Aktuelt / Konkurranser
Bør arkitektkonkurransene ha kortere frister?
Selv etter tiltak for å få ned antall timer, er det fortsatt et problem med ressursbruk i arkitektkonkurranser, mener NAL. I samarbeid med OAF vil de nå debattere fremtidens konkurranseformer.

Den åpne arkitektkonkurransen om nye Charlottenlund kirke var den første i et nytt konkurranseregime fra NAL, der konkurransen foregikk i to trinn og man hadde klare begrensninger på innlevert materiale i første trinn.
Illustrasjon: Atelje ÖJevnlig dukker debatten om tilstanden i arkitektkonkurransenes rike opp i bransjen. I juni i fjor arrangerte Norske arkitekters landsforbund (NAL) sin årlige arkitekturdag med tema Arkitektkonkurransens rolle og framtid.
Og nå er tema på plakaten igjen: Torsdag arrangerer Oslo arkitektforening og NAL sammen debatten om ringvirkninger av dagens konkurranseregime.
Rannveig Hägg Berge i NAL ser på torsdagens arrangement som et forsøk på oppfølging etter fagdagen som ble arrangert i juni. Der var det imidlertid bare arkitekter. Nå er også både offentlige og private bestillere invitert med for å diskutere hvordan arkitektkonkurransene kan gjøres bedre.
– Problematisk
Charlottenlund kirke, Astruptunet, Haslum krematorium og Preikestolen er alle konkurranser som er blitt arrangert etter at man har prøvd å gjøre tiltak for å begrense ressursbruken, blant annet ved å utføre konkurransene i to trinn.
– Men mange bruker fortsatt like mye tid i første fase, og det er problematisk, sier Berge.

Vinnerbidraget i Astruptunet-konkurransen, tegnet av Erik Langdalen arkitektkontor.
Illustrasjon: Erik Langdalen/Nicholas Coates/Bjørbekk og LindheimGjennomgått tallene
I forkant av debatten har hun samlet inn informasjon fra deltakere i de siste åpne konkurransene i regi av NAL. Her er deltakerne blitt spurt om både timebruk, og om de har konkrete innspill til hvordan konkurransene kunne vært utført annerledes.
Oversikten over timebruk viser et stort spenn: Alt fra 70 timer til 570 timer, på første trinn i åpne to trinns-konkurranser.
– Med en nøktern timepris på 1000 kroner så er vi i gjennomsnitt oppe i en ressursbruk på 40-50 millioner, i en konkurranse med 160 forslag. Så det har ikke endret seg stort, ressursbruken i åpne konkurranser har alltid vært stor, og det er den fortsatt.
– Hvis vi er heldige så kommer vi ut av dette med noen mål for hvordan neste konkurranse kan utlyses, som er fundert i standen, sier Berge.

Rannveig Hägg Berge er fagrådgiver i NAL.
Foto: privatGodt forarbeid
Man må kanskje vurdere andre måter å begrense tidsbruken i første fase, mener Berge.
– Målet er å få inn mange løsningsforslag, men ikke kreve så høy ressursbruk hos arkitekter. Sånn som det er nå tærer det veldig på kontorene.
Charlottenlund kirke-konkurransen er også et godt eksempel på at godt forarbeid og vurderingene som gjøres i forkant av konkurransen er essensielle, mener Berge.
I den konkurransen var tomten allerede regulert, og man kan spørre seg om den i det hele tatt egnet seg for en åpen arkitektkonkurranse.

Vinnerforslaget i konkurransen om utvidelse av Haslum krematorium i Bærum, også her tegnet av Erik Langdalen, i samarbeid med Asplan Viak.
Illustrasjon: Asplan Viak/Erik Langdalen arkitektkontor120 timer?
I debatten deltar blant andre Magnus Asker Pettersen fra 120 hours, studentkonkurransen der deltakerne kun får 120 timer på seg. Kanskje kan dette være et forbilde for åpne konkurranser generelt, tenker Berge.
– Vi vil gjerne høre hva slags erfaringer de har gjort seg. Hva mister man ved å begrense en åpen konkurranse på den måten? Kanskje det er noe å videreføre?
Randi Bakken fra Oslobygg har ifølge Berge stått på for arkitekters vilkår internt i kommunens eiendomsforetak, og blant annet klart å få på plass kommunens rammeavtaler for kontorer i ulike størrelser. Hun deltar også i debatten.
Det samme gjør Svein Lund fra Lund Hagem, som skal fortelle om hvordan kontoret har bistått Malcolm Reading Consultants’ arbeid med den pågående arkitektkonkurransen om nytt museumsbygg på Kistefos.
Les mer om torsdagens arrangement på Arkitektforbundets nettsider.