Hva skjer, interiørarkitekter?

Hvordan står det egentlig til med arbeidsmengden om dagen? Har folk nok å gjøre? Og hva rører seg? Vi har tatt tempen på bransjen.

Nord-Norges første spa: Bassengområdet har en dempet varm atmosfære med mørke trespiler i himling og varme fargetoner på flisene. Innslag av grønt gir friskhet og sommervibber.

Foto: Sverre Simonsen
>

Etter en kjapp ringerunde til fire ulike interiørarkitektkontorer rundt om i Norge, er tendensen ganske lik: kontorene har ok mengde arbeid, men de ønsker seg gjerne mer. Sitter kundene på gjerdet, og er det renta som har skylden?

LINK i Bergen, Sane i Oslo, Fra Innersida i Tromsø og YME Arkitekter i Trondheim deler sine betraktninger fra arbeidspulten.

>

Nok regn og arbeidsmengde

I regnbyen Bergen finner vi LINK Arkitektur, består av 27 interiørarkitekter fordelt på kontorer i Bergen, Oslo, Trondheim og Stavanger.

Interiørarkitekt MNIL Ingeborg Hopland Nestås fra Bergen-kontoret, forteller at den felles tilbakemeldingen fra teamene er at selv om det per i dag er ok driv i prosjekter, ser de mye usikkerhet i markedet.

– Det er kortere horisonter, prosjekter kjøres i gang og stoppes, og kundene sitter gjerne mer «på gjerdet» enn før. Så er det jo alltid litt vanskelig å si om dette er august-tendenser, eller om dette er «den nye normalen». Vi håper i alle fall på at en mer stabil rente nå skal gjøre det tryggere å kjøre igangsetting av nye prosjekter, forteller Nestås.

I tillegg til å melde om unormalt mye regn i august, forteller Nestås at Link’ere i Bergen har en stabil portefølje med prosjekter, både innenfor privat og offentlig sektor. Men de liker best å ha det supertravelt, og hadde nok hatt kapasitet til noen flere prosjekter.

– Ellers rehabiliterer vi våre egne kontorer as we speak, noe vi følger tett både som prosjektledere og som leietakere, forteller Nestås og fortsetter:

– Og av nylig ferdigstilte prosjekter er vi stolte av Eidsvåg skole her i Bergen, der en har fått en vakker og funksjonell barneskole med fin kobling mellom rehabilitering og bygg fra 1952 og nybygg. Veldig gøy å se skolen tatt i bruk nå ved skolestart!

Lyst treverk, friske fargetoner og luftige lokaler er noen av tiltakene som har blitt gjort av LINK på Eikdsvåg skole i Bergen. 

Foto: Hundven-Clements Photography

Eidsvåg skole i Bergen har en fin kobling mellom rehabilitert bygg fra 1952 og nybygg. 

Foto: Hundven-Clements Photography

Nordnorsk optimisme

Reiser vi fra vest til nord, er det et annet kontor som kan kjenne seg igjen i LINKs betraktninger. Tromsø-baserte Fra Innersida, bestående av interiørarkitekt MNIL Terese Simonsen og interiørarkitekt MNIL Camilla Austad, kan melde om at det ikke har vært like stor pågang som det pleier.

– Vi har egentlig hatt det bra frem til sommerferien, men etter ferien har det vært ganske lite henvendelser og vi skulle gjerne hatt inn noe mer nytt. Heldigvis jobber vi med alt fra hotell til bank, så vi har alltids noen faste kunder som kommer tilbake med en lokasjon her og der. Det gjør at vi har flere bein å stå på, forteller Simonsen. 

Hun er usikker på om det skyldes renta eller at folk har sluttet å bygge. Fra Innersida sitter i kontorlandskap med Spinn Arkitekter, LoLe Landskap og arkitektkontoret Utpost.

Interiørarkitektene har nylig levert et spennende prosjekt, nemlig Nord-Norges første spa, St. Elisabeth Suites & SPA i Tromsø.

– Et veldig spennende prosjekt fra et tidligere helsebygg, som siden har blitt utviklet til et hotell med spa i underetasjen. Her har vi utviklet et konsept fra de nord-norske årstidene, forteller Simonsen og fortsetter:

– Noen spør jo «Hvorfor i all verden skal man dra på spa i Nord-Norge?», men vi tenker at det skal være like attraktivt å dra til Tromsø på spa som til et av spahotellevne på Østlandet, humrer Simonsen, og forteller at spaet er faktisk det første av sin sort i Nord-Norge.

Dempede fargetoner i garderobene tar ned pulsen og forbereder spagjesten på ro og velvære.

Foto: Sverre Simonsen

Fra Innersida har utviklet et designkonsept fra de nord-norske årstidene.

Foto: Sverre Simonsen

Lite og stort i Trondheim

YME Arkitekter i Trondheim ble etablert i 2021 av Rune Følstad, Mette Omre, Gunhild Aadahl og Elisabeth Våpenstad-Rånes, og er et kontor som jobber tverrfaglig med helhetlige prosjekter innen interiør, bygg, landskap og urbanisme.

Sistnevnte er kontorets eneste interiørarkitekt MNIL, og forteller om variert arbeidsmengde.

– Arbeidsmengden var enorm helt til oktober i fjor, da vi vant to nye prosjekter innen bolig og kontorbygg. Disse skulle ha oppstart i oktober, men dagen før oppstartsdagen ble de lagt på is. Dermed gikk vi fra å lure på hvordan vi kommer oss i mål til å lure på hva vi skulle gjøre. Det var utfordrende, spesielt fordi vi er et så lite kontor, forteller Våpenstad-Rånes.

På kontoret til YME har det altså vært ganske stille, forteller interiørarkitekten, men hos interiør- og landskapsavdelingen har det vært noe mer travelt, da i rene interiør-oppdrag. De store tverrfaglige prosjektene uteblir, men kontoret har likevel nylig levert et stort prosjekt som de er stolte av.

– Signaturhagen på Stjørdal er et prosjekt vi har jobbet mye med, som er kort fortalt en ny sosial boform for seniorer og er et konsept som finnes i hele Norge. Den består av leiligheter med stor vekt på unike fellesarealer som innendørs tropisk hage, treningsrom, spa, klubber og gjesteleiligheter. Her har vi vært tett på helt fra skisseprosjekt, og ned til plassbygde møbler og valg løst inventar, forteller Våpenstad-Rånes.

Felles festsal på mesaninen over vinterhagen som kan leies til feiring av gullbryllup eller 70-års dag.

Foto: Sofie Brovold

Plassbygd sittebenk og plantekasse i den store felles vinterhagen. 

Foto: Sofie Brovold

Materialbruken i vinterhagen veksler mellom grove utematerialer og mer finslige materialer som gir hjemmefølelse.

Foto: Sofie Brovold

Arbeid med nye DOGA

Men hvordan flyter det i hovedstaden? Oslo-baserte Sane, søsterkontoret til Mad arkitekter, jobber blant annet for øyeblikket med OBOS sitt gamle hovedkontor på Hammersborg og DOGAs nye lokaler.

Sistnevnte med et rent norsk fokus.

– Oppdraget til DOGA var å lage et interiørkonsept for deres nye lokaler i Kvadraturen. Der har vi beveget oss bort fra deres nåværende situasjon preget av betong og stål, og hatt mer fokus på lyst, lett, norsk og bærekraftig. Deriblant har Biri-tapeten, kubbegulv av restmaterialer og flis fra Aurora Verksted, et sosialt entreprenørskap for mennesker med funksjonsvariasjoner fått plass.

Det forteller interiørarkitekt MNIL Myrna Becker, daglig leder i Sane, et kontor som hele tiden har vært i vekst med høy arbeidsmengde. Nå forteller Becker om et tøft år med et lappeteppe av små prosjekter.

– Situasjonen avhenger av hva de ulike kontorene jobber med, men bransjen har vært preget av nøling og prosjekter er satt på vent, noe som har gjort det vanskelig å tenke langsiktig det siste året, forteller Becker og fortsetter:

– Vi merker at det er press på pris, og det har vært mange konkurranser med dårlig eller ingen betaling, noe det har blitt en del diskusjoner rundt blant interiørarkitektene i Oslo. Arkitektene har begynt å stå opp mot dette – kanskje interiørarkitektene også skulle gjøre det?

Interiørarkitektene merker heldigvis at det nå har begynt å snu, både for arkitekter og interiørarkitekter, og at aktivitetsnivået er høyere og akkvisisjonsarbeid bærer frukter.

Nå går Sane høsten i møte med friskt mot, og fokus på miljø og kvalitet i alt de gjør.

Den gode, gamle biri-tapeten har funnet sin vei inn i det nye DOGA-bygget i Kvadraturen. 

Foto: Myrna Becker

Fra byggeplass. Interiørarkitektene hos Sane har hatt fokus på lyse, lette, norske og bærekraftige materialer i utviklingen av det nye designkonseptet i DOGA-bygget. 

Foto: Myrna Becker

Ateljé Lyktans 70-talls-klassiker, Supertube, har fått en makeover og nytt navn; Superdupertybe er laget av ekstrudert hamp og sukkerrørbioplast, designet av Snøhetta.

Foto: Myrna Becker
>
>
>