Ble årets pollinator

Stian Schjelderup ble «Årets pollinator» under Oslo Urban Week. – En anerkjennelse for prosjektene våre som ellers har gått litt under radaren, sier arkitekten og nabolagsaktivisten.

Stian Schjelderup ble «Årets pollinator» under Oslo Urban Week. – En anerkjennelse for prosjektene våre som ellers har gått litt under radaren, sier arkitekten og nabolagsaktivisten.

Arkitekt Stian Schjelderup vant prisen «Årets pollinator» under avslutningsfesten av Oslo Urban Week. 

Foto: Oslo Urban Week
>

OSLO URBAN WEEK: Torsdag kveld ble Oslo Urban Week (OUW) avsluttet med fest på 3KT, mellom Nasjonalmuseet og Aker Brygge. På festen ble arkitekt Stian Schjelderup kåret til årets pollinator blant annet for hans evne til å «engasjere og samle politikere, kommune, naboer og organisasjoner, slik at konkrete prosjekter blir gjennomført».

– Det var helt fantastisk å få en anerkjennelse for prosjektene våre som ellers har gått litt under radaren for byutviklingsfeltet. Jeg håper også årets pris vil gjøre at disse undergrunnsaktørene fanges opp og inkluderes til neste års utgave av Oslo Urban Week, sier Schjeldrup til Arkitektur dagen derpå.

– Føler du deg som en bie?

– Ja, jeg føler meg absolutt som en bie. Vi arkitekter har et stort overblikk og det gjør oss i stand til å ta denne rollen i lokalsamfunnet.

>

«Ekte kjærlighet for byen»

Schjelderup var nominert til prisen sammen med Susann Østigaard, primus motor bak suksessen Østensjø Havn og Maren Bjerkeng i Aspelin Ramm for sitt arbeid med kommuneplanen og frivillige deltakelse i Oslo Metropolitan Arena (OMA), som arrangerer Oslo Urban Week.

Nominasjonsjuryen trekker blant annet frem Schjelderups arbeid med skolegården/skateparken til Lakkegata skole, omgjøringen av Sofienberg kirke til «mangfoldshus», Sofienbergparken øst, oppgradering som kompenserende uteareal for Sofienberg skole og bydelsmøteplass. Alle eksempler på prosjekter som «er til glede for bydel, barn og unge der tilbudene er få».

Arbeidet til Schjelderup er utført av en «engasjert person med ekte kjærlighet for byen og nabolaget», skriver juryen. 

Som for å understreke pollinatorrollen, arrangerer Schjeldrup og Byantropologene, tilfeldigvis i dag et debattmøte i Sofienberg kirke. Møte er en del av Kulturnatt Oslo. Her møtes representanter for Sofienberg menighet, Sparebankstiftelsen biskop Kari Veiteberg og Riksantikvar Hanne Geiran, Christian Pagh, Oslo Arkitekturtriennale, Peer Osmundsvaag fra Piknik i Parken, Eugenia fra grasrota/Soul Sessions Oslo.

Sofienberg kirke på kveldstid, sett fra Helgesens gate. Foto.

Sofienberg kirke på Grünerløkka i Oslo står sentralt i engasjementet til Stian Schjelderup. 

Foto: Stian Schjelderup

Takket underskogen

Selv valgte Schjelderup å bruke takketalen til å trekke frem flere av hans allierte i nabolaget. 

– Jeg hadde forberedt en kort tale, men benyttet anledningen til å trekke frem underskogen blant Oslos byutviklere. De som aldri eller sjelden fanges opp i debatten om byutvikling, men er de som egentlig puster liv i denne byen.

– Hvem er denne underskogen?

– Det er de som ikke gjør så mye av seg, men som hver dag leverer innhold til byene våre og som forhindrer utenforskap med metoder og holdninger som er svært verdifulle. Et eksempel, som jeg snakket om i går kveld, er street dance-gruppen Soul Sessions Oslo, som fanger opp ungdom som ellers går og reker mellom husene vi bygger.

Les vårt portrettintervju med prisvinner Stian Schjelderup her.

>
>
>