Vil ikke ha høyhusbonanza i Oslo

Arbeiderpartiet liker høyhusengasjementet til Høyre-byrådet. Rødts Sofia Rana spør hvem høyhus egentlig gagner: – Er det lokale som ønsker skyskrapere, eller er det utbyggere?

Arbeiderpartiet liker høyhusengasjementet til Høyre-byrådet. Rødts Sofia Rana spør hvem høyhus egentlig gagner: – Er det lokale som ønsker skyskrapere, eller er det utbyggere?

Høyhus eller ikke høyhus diskuteres i området Grønland/Gamlebyen i Oslo. Her tidlig forslag til høyhus i Landbruksvartalet, som aldri kom lengre enn til tegnebrettet. 

Illustrasjon: Transborder Studio
>

– Jeg håper alle noterer seg dette, sa møteleder og tidligere Oslo-politiker Mansoor Hussain (Ap), etter at James Stove Lorentzen (H), hadde fremlagt sitt syn på høyhus på et møte under Oslo Urban Week.

– [Vi har] et «Ikke i min bakgård»-problem, men vi må bare pushe høyhusene gjennom, var beskjeden fra byråd for byutvikling, om høyhus i området Vaterland, Grønland og Gamlebyen. 

Utsagnet har vakt debatt, blant annet fra Gamlebyen beboerforening, som advarer mot at folk og mangfold slik vi kjenner det presses ut av bydelen i takt med at nye høyhusplaner i Schweigaards gate materialiseres. 

>

Oslo er et annet sted

Sofia Rana, medlem av Byutviklingsutvalget for Rødt, skulle egentlig være med på høyhusmøtet som var arrangert av Powerhouse og Storm Samfunn under Oslo Urban Week. Hun ble dessverre syk, men angrer nå på at hun ikke kunne stille. 

– Når jeg ser hva som har utspilt seg av debatt i ettertid, tenker jeg at jeg absolutt burde vært med på møtet. Hvorfor er det akkurat Gamle Oslo, som skal fortettes med høyhus? Når Lorentzen sier at han har bodd i USA og Singapore og at sønnen bor i Miami og synes høyhus der er fantastisk, så skjønner han ikke at det er et helt annet «game» her i Oslo. 

– Hvorfor det? 

– Vi har mye lavere sol, lengre vintre og det blir utrivelig på bakkeplan. Hvis Lorentzen synes Schweigaards gate er skummel nå, så tror ikke jeg det blir noe bedre om man smeller opp flere høyhus. 

Sofia Rana i Rødt. Her på toppen av Romsås med Grorud i bakgrunnen. 

Foto: Nima Taheri

Liker James-entusiasmen 

Tamina Sheriffdeen Rauf, fraksjonsleder for byutvikling i Arbeiderpartiet, har en mer forsonende tone overfor Lorentzen. Hun mener Lorentzen på Oslo Urban Week først og fremst snakket om høyhus i de nederste delene av Schweigaards gate – altså ved Oslo S. Dermed går Grønland og Gamlebyen klar i denne omgang, mener Rauf. 

– Noen av de reaksjonene som har kommet har handlet om Gamle Oslo og Gamlebyen, men uten at jeg har snakket med James er det nok lenger ned i Schweigaards gate han ser for seg høyere bygninger. 

Samtidig berømmer Rauf den nysgjerrigheten Lorentzen viser overfor de høyeste husene. 

– Jeg synes først og fremst det er kult at James er så positiv til høyhus. Den positiviteten og nysgjerrigheten deler vi fordi vi er en by med arealknapphet, som skal vokse med 100 000 på kort tid. Hvis vi skal utvikle en by som har plass til flere folk og tjenester, og tilbud som passer en mangfoldig befolkning, må vi se på alle typer innovative muligheter – deriblant høyhus, sier Rauf. 

Vil ikke ha bonanza

Hun sitter tilfeldigvis og skriver på et innlegg om høyhus til Arkitektur når Arkitektur tar kontakt. Hun er inspirert av den pågående høyhusdebatten og, uten å røpe for mye, vil hun oppklare en del misforståelser om skyskraperne. 

– Jeg er redd for at vi blir for opptatt av høyder når vi diskuterer høyhus. Da går vi glipp av å diskutere alle de måtene høyhus kan bidra til noe positivt, både for bygulvet og utvikling av større områder, sier Rauf. 

– Hva tenker du om reaksjonene som har kommet på Lorentzens entusiasme for høyhus? 

– Jeg tenker at vi gjennom fjorårets enighet om en høyhusstrategi har vist at vi er positive til slike bygninger. Det betyr ikke at det er et mål i seg selv å «pushe ut» høyhus, for å bruke Lorentzens terminologi. Jeg ser det mer som et middel og supplement til den utviklingen vi ønsker i byen vår, men vi må holde oss til strategien for å hindre at det blir helt høyhusbonanza. Oslo skal beholde sitt særpreg – også i Gamle Oslo. 

– Dette området har vel lenge følt seg litt innebygget, med først Oslo Plaza og Postgirobygget, så Barcode og annet byggeri i Bjørvika og nå planer rundt Vaterland og Oslo S. Har ikke dette området fått nok høye bygninger? 

– Ikke nødvendigvis, men det er jo en grunn til at høyhusstrategien nettopp peker på Oslo S og Vaterland som egnede steder. Oslo Ap vil ikke smelle opp ethvert høyhus, men jeg tror det er viktig å være fremoverlente og nysgjerrige på de prosjektene som kommer nå.

– Oslo Ap vil ikke smelle opp ethvert høyhus, men jeg tror det er viktig å være fremoverlente og nysgjerrige, sier Tamina Sheriffdeen Rauf.

Foto: Magnus Solhaug

Høyhus for hvem? 

Rana i Rødt stiller også spørsmål ved hvem det er høyhus egentlig gagner. Som Gamlebyen beboerforening påpeker er det få av dagens Gamlebyen-beboere som har råd til å flytte inn i nye høyhus i området. 

– Hvem er det egentlig som ber om høyhus? Er det lokale som ønsker skyskrapere, eller er det utbyggere? Det høres ut som Lorentzen tar til ordet for en gentrifisering av området. Det er ikke veien å gå. Når han i tillegg sier at det er en «ikke i min bakgård»-holdning til høyhus i Gamlebyen/Grønland, så vil jeg spørre om han er interessert i at det skal bygges høyhus i hans nærområde? 

Nylig ble et utbyggingsprosjekt på Montebello på Oslos vestkant nedskalert på grunn av blant annet naboprotester.

– Rødt er ikke konsekvent i mot høyhus, men det må gjøres på en fornuftig måte og i områder som kan romme denne type bygg. Akkurat Gamle Oslo er så fortettet allerede, at vi ikke ser at høyhus passer der. 

– Løser ikke problemene

Rødt stemte også mot forslag om høyhus i Landbrukskvartalet på Grønland. Dette handlet både om at de er mot riving av fullt funksjonelle bygg, men også fordi kvartalet i dag er fullt av kunstnere og andre kreative utøvere. 

– Vi er enige i at denne delen av Schweigaards gate skal oppgraderes, men da er det ikke høyhus som trengs. Her bor folk tett fra før og hvis det er noe de trenger, så er det flere grøntområder, ikke høyhus. 

– Gamlebyen og Grønland er allerede under et konstant press for gentrifisering. Hva er Rødt sin løsning på dette presset? 

– Det handler om helt andre ting enn «shiny» høyhus. Da handler det om å legge til rette for flere lavterskel møteplasser for dem som bor der. Dagens levekårsproblemer blir ikke løst med høyhus. Da må vi ha en annen sosialpolitikk og regulering av leie- og eiemarkedet og ikke minst en satsning på en ikke-kommersiell boligsektor. 

>
>
>