Lokal kampanje mot dagens konkurranser

Arkitektkontor i Kristiansund med kreativ kritikk av dagens arkitektkonkurranser. Bjørnådal Arkitektstudio gir vekk hundre timer arkitekttjenester til ideelt, lokalt prosjekt. 

Arkitektkontor i Kristiansund med kreativ kritikk av dagens arkitektkonkurranser. Bjørnådal Arkitektstudio gir vekk hundre timer arkitekttjenester til ideelt, lokalt prosjekt. 

Hans-Petter Bjørnådal er kreativ leder i Bjørnådal studio. Arkitektkontoret gir vekk hundre arkitekttimer til lokalt ideelt prosjekt – i protest mot dagens arkitektkonkurranser. 

Foto: Bjørnådal Studio
>

Kritikk av arkitektkonkurranser og parallelloppdrag er en gjentagende øvelse i denne publikasjonen. Det handler om for lav honorering og favorisering av store aktører, til at for mange kontorer bruker for mange timer på åpne arkitektkonkurranser. 

Mange har fått nok – også Hans-Petter Bjørnådal i Bjørnådal Arkitektstudio, Kristiansund. 

«Arkitektkonkurranser har tradisjonelt vært en mulighet for mindre og nyoppstartede kontorer til å få innpass i spennende og prestisjetunge oppdrag. Men med stadig større konkurranser og hundrevis av bidrag, oppleves nåløyet nå som svært trangt, og mye verdifull tid går med til å levere forslag som sjelden realiseres», skriver Bjørnådal, kreativ leder ved kontoret, i sosiale medier

Til Arkitektur utdyper Bjørnådal kritikken – som han kaller overordnet systemkritikk: 

– I dag er det slik at de store prosjektene kun går til de aller største arkitektkontorene. Som oftest klarer heller ikke de det alene, men må inngå i større konstellasjoner for å få oppdraget. Drømmen om et stort prosjekt for et mindre kontor, har dermed aldri vært fjernere.

>

Millionsløsing i konkurranser 

Arkitektkontoret har derfor lansert et «100-timers initiativ» hvor byens innbyggere blir bedt om å sende inn forslag til prosjekter som har «lokale allmennyttige formål, fremmer inkluderende fellesskap og bidrar positivt til utviklingen av lokalsamfunnet». 

– Når man i prinsippet er utelukket fra de store prosjektene, sitter vi igjen med deltagelsen i de mindre åpne arkitektkonkurransene. Men her er det ofte over 200 deltagere og for majoriteten blir det hundrevis av bortkastede arbeidstimer. Både kontorer og samfunnet kaster da fort vekk 50.000 timer, om lag femti millioner kroner, på et prosjekt, sier Bjørnådal. 

Dette er et «vanvittig ressurssløseri», spesielt på samfunnsnivå, mener han. Med «100T»-kampanjen vil han heller snu situasjonen på hodet. 

– Vi vil bruke disse timene lokalt og spør lokalsamfunnet om hva de har for behov og ideer til prosjekter. Allerede har vi fått inn to forslag – et museum for brannvesenet og et tilbygg til et kunstmuseum i byen.

– Utover å sette dagsorden, hva tjener dere på denne kampanjen? 

– Vi gir til lokalsamfunnet, men bygger samtidig et lokalt nettverk, gir læring og en reell mulighet for et konkret prosjekt. I første omgang blir også dette et papirprosjekt i bunken, men vi får samtidig en aksje i videre utvikling av prosjektet.

Bjørnådal Studio har kontorer på kaien i Kristiansund. 

Foto: Bjørnådal Studio

– Noe som ikke virker

Fristen for å melde på lokale prosjekter i Kristiansund er 15. januar. Samtidig oppfordrer Bjørnådal andre lokale kontorer å gjøre det samme. 

– Vi tror dette kan være en metode for å få reelle oppdrag i fremtiden. Så andre kontorer, andre steder i landet, er velkommen til å bruke den samme «taggen» i sosiale medier og sette opp liknende kampanjer. Vi ser selv at lokale prosjekter skaper internasjonal oppmerksomhet – så dette er en fin måte å bygge profil også utenfor lokalsamfunnets grenser. 

– Hvem er skyteskive for kritikken deres? 

– Dette er overordnet systemkritikk. Vi har alle vært del av dette systemet, men det må være fint å tenke nytt rundt hvilket system vi er med på å opprettholde. Når vi sløser så enormt med ressurser, betyr det at noe ikke virker. Da må vi diskutere hvordan dette skal være i fremtiden. 

– Hva vil du med diskusjonen? Vil du tilbake igjen i tid da små kontorer kunne vinne store oppdrag? 

– Det finnes nok mange ulike forslag her, men hvis du går tilbake i tid var det helt klart lettere for de små, lokale kontorer, som ofte fikk de største oppdragene i byen. I dag er det snudd på hodet. I min egen hjemby Mo i Rana fikk det lokale kontoret Toft arkitekter oppdraget med Nasjonalbiblioteket i byen. I dag ville nok dette blitt et parallelloppdrag for de største kontorene og aldri havnet på Doffin.

>
>
>