Aktuelt / Konkurranser
– En varsom prosess
Rodeo-arkitekt Henning Sunde og landskapsarkitekt Rainier Stange er sammen med billedkunstner Hanne Tyrmi videre i konkurranse om 22. juli-minnesmerke.
22. juli 2011 ble Regjeringskvartalet og AUF-leiren på Utøya angrepet av en terrorist som tilsammen drepte 77 mennesker. I år, tretten år etter terroren, nærmer det seg en avgjørelse for hva som blir det offisielle minnestedet for de drepte.
I dag ble det klart at arkitekt Henning Sunde, landskapsarkitekt Rainer Stange og billedkunstner Hanne Tyrmi er med videre i konkurransen med sitt forslag «En minnelund for 22. juli». I tillegg er Matias Faldbakken, forfatter og billedkunstner, videre med prosjektet «En opprettholdelse» og det indiske Raqs Media Collective med «22nd July National Memorial» videre i konkurranseløpet.
– Å lage et nasjonalt minnested for 22. juli er en kompleks og varsom prosess. Vi har fått lov til å møte så mange fine mennesker i dette arbeidet, og er nå bare utrolig glade for å være med videre, sier Henning Sunde, Hanne Tyrmi og Rainer Stange, i en pressemelding fra KORO.
Minnelund og fugleklokker
De tre finalistene har henholdsvis laget det som omtales som en torgfigur (Faldbakken), en minnelund (Sunde/Stange/Tyrmi) og klokkefugle-skulpturer (Raqs Media Collective), inspirert av Norges nasjonalfugl fossekallen, en terrorødelagt klokke i Møllergata og det persiske diktet «Fuglenes forsamling».
– Vi er veldig glade for disse tre forslagene som nå går videre – vi tror alle tre har stort potensiale til å bli et veldig fint minnested. Alle de ti skisseforslagene vi har vurdert har vært relevante, gode og meningsfulle forslag, og juryen har vært grepet av deltagernes engasjement, oppriktighet og ydmyke tilnærming til oppgaven, sier juryens leder, Marianne Borgen, i pressemeldingen.
Mange utslåtte arkitekter
Tidligere i sommer ble en hel vifte av bidrag valgt ut til utslagsrunden (runde 2). I seks av de ti prosjektene var det arkitekter som deltok:
– Beate Hølmebakk og Per Tamsen fra Manthey Kula (som har utformet minnestedet ved Utøykaia)
– Kjetil Trædal Thorsen og Jorunn Sannes fra Snøhetta
– Cathrine Vigander fra Element, i samarbeid med kunstner A K Dolven
– Henning Sunde fra Rodeo og landskapsarkitekt Rainer Stange fra Bokemo, i samarbeid med kunstner Hanne Tyrmi
– Den sørafrikanske arkitekten Sumayya Vally, i samarbeid med den amerikanske kunstneren Suzanne Lacy
– Jad El Khoury, i samarbeid med kunstner Merete Røstad
De øvrige deltakerne var kunstnerne Marianne Heier, Matias Faldbakken, Anna Daniell og Monica Narula, Jeebesh Bagchi og Shuddhabrata Sengupta fra Raqs Media Collective.
Avgjøres i mars
Nå er altså denne gruppen redusert til tre prosjekter. Disse skal videreutvikle utkastene frem til januar 2025. Deretter skal juryen gi sin endelige anbefaling i mars 2025. Trude Schjeldrup Iversen, seniorkurator i KORO og jurymedlem, ser fram til denne fasen.
– Faldbakkens torgskulptur, Tyrmi, Stange og Sundes minnelund og Raqs Media Collectives «klokkefugler» utgjør tre distinkt forskjellige svar på hvordan vi kan autorisere minnet om 22. juli. Jeg har tro på at de tre forslagene samlet sett vil spenne opp et nytt lerret som viser hvordan gode minnesteder kan lages, sier Schjeldrup i pressemeldingen.