Anbefaler tusen nye boliger på Linderud

Byrådet anbefaler en stor utbygging ved Siemensbygget på Linderud i Oslo. Det gamle næringsområdet kan romme opp mot 1000 nye boliger. Men hva nå, Startblokka?

Linderudløkka

Slik kan nye Linderudløkka bli seende ut. Inngangen til Siemensbygget til høyre.

Illustrasjon: Nordic – Office of Architecture
>

Linderudløkka i Oslo skal transformeres fra et lukket næringsområde til et moderne byområde med boliger, næringsvirksomhet og barnehage, heter det i en pressemelding fra byrådet.

Tre næringsbygg vil bli revet, men det røde Siemensbygget langs Østre Aker vei foreslås regulert til bevaring. Bygget ble ført opp på Byantikvarens gule liste i 2019.

>

Åpner for mindre leiligheter

Byrådet skriver videre at de vil tillate en større andel mindre leiligheter i prosjektet.

– Her tillater vi flere mindre leiligheter i tråd med Hammersborgerklæringen og etter ønske fra forslagsstiller Stor-Oslo Eiendom og bydelen. Oslo trenger flere rimelige boliger som for eksempel unge førstegangskjøpere eller enslige kan klare å finansiere, sier byråd for byutvikling, James Stove Lorentzen (H).

Det er Stor-Oslo Eiendom som står bak utbyggingen på Linderudløkka og det er Kristin Jarmund Architects/Nordic som har tegnet.

– Det å tillate flere mindre boliger, er et godt grep for å få i gang og opprettholde boligbyggingen. For å få solgt nok boliger til å vedta byggestart, må det tilbys det folk vil ha og har råd til, sier prosjektansvarlig i Stor-Oslo Eiendom, Richard Zagar i meldingen.

– Dette blir et godt, nytt bymessig boligområde med kafeer, butikker, tur- og sykkelvei og flere møteplasser. Det nye sentrale torget kobles til grøntdraget «Grønn Åre» gjennom tre bilfrie gatetun og dette området vil bidra positivt inn i nærmiljøet på Linderud, sier Stove Lorentzen.

Linderudløkka

Oversiktsillustrasjon av utbyggingen på Linderudløkka langs Østre Aker Vei i Oslo.

Illustrasjon: Nordic – Office of Architecture
Linderudløkka

Det var Kristin Jarmund Architects som påbegynte prosjektet i 2021, før de ble en del av Nordic.

Illustrasjon: Nordic – Office of Architecture

Hva nå, Startblokka?

Utbyggingen av Linderudløkka har vært på trappene siden 2021, og flere har uttrykt sin skepsis til utbyggingen blant annet på vegne av prosjektet «Startblokka», et samarbeid mellom utbyggerne i Stor-Oslo Eiendom og Bydel Bjerke om midlertidig aktivisering av Siemensbygget.

Kunstnere, grønne og sosiale entreprenører, lokale organisasjoner, små oppstartsbedrifter, idrettslag og lokale ildsjeler har sammen med offentlige myndigheter, bydelstjenester og skole blitt leietakere og aktivitetspartnere.

– Slik blir nærmiljøet og nabolaget aktivt inkludert i å skape et nytt nabolag, sosiale koblinger styrkes og behovet for offentlige ytelser reduseres, forteller Richard Zagar i Stor-Oslo Eiendom til Arkitektur.

Han omtaler Startblokka som «en inkubator for nye virksomheter som får en naturlig plass i det nye nabolaget som skal bygges over en tiårs-periode».

Linderudløkka

Livet mellom husene.

Illustrasjon: Nordic – Office of Architecture

Utgjør en forskjell i bydelen

Zagar beskriver resultatene etter fire års drift som svært gode, og at Startblokka har etablert seg som en viktig motor i lokalmiljøet som utgjør en forskjell i bydelen på mange nivåer, for mange mennesker.

– Prosjektet var egentlig kun ment som et midlertidig prosjekt før utbyggingen av området starter, men har vært så kraftfullt og vellykket at SOE og Bydel Bjerke har et ønske å utvikle en permanent modell for Startblokka på Linderud, sier Zagar, som per nå ikke kan garantere for prosjektets fremtid, hverken i form eller omfang.

– Den endelige modellen er ikke landet, og avhenger blant annet av totaliteten i en utbyggingsavtale med Oslo kommune. Å etablere Startblokka i en permanent modell krever finansiering, og den er derfor avhengig av at kommunen også stiller opp, sier han.

Også byråd James Stove Lorentzen sier at han har lagt merke til de gode resultatene Startblokka kan vise til, og kaller det «gledelig».

– Det er ønskelig at konseptet videreføres og det er derfor sikret i reguleringssaken at de to nederste etasjene i Siemensbygget er reservert formål som samsvarer med aktivitetene i Startblokka. Stor-Oslo Eiendom og bydelen jobber nå sammen for å se på en best mulig videreføring av de kulturelle og sosiale aktivitetene der, så det kan nok bli veldig bra, sier Lorentzen til Arkitektur.

>
>
>