Stedsutvikling for god helse

Folkehelse og stedsutvikling blir tema for Bylivkonferansen i november. God stedsutvikling og arkitektur handler også om folkehelse, mener Bård Sødal Grasbekk fra Bylivsenteret. 

Folkehelse og stedsutvikling blir tema for Bylivkonferansen i november. God stedsutvikling og arkitektur handler også om folkehelse, mener Bård Sødal Grasbekk fra Bylivsenteret. 

Hamar kommune har lykkes med overgangen mellom Mjøsa og sentrum. Nå skal kommunen arrangere Bylivkonferansen 2025.

Foto: Hamar kommune
>

Mandag 3. november er det klart for to dager med bylivkonferanse på Hamar. I dag ble også tema for konferansen lansert: «Aldersvennlig og helsefremmende stedsutvikling». 

– Folkehelse er et veldig viktig hensyn i planlegging av norske steder. Hvordan vi planlegger samfunnet vårt og utvikler og bygger stedene våre har en påvirkning på folks helse, sier Bård Sødal Grasbekk, leder for Bylivsenteret, som arrangerer konferansen i samarbeid med Senter for et aldersvennlig Norge, Distriktssenteret, Hamar kommune og Innlandet fylkeskommune.

>

Gode steder, god helse

Grasbekk og Bylivsenteret har lenge hatt lyst til å sette folkehelse på agendaen, og nå er tematikken mer aktuell enn noen gang. Folkehelse og stedsutvikling er aktuelt av flere grunner, forklarer Grasbekk.

Først gjennom store samfunnsspørsmål knyttet til blant annet demografi, eldrebølge og naturtap, som gjør at vi må planlegge stedene våre på nye måter. 

– Samtidig har regjeringen nylig fremmet forslag om endringer i folkehelseloven, blant annet ved å ansvarliggjøre staten i folkehelsearbeidet. Dette handler også om stedsutvikling, sier han.

– Hva er linken mellom folkehelse og byliv? 

– Man kjenner jo til skadelig effekt av forurensing, støy, lite dagslys og dårlige boforhold, men i flere tiår har det kommet mye dokumentasjon på positive helsevirkninger av gode omgivelser og arkitektur. Bare det å ha utsikt mot vegetasjon for eksempel viser seg å redusere nakkesmerter fra stress. Det finnes flere studier som peker i samme retning og denne type kunnskap må bli kjent for alle oss som planlegger morgendagens steder. 

Planlegge for gode liv

Grasbekk mener gode kvaliteter på boforhold, møteplasser og rekreasjonsområder tidligere har blitt begrunnet som sosiale goder for befolkningen. Denne fortolkningen trenger å oppdateres og også inneholde forebyggende helsearbeid, trivsel og mestring.

Han viser til Verdens helseorganisasjons definisjon av helse som noe mer enn bare fravær av sykdom: «Helse er en tilstand av fullstendig fysisk, psykisk og sosialt velvære og ikke bare fraværet av sykdom eller lidelser». 

– I formuleringen «fullstendig fysisk, psykisk og sosialt velvære» ligger oppleves av mening, mestring, tilhørighet og fellesskap. Det handler om å tilrettelegge for medvirkning og gode og aktive liv. Rent konkret kan det handle om alt fra trafikkplaner som tar hensyn til barn, unge og folk med nedsatt funksjonsevne til fortetting med en kvalitet som ikke forringer tilgang til lys, luft og grøntarealer.

Bård Sødal Grasbekk leder Bylivsenteret i Norske arkitekters landsforbund. Her fra åpningen av Hamar Bylab i 2018. 

Foto: Hilde Kvivik Kavli

Hamar – et bevisst valg

Vanligvis foregår Bylivkonferansen tidligere på høsten. November er valgt i år for å ikke krasje med stortingsvalg, Oslo arkitekturtriennale (nå utsatt på ubestemt tid), Oslo Urban Week og landets høstferier.

Hamar er også valgt som vertskap av en spesifikk grunn. 

– Hamar har jobbet godt med byutvikling, medvirkning og folkehelse i lang tid. De har vært gode til å styrke koblingen mellom sentrum og Mjøsa, etter anbefaling fra blant annet danske Gehl Architects. Dette arbeidet bør løftes frem og diskuteres av flere, sier Grasbekk som tidligere selv har jobbet som arealplanlegger i Hamar kommune.

– Hvorfor skal folk komme på Bylivkonferansen 2025? 

– Konferansen er en god møteplass for alle som driver med stedsutvikling og arealplanlegging. Det vil bli et faglig relevant og spennende program. Det er en god anledning for faglig påfyll, bygge nettverk mellom private og offentlige aktører og styrke forståelsen for de ulike rollene i dette arbeidet. 

Detaljert program vil bli offentliggjort i løpet av våren. Det er fra i dag mulig å melde seg på Bylivkonferansen 2025 som finner sted på Hamar kulturhus. Frem til juni vil det være rabatterte billettpriser. 

For mer informasjon se her

>
>
>