Stjernearkitekt til Oslo Urban Week

Pakistans første kvinnelige arkitekt, Yasmeen Lari, kommer til Grønland og Oslo Urban Week i september.

Pakistans første kvinnelige arkitekt, Yasmeen Lari, kommer til Grønland og Oslo Urban Week i september.

Yasmeen Lari

Yasmeen Lari grunnla humanitærorganisasjonen Heritage Foundation of Pakistan, allerede i 1980, og har siden 2010 bygd mer enn 50 000 sosialboliger i hjemlandet.

Foto: Anaim Baig
>

Den årlige byutviklingskonferansen Oslo Urban Week (OUW) legger i disse dager ut sine første poster på årets program, og blant kjente og veletablerte innslag som Negroni Talks og OMA Awards er også den verdenskjente arkitekten Yasmeen Lari å finne.

Lari er fra Pakistan og var landets første kvinnelige arkitekt. Siden er hun også blitt en innflytelsesrik stemme innen begrepet «sosial bærekraft».

– I used to build for the privileged. Now I build zero-carbon structures for the poor, er sitatet som fremheves I en pressemelding fra OUW.

>

RIBA-prisvinner

Etter det dødelige jordskjelvet i Nord-Pakistan i 2005, som tok over 80 000 liv, viet Lari karrieren til å tegne enkle, bærekraftige boliger som folk kunne bygge selv ved hjelp av lokale materialer som leire, kalk, tre og stein.

I 2023 mottok Yasmeen Lari RIBAs Royal Gold Medal for arkitektur.

– Jeg håper vi kan styrke samspillet mellom lokalsamfunn og fagfolk under Oslo Urban Week for å skape større romlig, økologisk og sosial rettferdighet for marginaliserte grupper, sier Lari i meldingen.

Yasmeen Lari

Det dødelige jordskjelvet i Nord-Pakistan for tjue år siden, ble et vendepunkt i Yasmeen Laris karriere.

Foto: Anaim Baig

Hjertet har alt

Oslo Urban Week er i år lagt til områdene Grønland og Vaterland i hovedstaden, et nabolag som OUW mener speiler temaet: Heart of the City

«Grønland har alt: liv, kaos, historie, natur og mennesker. Og i denne kompleksiteten skal byen vokse», skriver de om valg av sted.

– Yasmeen Lari minner oss på hva arkitektur og byutvikling handler om, nemlig å skape gode byer for flere, sier Mansoor Hussain, leder av programkomiteen for Oslo Urban Week.

«I en turbulent verden blir Yasmeen Laris tilstedeværelse på Oslo Urban Week en påminnelse om at ekte endring starter i hjertet», heter det videre.

Foto av Rasmus Reinvang

Gave til byen: Rasmus Reinvang, daglig leder i OMA, sier at de med årets program håper å koble de som bygger byen og menneskene som bor i den sammen.

Foto: Maria Jentoft

Grønland i sentrum

Turbulens har også omgitt Oslo Urban Week og deres eiere i OMA de siste ukene, etter at debatten om konferansens tilstedeværelse i hjertet av Oslo egentlig er av den gode sorten.

Debatten har rast i Oslo-avisene og i fagpressen, etter at blant annet OMAs daglige leder, Rasmus Reinvang, proklamerte at Oslo Urban Week er «en gave til Grønland».

Nylig fikk han svar fra østkantaktivisten Kay Asbjørn Schjørlien, som i et leserinnlegg i Vårt Oslo skriver:

«Gjennom ritualer, som Oslo Urban Week, samles visjonærene – byråder, investorer og arkitekter i linblazere – for å synge byutviklingens mantra: «Mer høyde, mindre folkemakt»».

«Midt i «vinn-vinn»-narrativene som ofte følger i kjølvannet av byutviklingsprosjekter, vies det liten oppmerksomhet til det faktum at forskjellige folk har meget forskjellig tilgang til beslutningsprosesser, kapital og ressurser, og det vises liten forståelse for at utviklingsprosesser kan oppleves meget forskjellig for ulike sosiale grupper», skrev Cecilie Sachs Olsen, kulturgeograf og professor i kunst og samfunn ved OsloMet om debatten om OUW og Grønland i mars.

>
>
>