Aktuelt / Byutvikling
Kampen for en rufsete by
Torsdagens debatt hos Oslo arkitektforening handler ikke egentlig om Grønland og Oslo Urban Week. Men så gjør den det kanskje likevel. For er det fremdeles plass til de små ideelle aktørene når urbanister og utviklere gjør sitt inntog?
Torsdagens debatt hos Oslo arkitektforening handler ikke egentlig om Grønland og Oslo Urban Week. Men så gjør den det kanskje likevel. For er det fremdeles plass til de små ideelle aktørene når urbanister og utviklere gjør sitt inntog?

Tina Lam er byplanlegger, medlem av debattkomiteen i OAF og ordstyrer i torsdagens debatt om hvem som styrer byutviklingen i Oslo.
Foto: Julie LauritzenByutviklingskonferansen Oslo Urban Weeks beslutning om å legge årets utgave til Grønland har fått det til å knurre i hovedstadens debattspalter. Mens den urbane uken selv mener de er «en gave til Grønland», vil representanter fra lokalbefolkningen ha seg frabedt «flere kosmetiske løfter og markedsføringsretorikk».
Debatten om Grønland nevnes ikke med ett ord idet Oslo arkitektforening (OAF) inviterer til debatt om byutvikling torsdag 8. mai. Men den ligger der likevel som en undertekst når de blant annet skriver:
«Byutvikling og planinitiativer styres og kurateres av noen få aktører. De dikterer nærmest hvem og hva som får plass. Bygulvsstrategier og programmering har blitt en viktig del av hvordan vi utvikler byer i dag. Hvordan foregår en slik kuratering av byen, hva slags verdier veier tyngst, og hva med de verdiene som ikke kan regnes i penger?»
– Vi tenker overordnet og prinsipielt på problemstillingen uten å tenke på enkelte bydeler. Jeg vil egentlig ikke nevne den eksplisitt, men vi har hatt debatten om Oslo Urban Week og Grønland i bakhodet. Men det handler mest om en nysgjerrighet over å grave litt i hvem det er som faktisk kuraterer byene våre, sier Tina Lam til Arkitektur.
Lam er byplanlegger, medlem av debattkomiteen i OAF og torsdagens ordstyrer.
De gode aktørene
For å gyve løs på dette har OAF invitert aktører som har klart å klore seg fast i mellomrommene: Stian Schjelderup (Schjelderup Trondahl arkitekter), Anne Beate Hovind (Hovind) og Dana Jdid (Baba bar).
Schjelderup er kjent for sitt lokaleaktivistiske arbeid, spesielt med Sofienberg kirke på Grünerløkka i Oslo. Hovind ledet lenge arbeidet med kunst i Bjørvika og står blant annet bak prosjektet Fremtidsbiblioteket i Deichman Bjørvika. Jidid er arkitekt, men driver også Baba bar i Oslo sentrum og «kulturknutepunktet» Urtegata.Co på Grønland.
– Det er viktig å vise frem at disse aktørene finnes, har lykkes og høre med dem hva som skal til for å finne og beholde sin plass i byen. Det er dessverre ikke noe beskyttelsesmekanismer mot bevaring av søte små ting og ideelle aktører, sier Lam.

Hvem bestemmer hva som skal være hvor i byene våre? Oslo arkitektforening tar debatten. Her parti fra Grønland, hvor debatten har tatt (litt) av denne våren.
Foto: Sigrid BjorbekkmoEn balansert by
Vårens debattprogram for OAF har temaet «verdier» som en rød tråd og da faller det naturlig å trekke inn kampen for de ikke-kvantifiserbare verdiene i byene våre, mener Lam.
– Vi leter kanskje etter hvordan vi kan klare å balansere mellom det vi kan kalle den generiske byutviklingen og den uplanlagte byen med nisjebutikker som trenger lav husleie, sier Lam.
– Bør arkitektene ta mer ansvar for den gentrifiseringen som ofte drives frem av nye byggeprosjekter?
– Kanskje ikke bare arkitektene, men også urbanister må i større grad forstå nyansene av stedene de opererer i, og ikke alltid tenke «one size fits all», avslutter Lam.