Aktuelt / Byutvikling
Zipline på biblioteket
I sommer blir det ferieskole om arkitektur på Tøyen i Oslo. I løpet av én uke skal barn mellom 10 og 15 år bygge sin drømmelekeplass mellom bibliotekhyllene.
I sommer blir det ferieskole om arkitektur på Tøyen i Oslo. I løpet av én uke skal barn mellom 10 og 15 år bygge sin drømmelekeplass mellom bibliotekhyllene.
TØYEN, OSLO: Deichman Biblo Tøyen er biblioteket «KUN for deg mellom 10 og 15 år». Her må alle besøkende gå uten sko og biloteksopplevelsen foregår i alt fra en gammel lastebil til ufolignende svevebanevogner.
I første uke av sommerferien (20. - 24. juni) skal Rom for kunst og arkitektur ha gratis ferieskole på Deichman Tøyen. Her skal barna «reflektere rundt arkitektur og sine omgivelser og hvordan ulike funksjonsevner påvirker hvordan man bruker en lekeplass».
– Vanligvis er det mest barn av arkitekter, eller fra andre spesifikke grupper, som kommer på ferieskolen, men på et sted som dette når vi barn fra helt andre steder enn arkitekturverden, sier arkitekt Armelle Breuil, som sammen med visuell designer og kunstner Marie Payan er med i Jam collective, som skal lede den ukes lange workshopen.
Zipline og parkour
Vi møter Breuil og Payan på Biblo Tøyen, sammen med bibliotekansatte Einar Goksøyr Åsen. De har nettopp ferdigstilt et planleggingsmøte for ferieskolen. Ideer rundt hva en selvlaget lekeplass inne i biblioteket kan være, begynner å ta form.
– Vi har snakket om å få til en «zipline», hengestrukturer og parkourelementer. Nøkkelen er å få til elementer som får barna i bevegelse. Det er mye fint her allerede, men mange har lyst på strukturer hvor man kan bevege seg, sier Payan.
– Ingen pensjonister med avis
Åsen hos Biblo Tøyen påpeker at biblioteket alltid glad for at eksterne kommer inn og vil samarbeide om arrangementer og tilbud.
– For oss er dette prosjektet en del av demokratiseringen av biblioteksrommet vårt – at barna kan få en forståelse av at de kan ta plass i rommet og bruke det på nye måter. Siden det ikke er pensjonister som sitter og leser sin avis her, har vi mulighet til å gjøre slike radikale ting. At biblioteket plutselig forandrer seg, at man kan ta en zipline fra den ene enden av rommet til den andre, er derfor veldig i vår ånd.
Jam Collective er samtidig opptatt av å koble de ulike interessene de har i kollektivet: Klima, miljø og økt aktivitet for barn.
– Mange barn sitter stille og spesielt i denne aldersgruppen er det viktig å aktivere ulike sanser. Balansesansen er for eksempel lite i bruk i den alderen. Du er midt i mellom den alderen hvor du klatrer på alt i gaten, men er heller ikke voksen, forklarer Breuil.
Vekk fra telefonene
Åsen bekrefter samtidig behovet for økt lek og bevegelse i denne aldersgruppen.
– Vi sliter veldig med at de sitter totalt fastlimt til mobiltelefonen. Så det å tilby noe fysisk, skapende og gjøre noe sammen, tror vi kommer til å bli veldig bra.
Målet med workshopen er også at mest mulig av materialene skal være ombruk. Samtidig skal workshopen være enkel for alle i aldersgruppen å være med på.
– Hovedkonseptet er at sansene skal trigges, men også at vi bruker materialer som barn faktisk kan bygge med selv. Målet er at det ikke er vi som bygger for barna, men at barna og oss bygger en lekeplass sammen.
Rekruttere fremtidens arkitekter
Armelle Breuil er også kjent fra prosjektet Safe space collective. Her jobbet hun med å forstå hva som skal til for å åpne opp for økt mangfold i arkitektbransjen. Hun ser ferieskolen på biblioteket som en forlengelse av Safe Space.
– Der snakket vi om hvem som vet, og hvem som ikke vet, hva det betyr å være arkitekt, eller hvordan man blir arkitekt. Den samme mangelen på kunnskap ser vi innenfor grafisk design. Målet er derfor å få inn unge som ellers ikke har kjennskap til disse to yrkene, og vise dem hva disse yrkene kan handle om, avslutter Breuil.
Ferieskolen er åpne for påmelding, men hvem som helst i riktig alder kan også droppe innom å delta alle dager. Les mer om Roms ferieskole med arkitektur her.