Aktuelt / Konkurranser
Matias Faldbakken lager 22. juli-minnested
Konkurransen om nytt 22. juli-minnested i Regjeringskvartalet har fått en vinner.

Matias Faldbakken med modellen til det nye 22. juli-minnestedet i Regjeringskvartalet.
Foto: Niklas HartI konkurranse med indiske Raqs Media Collective og Henning Sunde, Hanne Tyrmi og Rainer Stange gikk kunstneren Matias Faldbakken av med seieren i konkurransen om å lage et nytt minnested for 22. juli i Regjeringskvartalet i Oslo.
Avgjørelsen ble offentliggjort tirsdag formiddag på en pressekonferanse på Kunstnernes hus i hovedstaden.
Det har vært en lengre prosess, med først åpen utlysning, hvorav ti kandidater fikk lage forslag til minnested, før tre finalister ble valgt ut.
Arkitektene Erik Langdalen og Ingrid Steen-Chabert har bistått Faldbakken med vinnerforslaget.
Stålrigg
«En opprettholdelse» heter kunstverker til Faldbakken, og er en torgskulptur med utgangspunkt i stålriggen som ble brukt til å flytte Pablo Picassos «Fiskerne» fra den revne Y-blokka og over til den nye A-blokka i det nye Regjeringskvartalet.
Riggen skal fylles med en mosaikk, med en tegning av en vadefugl, gluttsnipa, som speiler seg i Tyrifjorden.
«Vinnerforslaget er fint og vondt på samme tid», heter det i juryens begrunnelse.
«Motivet av den skjøre vadefuglen er åpent og vakkert, og står i en direkte kontrast til riggens strukturelle preg. Det skjøre holdes bokstavelig talt opp av riggen, påpeker juryen, som understreker at det er et krevende forslag, som er stort og insisterende, men også uttrykker dyp omsorg».
I tiden fremover skal Faldbakken jobbe tett med etterlatte og andre berørte av terrorangrepene for å ferdigstille minnestedet.
– For meg har motivasjonen vært å lage et kunstverk til de som ble drept den dagen. Kunstverket skal være et verdig og kraftig minne etter de døde. Samtidig vil verket romme mye konfliktfull nasjonal historie. Skulpturen skal oppleves som stor og insisterende, og den enorme vekten må svare til vekten denne hendelsen har hatt i Norge. Mosaikken skal på sin side være intim og varm, med taktile kvaliteter og med et motiv som peker mot det unnselige, det skjøre og det umistelige, forteller Faldbakken selv i en pressemelding.

Skulpturen «En opprettholdelse« av Matias Faldbakken tar utgansgpunkt i stålriggen som ble brukt til å flytte Pablo Picassos «Fiskerne». Den er på «samme tid et historisk dokument, en readymade, en stor håndverksmessig investering, og også et slags maleri. Verket binder sammen Utøya og Regjeringskvartalet, og rammer inn den åpne plassen foran 22. juli-senteret».
Foto: Niklas Hart
Verket til Faldbakken består av stålriggen med mosaikk, men lager også en plass foran regjeringskvartalet og inngangen til 22. juli-senteret.
Foto: Niklas HartStedsspesifikt
– En opprettholdelse er et dypt stedsspesifikt minnested, påpeker arkitekt og jurymedlem Øystein Rø, som understreker den nære dialogen mellom stedets kunst, arkitektur og materialbruk.
Det knytter seg til regjeringskvartalet samtidig som det er et vindu til Utøya, og bygger bro på en uventet måte, fortsetter Rø under offentliggjøringen av vinneren.
Permanent nasjonalt minnested
Det er Koro (Kunst i offentlig rom) som på oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) (nå Digitaliserings- og moderniseringsdepartementet, DFD) har hatt oppgaven med å komme fram til et permanent nasjonalt minnested i regjeringskvartalet.
Juryen har bestått av blant andre medlem av Støttegruppen for 22. juli Regitze Schäffer Botnen, direktør for 22. juli-senteret Lena Fahre, tidligere direktør i Statsbygg, nå instituttleder ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, arkitekt Hege Maria Eriksson, og arkitekt og partner i Transborder Studio Øystein Rø. Juryen har vært ledet av tidligere ordfører i Oslo Marianne Borgen.

Motivet i mosaikken er hentet fra Utøya og Tyrifjorden, en tegning av en liten vadefugl, en gluttsnipe, og noen strå og kvister som speiler seg i vannet.
Foto: Matias Faldbakken
Johan Nygaardsvolds plass, hvor minnestedet skal plasseres.
Illustrasjon: Statsbygg/Team Urbis