Aktuelt / Bransje
I en ombygd kjellerbod i Rosenborggata i Oslo sitter Magnus Ravlo Stokke og gjør siste finpuss på tredje episode av hans nystartede podkast «Arkitektpodden». Han har allerede rukket å ha besøk av Peter Butenschøn (episode 1) og Knut Hjeltnes (episode 2), mens episode 3 er dedikert gjesten Tina Larsen, relativt fersk NAL-president.
– Vi sitter i kjelleren like ved Fagerborg kirke. Jeg bor med familien min oppi andre etasje og da vi fikk seksjonert kjelleren ble hjørneboden stor nok til å huse treningsrom, hjemmekontor, verksted – og podkaststudio, forteller Stokke når Arkitektur stikker innom.
Enda en podkast?
Vi har allerede arkitekturpodkaster som Gode steder, Byggekunst og Gatas arkitekter. Svenske Staden er for lengst en klassiker, og i september fortalte Arkitektbedriftene og Afag at de skal satse tungt på en ny podkast med profilerte programledere og navnet «Arkitektur skaper verdi».
Likevel mener Stokke, til vanlig student ved Arkitektur- og designhøgskolen (AHO), at vi trenger én til.
– Jeg har skrevet en del i avisene om arkitektur. Der er det begrenset med plass og tempoet er litt i brevvekslings-modus. På AHO er diskusjonene om arkitektur veldig umiddelbare og ligner den vi får i podkaststudio. Det er et perfekt sted å få folk til å utdype litt mer hva de mener, forklarer Stokke.
– Hvordan skiller du deg fra de andre podkastene?
– Jeg har stor respekt for alle andre som lager podcast. Mitt mål er å trenge gjennom det kryptiske og introverte språket som mange bruker om arkitektur. Målgruppen min er den opplyste allmennheten. Jeg vil ha alle som er interessert i hvordan det ser ut der de bor som lyttere – ikke nødvendigvis arkitekter.
Vil ha de flinke folkene
Stokkes metode er derfor å hente inn folk som har ment noe i offentligheten til å forklare hva de mener, sånn at folk flest skjønner det – eksempelvis får Peter Butenschøn til å forklare hva han egentlig mener om Nationaltheatrets fremtid.
– Du har skrevet en del i Arkitekturs spalter om dette stammespråket til arkitektene. Hva er nøkkelen til å nå ut til dem som ikke er innenfor stammen?
– Det er veldig fint å hekte samtalen på noe konkret og aktuelt – som Nationaltheatret. Da viser man tydelig hvordan arkitektur kan berøre mer direkte. Jeg må ha de flinkeste gjestene som er en milliard ganger flinkere til å snakke om tema enn det jeg er. Jeg har mange superbra diskusjoner med mine medstudenter, men vi kommer til kort sammenlignet med dem som har erfaring og er med å bestemme ting.
Nye stemmer?
– Hjeltnes, Butenschøn og ny NAL-president er ganske opplagte intervjuobjekter. Du vil ikke utfordre med å trekke frem noen nye stemmer?
– Jo, det kommer også. Jeg er absolutt begrenset av at jeg ser verden fra Bislett i Oslo, men har samtidig allerede fått masse tips til spennende folk jeg bør snakke med. Kjønnsbalansen er også krevende i dette feltet, så da var det jo glimrende at Tina Larsen allerede har vært innom, sier Stokke, og avslutter:
– Jeg må prøve meg frem og finne formen på podkasten underveis sånn at det blir allright og relevant for folk å høre på, uten at det verken blir fordummende eller belærende. Jeg har trua på at det skal gå!
«Arkitektpodden» er tilgjengelig på Spotify, Apple og Podme.