Tripp, trapp snute

Et fantastisk norsk møbeleventyr har fått sin avslutning.

Et fantastisk norsk møbeleventyr har fått sin avslutning.

Reklame foto av tripp trapp stolen med en jente som sitter ved et bord og leker med en dukke.

Karakteristisk for Tripp Trapp er den horisontale og diagonale trekonstruksjonen. I diagonalen er freste spor der to plater plasseres i ønsket høyde. Den øvre platen fungerer som sete mens den nedre er fotplate med støtte for bena. Plasseringen og høyden på sete- og fotplate kan med enkle håndgrep forandres etter hvert som barnet vokser.

Foto: Stokke
>

En bauta i norsk kulturliv har falt. Ingen har som Peter Opsvik engasjert seg i hvordan vi sitter. Hans motto var at den beste sittestillingen er den neste. I Opsviks arkiv finnes høydepunkter som Capisco, Balans Variable og Garden. Det er likevel som formgiveren bak Tripp Trapp at Opsvik ble et navn på alles lepper.

Ideen til stolen kom etter at han hadde sett seg lei på at sønnen slang med beina i løse luften uten noen form for støtte. Attpåtil nådde hodet så vidt opp til bordplaten. Funderingene rundt hvordan han kunne tegne en stol som vokser med barnet begynte å ta form. Da stolen ble lansert i 1972 var interessen først lunken. Det hele forandret seg raskt da Tripp Trapp ble vist på TV. I dag er stolen med sine 15 millioner eksemplarer Norges mest solgte.

>

Klassikere

Interessen for ergonomi skjøt fart under utviklingen av Balans-konseptet. I 1979 lanserte Stokke sittemøbelet Balans Variable. For å unngå at brukeren glider fremover var det behov for støtte for leggene. Posituren styrker ryggmuskulaturen og forbedrer blodomløpet. Stolen ble først uglesett av norske produsenter og designere, men høstet internasjonale omtaler. Med årene vokste Balans-kolleksjonen og er nå blitt designklassikere.

Helt siden 1974 samarbeidet Peter Opsvik med HÅG om å utvikle arbeids- og konferansestoler. Her bør fremheves den nyskapende Capisco. Stolen med sadelformet sete innbyr til alternative sittestillinger. Siden lanseringen er stolen blitt redesignet ved flere anledninger, deriblant i 2010 med Capisco Puls. En annen klassiker er H05 fra 2000, som i 2019 fikk navnet HÅG Creed, med brukervennlig vippefunksjon.

Foto av en dame som sitter på en balanse kontorstol og jobber på en PC.

Balans Variable ble utviklet i samarbeid med Hans Christian Mengshoel. For å unngå at brukeren glir fremover var det behov for støtte for leggene. Sitteposisjonen i denne stillingen åpner opp bekken-partiet, ryggsøylen rettes opp og får en mer naturlig vinklet posisjon som styrker ryggmuskulaturen og forbedrer blodomløpet.

Foto: Stokke
Foto av en kontorstol.

Peter Opsviks Capisco er blitt produsert kontinuerlig av HÅG siden lanseringen i 1988. Inspirasjon til stolen fikk Opsvik fra rytterens dynamiske stilling. Et av særtrekkene med Capisco er blant annet at denne innbyr til flere alternative positurer. Deriblant kan man sitte speilvendt med magen mot stolryggen og allikevel drive med kontorarbeid grunnet ryggens åpne form. 

Foto: HÅG

Kunstneriske sider

De mer kunstneriske sidene står Garden og andre annerledesmøbler for. Den store sitteskulpturen er et blikkfang samtidig som den oppfordrer oss til varierte og overraskende positurer. Ytterligere rom for kunstnerisk utfoldelse finner vi i tønneformede møbler for firmaet Cylindra. Mange av modellene tar utgangspunkt i følelseslivet og menneskelige relasjoner.

På prisutdelingen av «Design i 100» på DOGA i 2017 ble Tripp Trapp tildelt førstepremien. Under en panelsamtale omtalte industridesigner Sven Ivar Dysthe stolen som «den lille himmelstige». En finere omtale har vel neppe en norsk stol fått.

Reklame foto av sitteskulpturen Garden med en dame sittende med krone på hode.

Sitteskulpturen Garden (1985), som opprinnelig ble produsert av Stokke, viser til Peter Opsviks lekne sider. I tillegg til å tilby utallige sittestillinger, er den et kunst-objekt og blikkfang.

Foto: Stokke

Fra en møbelfamilie på Stranda

Peter Opsvik (1939–2024) vokste opp i en møbelfamilie på Stranda. Interessen for design førte ham til Bergen Kunsthåndverkskole (1959–1963). Diplomeksamen tok han derimot på Statens håndverks- og kunstindustriskole i 1964. 

I perioden 1965 til 1970, da Opsvik arbeidet for Tandbergs Radiofabrikk, tok han samtidig oppdrag for Bruksbo Tegnekontor. I 1970 gikk turen til Essen for å studere ergonomi hos Ulrich Burandt ved Volkvangschule für Gestaltung. Etterpå etablerte Opsvik eget tegnekontor.

Gjennom årene mottok han flere norske og internasjonale priser. Nevnes kan Jacob-prisen (2012), Torsten och Wanja Söderbergs pris (2000) og Red Dot – best of the best (2014). 

Foto av en krakk i et svart studio.

Siden 1989 har firmaet Cylindra laget møbler med tønnen som utgangspunkt, etter Opsviks design. I midten av 1990-årene ønsket han å ta prosessen et skritt videre ved å gjøre hvert objekt unikt gjennom egen dekor. Flere modeller tar utgangspunkt i menneskelige relasjoner og følelseslivet. Stolen Omfavnelse er en av de mest kjente. 

Foto: Opsvik
>
>
>