Verdenskongressen er en god investering for fremtiden
København er vertskap for Arkitektenes verdenskongress (UIA) i juli. – Arkitekter vil oppleve et besøk på kongressen som en investering for fremtiden, sier direktør Mette Lindberg.
København er vertskap for Arkitektenes verdenskongress (UIA) i juli. – Arkitekter vil oppleve et besøk på kongressen som en investering for fremtiden, sier direktør Mette Lindberg.
I hele år har København vært såkalt «verdenshovedstad for arkitektur» hvor dagens og fremtidens bygninger og byggeskikk allerede har vært feiret siden nyttår. Første uken i juli kulminerer imidlertid dette arrangementet med Arkitektenes verdenskongress.
Fra 2.- 6. juli samles arkitekter og representanter fra tilstøtende yrker fra minst 136 land for å blant annet snakke om arkitekturens svar på FNs 17 bærekraftsmål.
Her kommer pakistanske Yasmeen Lari, som nylig vant RIBAs gullmedalje, fjorårets Pritzker-prisvinner Francis Kéré (Burkina Faso/Tyskland) og danskenes egne Dorte Mandrup, Jan Gehl og Bjarke Ingels samt norske Snøhettas Kjetil Trædal Thorsen.
Fremtidspaviljonger
I tillegg til de mange store navn på kongresscenen, virker UIA først og fremst som en arkitekturfestival for hele den danske hovedstaden, skal vi tro direktøren for kongressen Mette Lindberg.
Hun beskriver 15 «vanvittig flotte» nyåpnet paviljonger over hele København, som er tilgjengelig for alle.
– Paviljongene er tematisk bygd opp for å dekke FNs bærekraftsmål, tegnet av forskjellige danske arkitektkontorer og bygget i materialer som forteller om de nyeste ideene innen bærekraftig materialbruk og ombruk. Paviljongene er også laget for å kunne demonteres etter sommeren og har en klar plan for etterbruk, forklarer hun.
En bedre planet å bo på
Inne på selve kongressen, på Bella Center sør for København sentrum, har UIA og Lindberg laget et sammensatt program. Det er klassiske forelesninger og samtaler, men også utstillinger om blant annet biodiversitet og materialitet.
Samtidig er det et eget vitenskapelig spor med rundt 250 nye avhandlinger, spesialbestilt til kongressen, som skal presenteres, og et eget «Next generation»-program kuratert av og med studenter og unge arkitekter.
– Målet er at arkitekter og andre gjester fra hele verdikjeden rundt arkitektur, også politikere, skal bli oppdatert på nye faglige perspektiver, nye måter å bygge på, som alle er mer sunde, regenerative og inkluderende og som gjør planeten vår bedre å bo på. Det overhengende temaet handler om at vi må slutte å skade planeten og at arkitekturprofesjonen sammen med byggebransjen må ta ansvar for at gi mer enn de tar.
Skape nye nettverk
Det var under verdenskongressen i Seoul, Sør-Korea i 2017 at København ble tildelt årets verdenskongress. Siden den gang har de danske arrangørene jobbet med å utvikle programmet. Det er den nordiske seksjonen i UIA, altså arkitektforeningene i Danmark, Finland, Færøyene, Island, Norge og Sverige, som offisielt arrangerer kongressen.
De nordiske foreningene vil ha en egen paviljong på Bella Center med et felles nordisk program, hvor blant annet MAD skal presentere ombruksbygget Kristian August gate 13 og Knut Hjeltnes arkitekter skal presentere hytteprosjekter. Studentprosjektene «Anti-ruin» av Andreas Rindal (NTNU) og «Pragmatic preservation» av Daniel Larsen and Kim Pløhn (AHO) vil også presenteres på denne nordiske paviljongen.
Blant påmeldte deltagere er det foreløpig overvekt av nordiske og nordeuropeiske deltakere, men også betydelige delegasjoner fra USA, Asia, Australia og Sør-Amerika.
– Hvorfor trenger arkitektfaget en verdenskongress?
– Fordi veldig mange arkitekter allerede jobber globalt i disse dager – spesielt i Norden. At vi også utfordrer planetens tålegrenser i arbeidet vårt, gjør det nyttig å snakke med arkitekter fra andre steder i verden. Det krever også at vi finner sammen og danner nye internasjonale partnerskap og får nye ideer på tvers av grenser. Derfor inviterer vi arkitekter fra hele verden til å møtes i København.
– Bra for businessen
For Lindberg er denne sosiale og nettverksbyggende biten av kongressen, kanskje det viktigste.
– Det er et stort og viktig faglig program som er kongressens kjerne, men en kongress handler egentlig om å få folk til å møtes, utvide hverandres perspektiver og oppdage nye muligheter i faget. Det er derfor masse sosiale arrangementer, så jeg kan love dem som drar på UIA, at de ikke kommer til å kjede seg.
– Norske aviser flyter over av advarsler om at kronekursen gjør Danmark til et meget dyrt land å besøke denne sommeren. Hvorfor skal arkitekter fra Norge likevel komme til UIA 2023?
– I prinsippet må folk bare kikke på programmet og se om de synes det er interessant nok. Men hvis man er plaget med økonomien vil jeg si at kongressen må sees på som en god businessinvestering for fremtiden. Her får man vite om det nyeste innen det å drive arkitekturpraksis i fremtiden, man kan være i forkant på utviklingen og møte kollegaer som kan bli dine nye partnere. Å være i København, bruke tid på å lære noe nytt som kan bringes videre til kontoret er også en del av det å skape en god business for bedriften din.
De nordiske arkitektforeningene vil ha en egen paviljong på Bella Center med et felles nordisk program. Programmet for den nordiske paviljongen finnes på kongressens nettsider. Se her.