– Viktig å holde offentlige parker og byrom hellige

På Bylivskonferansen i september møter du blant andre Line Løvstad Nordbye i Bjørbekk & Lindheim og deres oppskrift på å tenke naturmangfold og klimatilpasning for attraktive steder.

På Bylivskonferansen i september møter du blant andre Line Løvstad Nordbye i Bjørbekk & Lindheim og deres oppskrift på å tenke naturmangfold og klimatilpasning for attraktive steder.

Vannfontene i Skårerparken

Vannfontene i Skårerparken på Lørenskog, utviklet av Bjørbekk & Lindheim i årene 2017–2023.

Foto: Anna Julia Granberg
>

Hvordan kan vi ivareta naturmangfold og behovet for klimatilpasning, samtidig som vi utvikler attraktive steder? Dette er spørsmålene som stilles, og forhåpentligvis blir besvart, når Norske arkitekters landsforbund (NAL) inviterer til Bylivskonferansen på Vossevangen mellom 10. og 11. september i år.  

NALs Bylivsenter ønsker å samle et vidtfavnende fagfelt som jobber med stedsutvikling, naturmangfold og klimatilpasning til to dager fylt med diskusjon og erfaringer rundt hvordan kombinere viktige klimamål med utviklingen av gode, attraktive steder.

Hva har funket og hva er blitt til lærdom?

Bjørbekk & Lindheim er veteraner innenfor konferansens tematikk, og står på plakaten under inspirerende eksempler. Landskapsarkitektkontoret skal dele kunnskap de har opparbeidet seg gjennom mange års prioritering av miljø- og klimatilpasning i prosjekter, fra plan til anlegg.

>

Å tegne med tykkest tusj  

Landskapsarkitekt og daglig leder, Line Løvstad Nordbye, understreker til Arkitektur at man må tidlig på banen med realistiske planer for byrom og blågrønne strukturer for å sikre nok areal til å gjennomføre gode prosjekter som klarer å balansere alle perspektiv, hensyn og mål. 

Hun trekker frem viktigheten av etablering av det grønne, åpen overvannshåndtering og offentlige møteplasser som kan funke som ryggrad for videre stedsutvikling.

– Det er en viktig jobb å holde offentlige parker og byrom hellige, og kjempe det inn som felles verdier i planer over alle andre gode formål, sier Løvstad Nordbye.

Hovinbekken

Bytransformasjon med naturen som verktøy: Hovinbekken ble belønnet med Oslo bys arkitekturpris i 2023.

Foto: Anna Julia Granberg

Kampen om arealbruken  

– Hvis arealer til gode byrom ikke er reservert fra et tidlig tidspunkt av byutviklingen, blir det fort trange rest- og skyggearealer, forteller landskapsarkitekten videre.   

Men det er aldri for sent, understreker hun. 

Lørenveien i Oslo er et eksempel der byrommet i første omgang tapte kampen om arealene til fordel for utbyggingstomter. Man sto igjen med et smalt gatetverrsnitt, omringet av høy bebyggelse og med mye teknisk anlegg i grunnen.

I ettertid er gaten, tidligere kjent som Oslos mest utskjelte gate, blitt innlemmet i «den grønne ringen» i Hovinbyen, et resulterende strekke Løvstad Nordbye beskriver som «den nye, frodige nabolagsgata». 

– Vi ser at når man prioriterer uterom høyt i byutviklingen fra tidlig planleggingsfaser, kan man få trippel effekt av byrommene. Natur, klimatilpasning og sosiale møteplasser går hånd i hånd, og sammen skaper disse faktorene levende byer og steder. 

Landskapsarkitekten understreker at det ikke er en motsetning mellom prioritering av miljø- og økonomi, heller motsatt:

– Det er ofte billigere å bygge grønt.  

Løvstad Nordbye trekker fram Skårerparken i Lørenskog som eksempel – en park som bidrar til overvannshåndteringen i kommunen.

Parken klarer ta imot nok overflatevann til at de kunne halvere nedgravingen av en planlagt demning, og unngå bygge en stor, dyr betongkonstruksjon. 

Lønna På Haugen I Skårerparken

Lønna på haugen i Skårerparken.

Foto: Bjørbekk & Lindheim
Skøytepark på Lørenskog

Arenaen i Skårerparken. Om sommeren er den et vanneldorado med fontener, damp og vannspeil. På vinteren omgjøres arenaen til en intim skøytebane.

Foto: Farid Dino Omer/Lørenskog Kommune

Kommunen i førersetet  

Hun understreker kommunens rolle i byutvikling, at de har et viktig ansvar for å se fremover og reservere plass til offentlige arealer tidlig i byutvikling.

– Bevisstheten i mindre kommuner er kanskje litt lavere fordi man i dag opplever å ha mer enn nok arealer. I større byer er kampen om arealene mer aktuell, og det er stor bevissthet om betydningen av å tenke langsiktig og i riktig rekkefølge. Men for å bevare natur og dyrket mark, må også mindre steder planlegge for mer effektiv arealbruk, så dette temaet er høyaktuelt for all by- og stedsutvikling, avslutter Løvstad Nordbye i Bjørbekk & Lindheim.

Mer om temaet vil altså diskuteres under årets Bylivskonferanse i september.

Mer informasjon og påmelding til årets Bylivskonferanse her.

>
>
>