Ny podkastserie gjør dypdykk i lokale debatter

Ved å behandle lokale stedsutviklingsdebatter som havarerte parforhold, ønsker podkasten Våre steder å bygge bro mellom fag og politikk.

Ved å behandle lokale stedsutviklingsdebatter som havarerte parforhold, ønsker podkasten Våre steder å bygge bro mellom fag og politikk.

Foto av Våre steder

Våre steder-gründere Ragnhild Augustsen (t.v.) og Karoline Birkeli-Gauss, sammen tidligere arbeiderpartipolitiker Tone Tellevik Dahl som er en del av den nye podkasten sitt ekspertteam.

Foto: Karoline Birkeli-Gauss
>

Podkasten Våre steder startet som et hobbyprosjekt for byplanlegger Karoline Birkeli-Gauss og landskapsarkitekt Ragnhild Augustsen. Det har ballet på seg til heltidsjobber med kompetansebygging innen stedsutvikling for begge to, i deres nyopprettede firma med samme navn som podkasten.

Nå har de lansert en ny podkastserie, under Arendalsuka. Stemmer for stedet gir innblikk i betente stedsutviklingsdebatter fra tre kommuner, fordelt på tre episoder. Stedene er henholdsvis Stranda, Ullensaker og Bodø.

– Årsaken til at vi satte i gang dette prosjektet, var at vi kjente på et behov for å bedre forstå hva politikerne er opptatt av når det gjelder stedsutvikling og hva som egentlig skiller de forskjellige partiene i spørsmål rundt dette. For det er ikke alltid så lett å se, sier Birkeli-Gauss, og legger til:

– Nå har vi bare satt oss inn i tre kommuner, men det vi ser er at det er enormt ulikt hvor opptatt politikere er av stedsutvikling og hvordan det står til med kunnskapsgrunnlaget avgjørelser blir tatt på.

>

Samlivspodkast som mal

– Vi ønsker å bygge en bro mellom fag og politikk. Det kan oppleves som to veldig forskjellige verdener noen ganger, forteller Birkeli-Gauss om podkastserien, som de har produsert i samarbeid med KS (Kommunenes Sentralforbund) og Norsk Eiendom. 

For å få til dette, og for å gjøre det hele litt ekstra spennende, har de tatt et noe overraskende grep. Episodene er nemlig bygd opp etter mal fra podkasten Havarikommisjonen, hvor parforhold som har gått i vasken kommenteres av et team av eksperter på samliv.

Forskjellen er at det i Stemmer for stedet er politikere som får snakke ut om stedsutviklingsdebatter i kommunen podkastepisoden tar for seg. Ekspertteamet som kommenterer det hele består av arkitekt og byplanlegger Ellen de Vibe, samfunnsforsker Erling Dokk Holm, forsker ved By- og regionforskningsinstituttet NIBR Gro Sandkjær Hanssen og tidligere arbeiderpartipolitiker Tone Tellevik Dahl. 

– På samme måte som i Havarikommisjonen vil hver side i konflikten legge frem sin sak, mens ekspertene får kommentere det de får høre og diskutere sakskomplekset. Det var en spennende måte å gjøre det på som vi ikke har prøvd før og som vi synes fungerte veldig bra, forteller Birkeli-Gauss.

 

Foto av Våre steder

Ragnhild Augustsen sammen Bård Sødal Grasbekk, som også har en rykende fersk podkast. Sammen med Nicolas Jury lanserte han podkasten Gatas arkitekter, tidligere denne måneden.

Foto: Karoline Birkeli-Gauss

Vil pirre til interesse

Det er ikke tilfeldig at podkasten slippes like før kommune- og fylkestingsvalgene.

– Vi ønsker å inspirere både velgere og politikere til å bry seg mere om stedsutvikling. For det er det absolutt potensial forr at de kan. Et mål med podkasten er å pirre frem en nysgjerrighet i folk for hvordan stedsutvikling diskuteres av politikerne i deres kommune og hva som skiller lokalpolitikere deres i de spørsmålene

– Har du noen tips til hvordan man skal gå frem om man vil sette seg inn i sin kommunes politikere sin stedspolitikk?

– Det kan det være litt vanskelig å få oversikt over. Man kan jo først lese partiprogrammene, men det er veldig varierende hvor mye de skriver om det der. Frem mot valget står jo politikerne ute på stands i de fleste kommuner, så mitt beste tips er nok å snakke med de om deres stedsutviklingspolitikk der. Og les i lokalavisen din. Står det lite om slikt der så kan du tipse de om å skrive mer om det

>
>
>