Mottok Anne Alnæs’ studentpris under årbokslipp

Hvordan skape et læringsmiljø som forbedrer overgangen fra barnehage til skole? Årets prisvinner Halala Latif dykker ned i problemstillingen.

Halala Latif

Interiørarkitekt Halala Latifs oppgave belyser viktigheten av å skape læringsmiljøer som både inspirerer til lek og fremmer læring, heter det i juryens begrunnelse.

Foto: Martin Skulstad/Cadi
>

Torsdag kveld var det lansering av årboken til Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL). Lanseringen fant sted i Storstua på Redd Barna-huset i Oslo, et bygg som er utnevnt til Årets bærekraftprosjekt i årboken.

Fredag legges årbokens innhold ut på interiørogmøbler.no og er der åpent og tilgjengelig for alle.

I tillegg til årboklansering ble Anne Alnæs’ studentpris delt ut. Årets mottaker er interiørarkitekt i Cadi og heter Halala Latif. Latif vinner prisen for masteroppgaven «STORE overganger for små barn», som hun leverte ved Fakultet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen.

Oppgaven utforsker overgangen fra barnehage til skole og ser på hvordan man kan skape et godt læringsmiljø knyttet til overgangen og tilpasningsprosessen som førsteklassingene må gjennomgå.

Prisen er opprettet til ære for professor i interiørarkitektur, Anne Alnæs, som arbeidet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og som gikk bort i 2003.

>

«Demonstrerer dyp forståelse»

I juryens begrunnelse heter det at «kandidaten har gjennomført grundige analyser og fulgt en god designprosess. Prosjektet er organisert etter de typiske fasene en interiørarkitekt er involvert i, nemlig mulighetsstudie, skisseprosjekt, forprosjekt og detaljprosjekt. Denne strukturerte tilnærmingen gir en helhetlig forståelse for designkonseptets utvikling fra idé til ferdigstillelse – og demonstrerer en dyp forståelse for hvordan interiørløsninger gradvis formes gjennom hvert trinn av prosjektet».

Latif får også honnør for de ulike metodene for datainnsamling fra svært varierte pedagogiske miljøer i både Afrika og Norge. Juryen trekker også fram «en grundig utforskning av ulike layouter og romplasseringer for å finne den mest hensiktsmessige og funksjonelle løsningen. Dette har resultert i et design som ikke bare er funksjonelt, men også av høy estetisk kvalitet».

Avslutningsvis hyller juryen prisvinneren for en presentasjon utført med høy kvalitet både på tegninger og i presentasjonsteknikk: «Det helhetlige og meget godt gjennomførte prosjektet belyser viktigheten av å skape læringsmiljøer som både inspirerer til lek og fremmer læring, og dermed gjør overgangen fra barnehage til skole bedre for alle involverte».

Forside NILs årbok 2024

Årets årbok er lansert, og for første gang kårer man Årets bærekraftprosjekt. Årboken preges av et økende fokus på transformasjon og gjenbruk av bygg, interiør og møbler, forteller NILs president Ragnheidur Björnsdottir. 

Foto: NIL

– Savnet en sammenheng

Latif forteller til Arkitektur at hun hentet inspirasjon til oppgaven fra å ha jobbet mye med innredning av både skoler og barnehager.

– Jeg har savnet en tydelig sammenheng mellom disse to læringsarenaene. Dette vekket min interesse for å utforske hvordan man kan skape en bedre overgang fra det siste året i barnehagen til det første året på skolen. Målet mitt var å finne løsninger som kan bidra til en mer helhetlig opplevelse for barna i denne viktige overgangsfasen, sier hun.

– Hva betyr det for deg å vinne Anne Alnæs-prisen?

– Det er en stor ære å bli anerkjent for mitt arbeid, og det gir meg en følelse av at innsatsen min virkelig blir verdsatt. I tillegg gir det meg inspirasjon til å fortsette å utvikle meg innenfor fagfeltet, sier Latif.

President i NIL, Ragnheidur Björnsdottir, kaller vinneroppgaven et inspirerende bidrag til utformingen av fremtidens læringsmiljøer.

– Den utmerker seg ved å utforske ulike pedagogiske tilnærminger og integrere barnehagepedagogikk i skolemiljøet, noe som gjør overgangen fra barnehage til skole smidigere gjennom innovative og funksjonelle løsninger som virkelig møter barnas behov og inspirerer til læring, sier hun.

– Årlig høydepunkt

Presidenten gleder seg også over utgivelsen av ny årbok.

– Det er et årlig høydepunkt som vi alle ser frem til. Årboken gir et omfattende innblikk i den brede kompetansen NILs medlemmer besitter, og den varierte nyskapningen de står for. Årboken er en viktig faglig publikasjon som viser til utviklingen av vårt fag og belyser interiørarkitektenes og møbeldesignernes samfunnsrolle, sier hun, og fortsetter:

– Prosjektene i årboken viser en stadig økende bevissthet om miljøutfordringene vi står ovenfor, og for første gang fremheves årets bærekraftprosjekt. Det er også et tydelig fokus på transformasjon og gjenbruk av bygg, interiør og møbler. Jeg gleder meg veldig til å utforske de ulike prosjektene i årboken og få innsikt i prosessene som har ført til de endelige resultatene, avslutter Björnsdottir.

>
>
>