Aktuelt / Byutvikling
Byløp i arkitekturen
Oslo Urban Week tjuvstarter med byløp på hemmelige adresser i Kvadraturen. – Jeg lover løping i trapper og på takterrasser, som ellers er stengt for byens befolkning, sier prosjektleder Kamila Loba.
Oslo Urban Week tjuvstarter med byløp på hemmelige adresser i Kvadraturen. – Jeg lover løping i trapper og på takterrasser, som ellers er stengt for byens befolkning, sier prosjektleder Kamila Loba.
KVADRATUREN, OSLO: Vi er på løpetur i en hovedstad badet i sol. Veiviser i Kvadraturen er en grønn joggedress-kledd Kamila Loba. Arkitekten og treningsinstruktøren viser oss løypen til OMAs byløp, som tjuvstarter Oslos urbane uke (Oslo Urban Week) mandag den 23. september.
– Dette er et løp som ikke krever mye av deltakernes fysiske forutsetninger og er først og fremst for å vise frem Kvadraturens arkitektur og koble det til fysisk aktivitet og folkehelse, sier Loba, som er OMAs prosjektleder for byløpet.
OMAs byløp er et prosjekt initiert av Ida Hjeltnes, utviklingsdirektør i OMA.
– Arkitekter bør delta
Det er vanskelig å bryte gjennom reklamespråket for å beskrive hva OMA er, men de selv beskriver seg som «en ledende arena og det viktigste nettverket for helhetlig og bærekraftig byutvikling». OMA arrangerer den årlige urbane uken i Oslo, hvor målet er å samle eiendomsbransjen, utviklere, myndigheter, næringsliv og innbyggere for diskusjon om byutvikling.
Årets hovedtema er «Back to the Future» og hvordan «innsikt om fortiden kan gi innsikt til utformingen av morgendagens byer». Her blir det blant annet debatter om høyhus, skjønnhet i arkitekturen og transformasjon i Kvadraturen.
Arrangementer som «Den stygge andungen – Riv eller la leve?» (Rodeo), «Hvorfor bygger vi så stygt?» (Bane NOR Eiendom), «Hvordan påvirker arkitektur livskvaliteten vår?» (AART) og «Arkitekturstrategi for Oslo» (PBE), handler også direkte om arkitektur.
Arkitektur deltar selv for første gang, med eget lanseringsarrangement om Nationaltheatrets fremtid.
– Noen arkitekter vet ikke hva Oslo Urban Week er, mens andre ser ikke grunn til å ta del i noe som er så utbygger- og markedsvennlig. Du er selv kommunalt ansatt arkitekt i Nittedal, men omfavner denne uken. Hvorfor?
– Oslo Urban Week er en kjempeviktig arena hvor de tingene vi arkitekter er opptatt av diskuteres. Har møter vi alle typer aktører, som vi skal bygge byen vår sammen med.
– Hva tenker du om at andre arkitekter rynker på nesen av et slikt arrangement?
– Dette er noe vi diskuterer i OMA også og vårt mål er at arkitekter skal føle at dette er deres arrangementer også. De har en viktig stemme når vi skal bygge fremtidens Oslo.
Vil vise frem byen
I år finner Oslo Urban Week sted i området rundt Kvadraturen i Oslo sentrum. Og åpner altså med et løp som stopper på fem hemmelige adresser – åpent og gratis for alle. Ruten går fra Myntgata, til fjorden, rundt Akershus festning, til Egertorget og Karl Johans gate og ned gjennom Kvadraturen og til SALT.
Total lengde på løpet er rundt fire kilometer og fem stopp/bygg er planlagt underveis.
– Det er ment som en oppvarming til Oslo Urban Week. Ruten er planlagt strategisk for å vise kvaliteten ved alt som finnes i Kvadraturen. Vi tar befolkningen gjennom nye og gamle bygg. Her lover jeg løping i trapper og over takterrasser. Vi kobler oss også på tematikken «Back to the future», og strategisk valgt bygg for å vise alle historiske lag, men også de nyeste byggene og hvordan det historiske Oslo rustes for fremtiden.
– Hvorfor løpe gjennom bygg?
– Det er fordi vi vil tilgjengeliggjøre bygg som vanligvis ikke er åpne for folk. Når man kommer inn i byggene og opp på takene får vi oppleve byen på en helt annen måte. OMA jobber for å synliggjøre Oslo som et forbilde for byutvikling i verdenssammenheng, derfor er målet å vise frem hva man har lykkes med, til flest mulig mennesker.
Begynner med historisk bygg
Hvilke bygg beløpet skal inn i, holder imidlertid Loba tett til brystet. Litt som den klassiske blåturen, mener Loba det å ikke vite hvor de skal, er litt av opplevelsen for deltakerne.
Likevel får Arkitektur en liten smakebit på vår løpetur. Første stopp på løperuten er områdets eldste bygning – Kongens gate 1 og kontoret til Asplan Viak i Oslo sentrum.
Her møter vi arkitekt og byplanlegger Jo Ulltveit-Moe, som gleder seg til å åpne kontorbygningen fra 1625.
– Vi åpner bygget vårt fordi vi synes dette er en kjempegod idé og koble sammen arkitekturfaget med helse. Også har vi et kjempefint bygg, med en veldig flott bakgård, som vi ønsker å vise frem.
Bygget er det såkalte Waisenhuset, som i rundt 200 år har vært barnehjem i byen. Neste år feirer bygget 400-årsjubileum.
Asplan Viak-arkitekten har også samlet hele ledergruppen på huset for å delta i løpet og utfordrer alle andre ansatte til å melde seg på.
– Som gammel orienteringsløper er jeg glad i å løpe og gleder meg til å delta. Det er veldig morsomt at det er tatt initiativ til denne type arrangement – og vi gleder oss til resten av uken, sier Ulltveit-Moe.