Aktuelt / Konkurranser
– Det lukter av kameraderi
Det kongelige hoff har gitt sitt tilsvar i Kofa-saken om kongelig sarkofag. – Kongehuset bidrar til å bygge opp merkevaren Snøhetta på en måte som gir konkurransefortrinn i en bransje i krise, mener klageren.
Det kongelige hoff har gitt sitt tilsvar i Kofa-saken om kongelig sarkofag. – Kongehuset bidrar til å bygge opp merkevaren Snøhetta på en måte som gir konkurransefortrinn i en bransje i krise, mener klageren.
I slutten av oktober leverte organisasjonen Norge som republikk en klage til Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa). Klagen gjaldt den mye omdiskuterte bevilgningen på 20 millioner kroner til en kongelig sarkofag – et siste hvilested for Kongeparet, i det kongelige gravkapellet på Akershus festning.
Det kongelige hoff har gitt Snøhetta oppdraget med å tegne sarkofagen, uten å legge det ut på Doffin, databasen for offentlige innkjøp. Flere har tatt til orde for at det burde vært avholdt arkitektkonkurranse.
Nå har Det kongelige hoff levert et tilsvar, hvor de bestrider at anskaffelsen er ulovlig og anmoder Kofa om å ikke ta klagen til følge.
Hoffet argumenterer for at anskaffelsen gjelder kjøp av et «kunstnerisk verk» og at en unntakelsesbestemmelse i anskaffelsesregelverket derfor er gyldig.
«Kun Thorsen kan levere»
«Valget av Kjetil Thorsen og Snøhetta som samarbeidspartner er basert på et ønske om at det er akkurat denne arkitektens særpreg og kjennetegnende design som skal komme til uttrykk i sarkofagens endelige utforming», heter det i tilsvaret.
Hoffet skriver videre at «i valget av Snøhetta ved Thorsen har DKH basert seg på ønsket om at nettopp Thorsens ferdigheter, tekniske dyktighet og presisjon, samt unike stil og visuelle form innen design og arkitektur skal gjenspeiles i det kunstverket som sarkofagen skal utgjøre [...] Det er videre vektlagt at Thorsen er anerkjent for sin kunnskap og erfaring med bearbeiding av steinmaterialer til utsmykningsformål. Dette sammen med hans arkitektoniske særpreg og unike stil, taler for at det kun er Thorsen som kan levere på ønsket behov for det aktuelle kunstverket».
Anskaffelsen av sarkofagen vil, slik Hoffet ser det, være den eneste av sitt slag og unik både med hensyn til verkets formål, kunstneriske visjon og designuttrykk, samt tekniske utførelse og håndverk. «Thorsens identitet vil uløselig være knyttet til sarkofagens endelige uttrykk og utførelse», heter det i tilsvaret.
– Burde brukt av egne midler
Norge som republikk gir følgende kommentar, i en epost sendt til Arkitektur-redaksjonen.
– Vi har forståelse for at kongeparet ønsker å bruke en arkitekt de stoler på og har personlig forhold til. Det er sårbart og dreier seg om døden. Et spørsmål blir da om ikke kongeparet burde brukt av egne midler (enten apanasje eller egen signifikant formue) for å finansiere dette og ikke gjennom en ekstraordinær tildeling gjennom statsbudsjettet.
De mener også at det er svært problematisk at Kongehuset bidrar til å bygge opp merkevaren Snøhetta og arkitekt Kjetil Trædal Thorsen spesielt, på en måte som gir konkurransefortrinn i en bransje i krise.
– Dette har pågått i flere år, med noe som virker som et personlig forhold mellom Sonja og arkitekten. Det lukter av kameraderi. Thorsen er tildelt St. Olavs orden og et søk på «Snøhetta» på Kongehusets nettsider gir 31 treff, skriver foreningen i eposten.
– Kunne bevist det gjennom rettferdig prosess
Videre peker Norge som republikk på at til tross for at de fleste tror at kongen har bare symbolsk makt, mener de han faktisk også har stor politisk, økonomisk, og sosial innflytelse.
– Det Kongelige Hoff, som står til ansvar for å anskaffe sarkofagen til kongeparet har også stor innflytelse og bør gå frem som et godt eksempel i forhold til andre offentlige virksomheter. Hvis kongeparet og Kongehuset er så sikre på at denne arkitekten var den riktige for jobben (og vi tipper andre arkitekter i Norge har synspunkter på dette), kunne han bevist det gjennom en prosess som er rettferdig og i tråd med anskaffelsesloven, argumenterer foreningen.
Norge som republikk mener at saken bare er et symptom på «et større problem med monarki som styreform: den konstante blandingen av offentlig og personlig. Saker er private når det passer kongefamilien, og offentlig når det passer kongefamilien – vanligvis sistnevnte når noen må betale», heter det i eposten.
Snøhetta vil ikke svare på Norge som republikk sine uttalelser og henviser til Slottets kommunikasjonsavdeling for kommentar i denne saken. Slottet har så langt ikke besvart Arkitekturs spørsmål.