Flere arkitekter blant finalistene til 22. juli-minnested

Kjetil Trædal Thorsen, Manthey Kula og Cathrine Vigander er blant finalistene som er valgt ut i konkurransen om å formgi et nytt minnested i det nye regjeringskvartalet.

Kjetil Trædal Thorsen, Manthey Kula og Cathrine Vigander er blant finalistene som er valgt ut i konkurransen om å formgi et nytt minnested i det nye regjeringskvartalet.

Det permanente minnestedet skal ligge på Johan Nygaardsvolds plass, ved siden av inngangen til det nye 22. juli-senteret, foran Høyblokka.

Illustrasjon: Statsbygg / Team Urbis / Nordic Office of Architecture
>

Da Koro utlyste en åpen internasjonal prekvalifisering for kunstnere og arkitekter om å formgi et nytt minnested for terrorangrepet 22. juli i det nye regjeringskvartalet, kom det inn totalt 220 søknader. Nå er ti finalister plukket ut.

Blant dem er det flere arkitekter:

– Beate Hølmebakk og Per Tamsen fra Manthey Kula (som har utformet minnestedet ved Utøykaia)

– Kjetil Trædal Thorsen og Jorunn Sannes fra Snøhetta i samarbeid med kunstner Sandra Mujinga

– Cathrine Vigander fra ELEMENT, i samarbeid med kunstner A K Dolven

– Henning Sunde fra Rodeo og landskapsarkitekt Rainer Stange fra Bokemo, i samarbeid med kunstner Hanne Tyrmi

– Den sørafrikanske arkitekten Sumayya Vally, i samarbeid med den amerikanske kunstneren Suzanne Lacy

– Jad El Khoury, i samarbeid med kunstner Merete Røstad

De øvrige finalistene er kunstnerne Marianne Heier, Matias Faldbakken, Anna Daniell og Monica Narula, Jeebesh Bagchi og Shuddhabrata Sengupta fra Raqs Media Collective.

>

Vinner klar i 2025

De ti finalistene inviteres nå til å lage skisseforslag til minnestedet.

Minnestedet skal ligge på Johan Nygaardsvolds plass ved siden av den nye inngangspaviljongen til 22. juli-senteret.

– Vi er veldig glade for at så mange dyktige kunstnere og arkitekter meldte sin interesse for dette, sier juryleder og tidligere Oslo-ordfører Marianne Borgen til Aftenposten. Juryen mener finalistene har erfaringen, kompetansen og sensibiliteten som skal til for å lage et meningsfylt minnested. 

I juryen har også Hege Maria Eriksson, avtroppende direktør i Statsbygg og påtroppende instituttleder ved AHO, sittet.

Andre uka i januar skal de ti finalistene møte Koro i Oslo og få en god og grundig innføring i oppdraget. De skal blant annet besøke regjeringskvartalet, 22. juli-senteret og Utøya og møte vitner og andre for å få viktig innsikt og kunnskap. Deretter skal de gå i gang med å utvikle en idé og lage et skissemateriale som viser hvordan de ønsker å forme minnestedet. 

Skissene vil bli presentert på en to-dagers konferanse i Oslo i begynnelsen av juni. Det endelige vinnerforslaget skal kåres i 2025.

>
>
>