Aktuelt / Byutvikling
Utfordrer Bodø-debatt
Blir Bodø by styggere og styggere? Nei, mener lokaljournalist som tar et oppgjør med arkitekturdebatten i nordlandsbyen.
Blir Bodø by styggere og styggere? Nei, mener lokaljournalist som tar et oppgjør med arkitekturdebatten i nordlandsbyen.
På halvøyen mellom Saltfjorden og Vestfjorden har Bodø ligget siden den ble grunnlagt som et nordnorsk handelsby for lofotfiske i 1816. Bombingen av tyske Luftwaffe under krigen og den hurtige gjenoppbyggingen etter krigen har alltid skapt diskusjon om byens utseende. Det er likevel kanskje de siste par årenes utbygging og byfornying som har skapt mest debatt om arkitektur og byutvikling i Bodø.
Det fikk Roar Wiik, journalist i lokalavisen Bodø Nu, erfare. Etter å ha lagt ut to bilder av de nye og relativt høye leilighetsbyggene Bodø 360 (Norconsult) og The Storm (Voll Arkitekter) i sosiale medier, rant det inn med kommentarer, kritikk og venneforespørsler.
– Selv om de alle fleste i Bodø er opptatt av byens arkitektur og byutvikling, er det uvanlig med et slikt engasjement, sier Wiik til Arkitektnytt.
– Noen går veldig bastant ut og mener at byen blir styggere og styggere, og mener den ser ut som om den er tegnet av en treåring på SimCity (dataspill for simulering av byutvikling journ. anm.). En kommentar sier rett ut at «Bodø er blitt verdens styggeste by».
Oppgjør med kritikken
Bildene til Wiik trigget både positivt og negativt engasjementet blant bodøværingene. For Wiik ble det en aha-opplevelse å kjenne på intensiteten i spesielt den kritiske delen av bybefolkningen.
I Bodø Nu-kommentaren «Blir Bodø virkelig styggere og styggere?» skriver han blant annet: «Lite visste jeg hvor mye misnøye det er blant Bodøs befolkning over den rivende utviklingen».
– Du vil nyansere denne innstillingen til Bodøs byfornying?
– Jeg vil avvise myten om at Bodø er blitt styggere. Det er en urettmessig kritikk av prosjekter som egentlig har tilført byen mye positivt. Folk må selvsagt få si sin mening, men jeg etterlyser litt perspektiv i debatten, og kanskje det ikke er sånn at alt var bedre før.
Nostalgi for trehus
Wiik beskriver selv at han har en «stor lidenskap for historie» og har også studiepoeng i historiefaget. Han forstår derfor at nybyggingen skaper reaksjoner.
– Nostalgien rundt sånn byen så ut før bombingen i 1940 står fremdeles sterkt i byen. Mange syns det er trist at byen for alltid ble endret, og det lever ennå folk som husker byen før krigen. Drømmer man om trehusbebyggelsen på tidlig 1900-tall, kolliderer det med den moderne arkitekturen i glass og betong som bygges i dag.
Bodø som Miami
Mens kritikerne av den nye arkitekturen i Bodø lar seg provosere av byggehøyder og glassverandaer, får solen mot glassfasadene Wiik til å tenke på palmesus og helt andre breddegrader. Han skriver: «Byen er nok fortsatt forblåst og ligger fortsatt nord for polarsirkelen, men når solen skinner og jeg går gatelangs, tenker jeg for meg selv at jeg er i en episode av Miami Vice».
– Jeg kjenner at byggene får meg til å drømme meg vekk, men temperaturen i luften får meg raskt til å innse at jeg ikke er i Miami, ler Wiik.
– Og Bodø er ikke blitt styggere?
– Nei, det er den ikke. Bodø er blitt annerledes, og gamlebyen er fin den, men hva som er finest er egentlig irrelevant, for bombingen kan ikke reverseres. Man kan alltid etterlyse mer farger og mer helhetlig planlegging, men helhetsinntrykket mitt er at nybyggene har gjort Bodø til en bedre og mer moderne by.